WhatsApp Image 2018-11-16 at 17.09.12

Зорница Русинова: Над 16 000 младежи са намерили работа по програма „Младежка заетост“

През последните няколко години в България има изключително позитивна тенденция на пазара на труда. Безработицата у нас е много по-ниска от тази в много европейски страни. Голямото предизвикателство за България и Европа остават младежите, които не учат и не работят. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на откриване на конференция „Жадни за знание“, част от образователната програма “Youth Empowered”.

Благодарение на една от най-успешните инициативи на Министерството на труда и социалната политика  – „Младежка заетост“, през последните години  над 16 000 младежи до 29-годишна възраст са се включили в заетост чрез обучения, чиракуване и стажуване на работното място, обясни зам.-министър Русинова. Проектът се финансира по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Над 45% от младежите, които минават през такива стажове, остават да работят при същия работодател. Останалите също започват работа, но на друго място и едва 5% отново се връщат в бюрата по труда, за да продължат да си търсят работа, допълни Русинова. По думите й през последните няколко години над 40 000 младежи са успели да намерят реализация на пазара на труда.

Публикувано от: novinata.bg