768x432 (1)

По новооткритата снимка на Васил Левски в Истанбул вероятно властите са го издирвали

 Това съобщиха днес на пресконференция в галерия „Средец” на Министерството на културата Дора Чаушева, директор на НМ „Васил Левски” – Карлово и колегата й уредник в музея Виктор Комбов, който е направил откритието в архива в Истанбул. Предположението им се основава на надписа на гърба с описание на Апостола. По думите на Чаушева и Камбов снимката е най-сходна с елипсовидния портрет на Левски, направен във фотоателие в Букурещ след заседание на БРЦК през май 1872 г. А османските власти се сдобиват със снимката вероятно чрез агентурната си мрежа във Влашко – направо от фотографското ателие.
   Специалистите показаха още Указ на БРЦК, Окръжно писмо и квитанции. Останалите намерени документи сега се превеждат от османотурски и вероятно съдържат информация за Левски и революционната организация – предхождат залавянето на Апостола и се отнасят до следствието срещу други революционни дейци, след ареста на четата на Димитър Общи заради обира в Арабаконашкия проход, обясни Дора Чаушева.
   Виктор Комбов отива в Истанбул, след като турски експерти са известили българските си колеги, че в Османския архив вероятно могат да се намерят още документи за Левски. „Има какво да се търси в архивите в Турция, където още по-резултатна би била работата на български специалисти по османотурски, струва си да се рови и в архивите в Букурещ и Белград – откриват се нови неща за нашата история и в частност за Левски”, отбеляза Дора Чаушева.

Публикувано от: novinata.bg