image001 (2)

Над 300 ценни исторически експоната, спасени от МВР, са изложени в Националния археологически музей

Над 300 експоната, спасени за страната при различни акции на МВР, са изложени в Националния археологически институт с музей при БАН. Изложбата е озаглавена „Спасените съкровища на България“. Тя е част от събитията на Европейската година на културното наследство, а откриването й съвпада със седмицата, в която се чества Денят на българската полиция – 8 ноември. На церемонията по официалното й откриване тази вечер ще присъства министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Спасените съкровища на България“ е плод на неуморния труд на служителите на МВР от Главната дирекция „Национална полиция“, Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“, Главната дирекция „Гранична полиция“, областните дирекции на МВР в страната и музейните институции в борбата им за опазване на българското културно наследство.

Изложените над 300 експоната илюстрират всички периоди в хилядолетната история на днешните български земи. С усилията на служители от различни структури на МВР културно-историческите ценности са спасени от нелегален износ, незаконна търговия или сериозно увреждане и са съхранени за националната памет. Сред тях се открояват най-голямата известна досега колективна находка от медни брадви от втората половина на V хилядолетие пр. Хр., коринтски шлем от края на VI в. пр. Хр., колективна находка от златни накити и бронзови предмети от средата на  II хил. пр. Хр. и икони от Тревненската школа.

Годишно у нас се водят по около 120-140 досъдебни производства за незаконна археологическа дейност, каза на специална пресконференция преди откриването на изложбата главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор „Културно-исторически ценности“ в ГДНП. Според него, направено е немалко по отношение на нормативната рамка, но сега е много важно обществото да промени мисленето си, за да се противопостави на набезите на иманярите, които навлизат в археологическите обекти, разрушават ги, разпродават историческото ни минало, а така се губи възможността за запазването им като национално съкровище, за попълване на историята на региона, както и за развитие на местните политики, свързани с културния туризъм.

Важно е хората да осъзнаят, че културно-историческото наследство не е само за музеите, а и за хората. Когато допускаме то да напуска пределите на страната ни, губим национална идентичност, каза на свой ред главен инспектор Емил Александров от ГДБОП.

Публикувано от: novinata.bg