Животът трябва да се посреща с усмивка

Нестандартна, слънчева, с бухнала къдрава коса и много усмихната- такава е новата Боряна или по-скоро актрисата Тихомира Темелкова, която ще гледаме в главната роля на едноименната постановка на ДТ „Гео Милев“. Премиерата се готви за есента на 2012-а, а ролята на Йовковата героиня ръководството на театъра е поверило на най-новото и младо попълнение на трупата.
Тя е само на 24-и и това ще е първата й главна роля на професионалната сцена. Идва от Варна, а решението да напусне с лека ръка морския град и да приеме да работи под липите обяснява с авантюристичния си дух, който я тласка да се хвърля във всевъзможни предизвикателства.
„Миналата година завърших НАТФИЗ в класа на проф. Атанасов. Тук съм от февруари. Режисьорът на постановката „Карнавал“, чиято премиера беше през пролетта, Петър Денчев ме покани за роля и така дойдох и останах“, заразказва лъчезарната Тихомира. В пиесата на нашумелия каталунски драматург Жорди Галсеран тя влязла в кожата на компютърен специалист и макар че по своя характер постановката е драматична, нейната роля била комедийна. Явно й върви на такива персонажи, защото досега режисьорите я вмъкват все в такива образи. Изявявала се е на сцената на софийското „Сфумато“ в пиесата по текстове на Артур Шницлер „Хоровод на любовта“, където играе младата дама. Участвала в „Криминале 2Д“ на Иво Сиромахов, което е дипломното й представление.
В обяснимо кратката си творческа биография, актрисата обаче има вписан и моноспектакъл „Една нощ на нея“ от Здрава Каменова, което е рядък шанс за всеки начинаещ.
„Беше много стресиращо за мен, защото на сцената си сам и разчиташ единствено на себе си. Мисля обаче, че този опит ми беше полезен“, смята тя.
Скоро й предстои ново предизвикателство, но този път няма да е сама под прожекторите. И смята, че работата й с трупата на „Гео Милев“ е не по-малко отговорна, защото зависиш, а и от теб зависят много хора, целият продукт.
Режисьор на постановката е Стефан Делев, а неин партньор е Павлин Танев.
С театралната си героиня – Боряна, смята, че си приличат по това, че и тя като нея е слънчева, усмихната и позитивна, но същевременно и силна жена. Свободомислеща и авантюристична – качества, които и Тихомира притежава в големи дози.
Разбира се, репетициите са още в началото и не може да каже повече, но се усеща добре в кожата на Боряна, колегите я приемат и наистина се чувства на място.
Решението да стане актриса при нея дошло спонтанно. В родата си няма хора на изкуството, а първоначално се била насочила към журналистиката. Случайно се включила в училищна трупа, а в разгара на подготовката за изпитите по литература и история в средата на 11-и клас, й щукнало да кандидатства актьорско майсторство. И взели, че я приели от раз.
„Мисля, че, който се е захванал с изкуство, за него материалната част остава на втори план. Може би сега, на тези години, мисля така. Но аз вярвам, че нещата се случват, че човек има късмет и мисля, че имам късмет. Ако това, което си избрал за себе си, ти се удава и се чувстваш добре, и хората те харесват като те гледат, тогава наистина има смисъл и няма място за съмнения“, разсъждава Тихомира. За нея в момента разбираемо най-голямата тръпка е театърът. Киното не я влече още, защото иска първо да натрупа достатъчно опит и самочувствие и тогава да се хвърли в тази авантюра.
Актрисата скромно признава, че не смята да е постигнала кой знае колко в работата си, има още много да учи, играе и да се развива, затова определено се притеснява и й е странен интереса и вниманието към нея.
Точно като героинята си обаче вярва, че нещата се случват от само себе си и доброто е това, което движи хората. Каквото и да става, трябва да знаем, че всичко ще се подреди по най-подходящия начин, а събитията в живота трябва да се приемат с усмивка.
Извън театъра, сред най-големите страсти на Тихомира, са пътешествията. „Много обичам да пътувам, искам света да видя и постоянно търся възможности за развитие“, казва тя. В края на месеца ще замине за 20 дни в Словакия на уъркшоп. Темата е интересна – изкуство и екология. Млади хора от славянските народи ще правят различни арт неща с екологични средства. Това е точно за нея, защото силно се интересува от разумното мислене за природата и отговорността, която всеки от нас носи за нейното опазване.
Междувременно всичките си занимания се учи да свири на китара и да пее. Отпуската ще прекара на къмпинг край морето, където ходи вече от няколко години. За младите хора от своето поколение смята, че не се развиват в много добра насока. Но е убедена, че изкуството е нещото, което би помогнало да намерят пътя си.
„Смятам, че вкусът към театър, кино, живопис и т.н. се учи и възпитава, затова хората трябва да са отговорни и да не се правят безсмислени представления. А такива, които да са и поучителни, и да развличат“, казва актрисата. Точно, както нейният професор в НАТФИЗ я учил се отнася с уважение, да бъде честна в професията и да работи здраво, така тя смята, че това важи не само за актьорството, а и за всички аспекти в живота.
Калина Щерева, в. Новината

Публикувано от: novinata.bg