640_144612

Алексей Петров: Президентът Радев да нарича България „блато“ е недопустимо

„Радио К2“: Г-н Петров, Вие сте икономист, днес влиза държавният бюджет на първо четене, най-важният закон, който представлява политиката на правителството. Каква е оценката Ви за този бюджет и с какво той се различава от предишните?

 Алексей Петров: Първо нека да кажем, че бюджетът е кръвоносната система на икономическия план за следващата година, разбираемо казано. В крайна сметка очевидно е, че в този бюджет са заделени средства в различни направления. Това разбира се е погледът на екипа, който го е правил. Зная, че се говори за алтернативен бюджет и аз не мога да направя сравнителен анализ на едното и другото, защото това са две гледни точки. Най-странното е защо политиците изпреварващо, своевременно не седнат заедно да представят гледните си точки, което е точно екипната форма на работа и накрая да изчислят общата цел, икономическия план и с този бюджет да го кръвоснабдят. Иначе аз смятам, че наистина можем да кажем, че е оптимистичен.

 „Радио К2“: Виждате ли алтернатива на правителството в опозицията БСП и ДПС, които всеки ден правят игри с кворума и настояват за предсрочни парламентарни избори?

 Алексей Петров: Това е много политически въпрос да кажа кой на кого е алтернатива, защото в политиката всеки отива с намерението и самочувствието да бъде алтернатива на някой. Да, това са парламентарни трикове, която всяка опозиция използва, въпросът е как избирателят оценява това. Дали това носи позитиви или негативи в крайна сметка оценката ще бъде на едни следващи избори. Не се наемам да кажа това всъщност приемливо или неприемливо е. Сигурно опозицията има право. Управляващите пък трябва да дадат своите аргументи да им кажат, че трябва да отидат на работа, а това как ще се казва е работа на политиците.

 „Радио К2“: Вие сте експерт и в сектор „Сигурност“, какви съвети ще дадете към МВР, ДАНС, към НСО за охраната на политиците и как оценявате бюджетите на тези служби в новия бюджет за следващата година?

 Алексей Петров: Това са два различни въпроса. По въпроса за охраната на застрашените лица, мисля, че има изградена система, която на базата на информация и представители на различни ведомства правят преценка кога едно лице е застрашено или не и в крайна сметка трябва да се изхожда оттам доколко този човек е значим, така да се каже, за различни рискове. Тук ще си позволя да не коментирам неща, които даже зная, защото не е редно. Разбира се част от информацията аз съм придобил по време на работата ми в ДАНС. Някои от охраняваните лица смятам, че има основание заради рискове, както бе посочено и в медиите, рискове отвън …

 „Радио К2“: Говорим за Ахмед Доган, почетния председател на ДПС.

 Алексей Петров: Няма да се спирам на никакви имена, но мога да кажа, че такива рискове съществуват. Има хора, които са работили по различни направления, има такива разузнавачи, които на един по-късен етап, когато се установи да речем техния принос за националната сигурност и вреда от гледна точка на тези, срещу които е работил разузнавачът, се налага такава защита, защото в крайна сметка разбираме уязвимостта откъде идва. Има хора, които са в позицията да бъдат пречка за чуждестранни интереси, подчертавам, и в този смисъл се налага такава защита. Имам предвид физическа охрана. Разбира се защитата трябва да има и по-голям мащаб и с други средства, но това е невидимо за публиката, а и аз не искам да коментирам.

 „Радио К2“: Трябва ли омбудсманът Мая Манолова да бъде пазена, охранявана и ескортирана от НСО?

 Алексей Петров: Нямам информация за застрашеност, това могат да кажат хората, които се занимават с това и службите, които обработват тази информация. Да, разбирам, може би имате предвид тази нейна активност и информациите, които стигнаха, че има предложения да й бъде отнет автомобила на НСО. Честно казано това ми е убегнало и съм го пропуснал, но как да кажа, аз приветствам нейната активност, в смисъл като омбудсман за защита на гражданите. Ако в това някой привижда някакъв пиар трябва да се аргументира. Аз нямам такива аргументи.

 „Радио К2“: И един последен въпрос, президентът Румен Радев сравни държавата ни с блато, как това помага за самочувствието на нацията ни, съгласен ли сте с неговите твърдения и президентът Румен Радев президент на „блато“ ли е тогава?

 Алексей Петров: Ох, как не ми се иска да си говорим така за държавата, за страната! Но как да кажа, може би от неговата гледна точка е искал да даде една недобра оценка за състоянието на страната, имайки предвид, че трябва да настигаме другите може би в Европа. От друга гледна точка е недопустимо от тази позиция да се каже подобно нещо. Аз имам и международен опит в различни направления, някак си не бих отишъл да кажа, че страната ни е зле.

 „Радио К2“: Още по-малко, ако сте президент на България, Вие сте бил кандидат за президент!

 Алексей Петров: Ами да, хората трябва да имат национално самочувствие, хората трябва да бъдат мотивирани да постигат цели. Харесва ми тази идея за единението на президента, но другото – да, не ми допада!

Публикувано от: novinata.bg