ademov-bgnes-1

Хасан Адемов: Решенията на ТЕЛК не казват какво може да работи човекът с увреждания

„В ТЕЛК най-големият проблем е, че медицинската експертиза, на този етап, дава оценка на увреждането, но по никакъв начин не дава оценка за това какво може човекът с увреждане“.

Това каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов. Коментарът му е по повод призивите на майките на деца с увреждания за реформа в ТЕЛК и намерението им през януари да преместят протестния си палатков лагер пред здравното министерството:

„Няма в ТЕЛК-овите решения и идея за това какво може човекът с увреждания с работоспособността, която е останала след оценка на медицинския проблем. Функционалността – какво може човекът с увреждане – липсва, а това е едно от важните условия, за да може да бъдат преодолени бариерите в обществото – достъп до образование, недостъпна околна среда, транспорт, работни места, които трябва да бъдат адаптирани“.

На въпрос дали предвидените 437 милиона лева за хората с увреждания в бюджета за догодина са достатъчни, Адемов заяви:

„Няма основание за притеснение, че финансовият ресурс ще бъде недостатъчен. Най-важното обаче е, че за първи път личната помощ и асистентската подкрепа в новия закон е разписана по начин, който гарантира устойчивост, а не бенефициенти да се чудят дали ще има програма, пари и т.н.“. 

Адемов припомни:

„До този момент са приети двата закона от обявения предварително пакет от три закона – Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ. Предстои през следващата седмица на първо четене в Комисия по труда социалната и демографската политика да бъде гледан третият закон – за социалните услуги. Той влиза в сила от 2020 година, така че през следващата година ще имаме възможност да поработим върху него. 

Цялото интервю може да слушате ТУК.

(БНР)

Публикувано от: novinata.bg