изтеглен файл

Николай Николов: Имам сериозни съмнения, че 155-то ОУ се закрива, за да се използва сградата за нещо друго

Николай Николов,  общински съветник в СОС от групата на „БСП-лява България”, в разговор с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Закриването на 155-то основно училище.

   Николай Николов обясни, че решението е било взето на заседание на СОС от 8 ноември. Докладът на кмета на район Панчарево е бил в размер на половин страница и докладна записка от директорката на училището също в рамките на половин страница. Общинският съветник заяви, че е поставил в зала 7-8 съвсем конкретни въпроса, но кметът на район Панчарево не е присъствал. Той се е опитал да получи отговор дали е било направено всичко възможно за запазването на училище, вярно ли е, че родителите записват децата си в училището в Казичене заради проблем с ромското присъствие и т.н. Николов даде пример с остров Хокайдо в Япония, където цяла ж.п. гара се поддържа в оперативно състояние само заради един пътник – момиче, което трябва да пътува 35 километра, за да стигне до гимназията си. След като тя завършва образованието си, тогава правителството закрива гарата. На тези въпроси се е опитал да даде отговор заместник-кметът Тодор Чобанов, но те са били напълно незадоволителни. „Той ми каза да поставя тези въпроси в комисията по образование, на която аз не съм член и отговори с гръмкото изречение – „В Япония не е имало комунизъм!”. Аз отговорих, че това е училище със 142 годишна история. Оцеляло е през турско робство, две световни и две балкански войни, но през 2018 г. при управлението на ГЕРБ не успя да оцелее!”, заяви общинският съветник.

   Николай Николов обясни, че се е запознал на място с обстановката. Базата на училището е в добро състояние. Детската градина обаче, която се намира в двора на училището, е напълно разбита. В селото има деца в училищна възраст. Интересно е също така, че през миналата година е бил направен скъпо струващ ремонт на покрива. Общинският съветник заяви, че буди недоумение фактът, че комисията по образование е решила да даде на ресорния кмет задачата, в случая Тодор Чобанов, когато училището бъде закрито да се договори с някое частно училище, което да поеме сградата. Въпросът е, ако няма в момента деца в селото и затова го закриват, защо се предполага, че като го дадат на частно училище ще има. „Не искам да говоря без доказателства, но явно е предвидено тази сграда да бъде използвана за нещо друго! Продължавам да следя случая и вашите слушатели ще бъдат първите, които ще разберат, когато стигна до някакви документи и до някакви решения в бъдещето за какво ще бъде използвана тази сграда!”, категоричен бе общинският съветник.

Кампанията му срещу травеститите и проститутките по бул. „Христо Ботев” и за изгонването на хамалите от площад „Македония”.

    Николай Николов заяви, че на първото заседание на общинския съвет след лятната почивка е предал тези 1031 подписа, които е събрал от недоволни граждани. Йорданка Фандъкова е отговорила, че ще направи специална среща със СДВР, на която да присъства и Николов, на която да бъде потърсено решение. Общинският съветник обаче заяви, че кметът не си е удържала на думата, такава среща не е проведена и проблемът все още е актуален. На практика тези над 1000 граждани са били излъгани от управляващите. „Продължават да са всяка вечер там травеститите, всяка сутрин да са хамалите и това, което се бях зарекъл, че ще ходя, ще ги снимам и ще отбелязвам и на страницата на СДВР, и на страницата на г-жа Фандъкова във фейсбук, че наистина продължава да има такъв проблем, който е в центъра на София. Защото едно от главните твърдения беше, че те отдавна ги няма и не присъстват там. Но г-жа Фандъкова не си спази обещанието, среща не е правена и в комисията по обществен ред и сигурност не е повдиган този въпрос, както и за промените в съответните две наредби. Аз се чувствам излъган, както и гражданите и очевидно трябва да поемаме нещата в свои ръце!”, завърши Николай Николов разговора си с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2

Публикувано от: novinata.bg