45797269_2527074013977303_3640277562690633728_n

Връчиха Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България”

На церемония в рамките на форума „Библиотеките днес и цифровата трансформация – 2018” снощи бяха връчени вторите Годишни награди на Фондация „Глобални библиотеки – България”. Петчленно жури излъчи победители в четири категории – национална и регионална медия, спомоществовател и публична институция, допринесли за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в България.

  Победител в категория „национална медия“ е Българското национално радио, отличено за редовното, последователно и задълбочено отразяване на дейността на българските библиотеки и техните инициативи. Носител на наградата за регионална медия е новинарският сайт dgnews.eu (гр. Димитровград) за подкрепата му и добросъвестното отразяване на каузите, проектите и инициативите на Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград.

  Сдружение за градски читални получи наградата в категорията „спомоществовател“ за приноса си към повишаване на интереса към четенето и литературата сред младите в цялата страна.

 Община Казанлък пък е публичната институция, която е отличена за значителната административна, финансова и логистична подкрепа за Общинска библиотека „Искра” – Казанлък.

  Наградите бяха присъдени от петчленно жури с председател доц. Георги Лозанов и членове: проф. Владимир Атанасов, Георги Константинов, Марин Бодаков и Снежана Йовева.

  Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България” са учредени в изпълнение на мисията и целите ѝ за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.

  Националният форум „Библиотеките днес и цифровата трансформация – 2018” под патронажа на г-жа Мария Габриел, комисар по цифровата икономика и общество, продължава и днес. Сесията от втория ден може да бъде проследена тук: https://www.facebook.com/glbulgaria. Излъчването на живо се осъществява със съдействието на streamer.bg.

  Националният форум „Библиотеките днес“ 2018 се организира от Фондация „Глобални библиотеки – България” в партньорство със СУ „Св. Климент Охридски“ и „Гьоте-институт България”.

Публикувано от: novinata.bg