alyosha_dakov-bspsofia

Альоша Даков: ЕрДеЕф горивото трябва да се оползотворява на мястото, където се произвежда

Инсталацията за изгаряне на ЕрДеЕф.

   Альоша Даков обясни, че днес СОС е отхвърлил предложението на 15 общински съветници, 7 от които от БСП, за провеждането на местен референдум за проекта. Той продължи, че целта е била гражданите да се произнесат как да бъде оползотворено това ЕрДеЕф гориво. Според него буди недоумение фактът, че управляващите Столична община предлагат капацитетът на инсталацията да бъде 180 000 тона, а в момента заводът за отпадъци произвежда между 40 000 и 60 000 тона. На поставен въпросът кметът Фандъкова е обяснила, че единственият фактор, който определя колко ЕрДеЕф гориво да се произведе, е желанието на трите циментови завода, които го изгарят. „Задаваме логичния въпрос, ако тези заводи заявят, че нямат нужда от ЕрДеЕф гориво, по какъв начин ще постигнем заявените приоритети за намаляване на депонираните отпадъци. Има много сериозни съмнения за начина, по който Столична община отчита данните, които касаят управлението на отпадъците и оттам големият въпрос за финансовата ефективност на този огромен разход от над 310 милиона лева, който всички софиянци ще изплащат десетилетия наред!”, категоричен беше общинският съветник.

  Водещата попита какво би представлявала евентуалната кампания за запознаване на столичани с проекта. Събеседникът й отговори, че информационната кампания е предвидена в закона за прякото участие на гражданите в управлението. В тази кампания всяка политическа сила, представена в СОС, може да изкаже своите аргументи. Срокът е един месец. „Не трябва да се страхуваме от провеждането на допитване, защото когато такива дългосрочни решения се вземат с малка политическа подкрепа често се оказва, че не са най-удачните!”, категоричен беше общинският съветник.

Позицията на БСП за третата фаза от интегрирания проект за третиране на отпадъци.

   Альоша Даков заяви, че позицията на БСП е ясна и последователна и тя е, че отпадъците трябва да бъдат третирани при източника. Това означава по-голям брой контейнери за разделно събиране на отпадъци и по-ефективно управление на тази система. В тази посока Столична община е длъжник на гражданите. Най-логично е също така произведеното ЕрДеЕф гориво да се оползотворява там, където се произвежда – на площадката в местността „Садината”. Няма никаква логика да се изминават десетки километри от завода, където се произвежда, до центъра на София. Добрите европейски практики са отпадъците да се транспортират възможно най-малко. „Подходът, който предлага ГЕРБ, е да се построи една изключително скъпа инсталация със спорна ефективност на неподходящо място и за финал тази инвестиция да се възложи да се експлоатира от „Топлофикация София”, 100% общинско дружество в много тежко финансово състояние. Това ще утежни и без друго тежкото му финансово състояние, разходите по погасяване на заема, това ще окаже негативно влияние на цената на топлинната енергия. Нашата позиция е, че мястото за изграждане на тази инсталация е там, където се произвежда ЕрДеЕф горивото, това е заводът за третиране на отпадъци на Столична община в местността „Садината”!”, завърши Альоша Даков своето участие в ефира на „Радио К2“ 

Публикувано от: novinata.bg