640_143621

Евгения Ангелова: Бюджет 2019 е щедър и насочен към хората

Очакваното драстично повишаване на гражданската отговорност.

    Евгения Ангелова заяви, че темата е много деликатна. Предстои широко обществено обсъждане. За управляващите е важно да чуят всяко мнение и да се търси разумен вариант, който да бъде в интерес на хората. „Говори се 1000 лева гражданска отговорност, кой може да си позволи да я плати?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че това наистина е много висока цена, но трябва по-подробно да се разгледат разчетите и анализите, за да се направи по-достоверен коментар.

Бюджет 2019.

   „Смело мога да кажа, че това е един много щедър бюджет! Аз мисля, че много групи хора, които традиционно в предишни години казват, че не са доволни от бюджета и го критикуват, сега го похвалиха!”, заяви Евгения Ангелова. Тя  продължи, че разбира се винаги може да се иска повече и повече, но като цяло Бюджет 2019 е бюджет, който дава, който е насочен към хората.

    „Обвиняват ви, че бюджетът е предизборен?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че тези твърдения са популистки. Според нея почти всяка година има някакви избори, но това не означава, че са бюджетите са предизборни. „Много анализатори казват, че ще има по-високи доходи, но и повече удръжки, защо така се случва?”, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че това е доста преувеличено твърдение. Тя подчерта, че има стабилна финансова и фискална среда, има растяща икономика и БВП, дългът ни продължава да намалява. Освен това Евгения Ангеловаобясни, че повече вноски означава и повече приходи за държавата, която на свой ред може да си позволи повече разходи, които хората реално да усетят. Водещата помоли своя събеседник да коментира увеличените данъци на старите автомобили и бездимните цигари. Тя обясни, че всъщност тук не е правилно да говорим за увеличение. Специално при автомобилите и въвеждането на екокомпонента по-скоро става дума за преразпределение. Взема се повече от автомобилите, които замърсяват околната среда и по-малко от тези, които са екологично чисти. Тук може би ефектът няма да е толкова забележим, но тази мярка има по-скоро задача да промени нагласата на хората, когато избират какъв автомобил да си закупят. Например за 3000 лева може да се купи кола с мощен двигател, но на 20 години, а може и да се купи по-икономична и малка кола, която обаче е по-нова и не замърсява околната среда. Освен това увеличението не е толкова голямо и няма да се усети толкова силно от хората. А що се отнася до бездимните цигари, то при тях имаме начало на процес на изравняване на акциза с конвенционалните цигари.

   „Каква инфлация залагате и според какви критерии я определяте?”, попита водещата Клара Маринова. Евгения Ангелова отговори, че наистина специалистите прогнозират известно увеличение на инфлацията през идните години, но този процес води и до по-големи приходи, което би трябвало да покрие инфлацията.  

   „Считам, че имаме всички предпоставки за подобряване на живота на българските граждани поради факта, че отделяме изключително голям ресурс средства в социалната сфера. Това е един бюджет, насочен към хората, които наистина имат нужда от подпомагане. Отделя се внимание също на образованието, което е една дългосрочна цел, там няма как да търсим незабавен ефект, но вървим в една посока, която ще ни позволи впоследствие чрез образование да имаме висококвалифицирани кадри и да подобряваме икономиката си!”, завърши Евгения Ангелова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” 

Публикувано от: novinata.bg