c20181206_095558

България и Полша отбелязват 100 години дипломатически отношения

От името на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, Юрий Щерк отправи приветствие към участниците в академична конференция, посветена на отбелязването на годишнината. Форумът, който се проведе на 6 и 7 декември, се организира от посолството на България във Варшава и Варшавския университет, под почетния патронаж на вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на външните работи на Полша Яцек Чапутович. 

От полска страна приветствие към участниците поднесоха зам.-министърът на външните работи Пьотр Вавжик и Богуслав Винид, съветник на президента на Полша по външнополитическите въпроси.

Годишнината бе отбелязана и с прием, организиран от българското посолство във Варшава. 

В рамките на посещението си в Полша, на 6 декември заместник-министър Щерк проведе работна среща със своя колега Шимон Шинковски вел Сенк. Двамата обсъдиха въпроси от областта на двустранните отношения и актуални теми от европейския дневен ред, сред които Западни Балкани, Черноморски регион, „Берлинския“ процес.

По време на визитата си зам.-министър Щерк разговаря и с представители на българистиката в Полша и полонистиката в България. На неформалната среща в библиотеката на Варшавския университет бяха обменени идеи за развитието на двустранния обмен в областта на науката, образованието и културата. 

Юрий Щерк участва и в тържественото откриване на паметна плоча в посолството ни в Полша, посветена на българските служители, помагали на полски граждани да се спасят от репресиите в условията на чужда окупация.

Публикувано от: novinata.bg