115108_660_370

Петър Мутафчиев: Личното поведение на Корнелия Нинова не е политика на БСП

Членовете на НС на БСП „под игото“ на Корнелия Нинова ли са?

 В началото на предаването по традиция гостът Петър Мутафчиев подари на Илиана Беновска книгите “101 притчи” и “Под игото” на Иван Вазов, което е с оригиналния текст и език на Вазов. Това даде повод на водещата да попита дали Петър Мутафчиев се намира „под игото“ на Корнелия Нинова, заедно с членовете на Националния съвет на БСП, които написаха “кърваво писмо”, в което възразяват срещу подмяната на НС на БСП от ИБ на партията.

 Петър Мутафчиев отговори, че ако някой е под игото, то той не може да пише петиции. Целта на писмото до Корнелия Нинова е да покаже притеснението от работата на председателя и Изпълнителното бюро. Трябва да се спазват принципите на устава, да се запази колективният принцип на управление на БСП, защото това е крепяло партията 125 години. БСП не е ГЕРБ и тя не може да бъде лидерска партия.

 Беновска попита старият род на Петър Мутафчиев от кой край идва.

 Той отговори, че родовата му линия е от Охрид. Дядо му е потомък на Кузман Шапкарев, който е част от активната борба по време на Възраждането за църковна независимост. Кузман Шапкарев е един от основателите на Солунската гимназия.

 В БСП има ли кураж, единство и организираност за успех?

 “На Вас винаги в БСП, когато има въпрос за решаване с лидера, накрая на възразяващите определена политика на лидера, не Ви достига кураж, единство или организираност, за да доведете докрай диалога и да постигнете успех за БСП, а не личен успех. Така ли е”, попита Беновска. Водещата допълни с цитат: “ Подписалите настоящия текст заявяваме категоричната си позиция, че взетото от ИБ решение за смяна на главния редактор на в. „Дума” представлява особено тревожен пример за подмяна на колективния принцип на ръководство на партията, в лицето на нейния НС, с еднолични решения на неговия председател, в разрез с уставните норми! “ Нинова отговори : „Дали аз съм “ефективен лидер “ или не казват членовете и симпатизантите на БСП, които подкрепят и гласуват за БСП. Ще приема и такива критики, когато този член на НС излезе и каже – от името на областната структура, която ме е излъчила за член на НС, Ви заявявам, че Вие не ставате за лидер. Но, когато всеки излиза от свое име и по субективни съображения, без да пита структурата какво мислят по този въпрос – да си запази субективното мнение за себе си”. И Беновска попита от чие име говори Петър Мутафчиев.

 Мутафчиев каза, че говори от свое име, като член на НС, но такова говорене от страна на Корнелия Нинова е дребнавост. Важно е да има повече отвореност към критиката, защото не всяка критика цели смяната на председателя на БСП. “Другарката Нинова да бъде спокойна, ние искаме да се спазват уставните правила в партията”, допълни социалистът. Следващият НС на БСП най-вероятно ще се проведе на 11 ноември и ще се разисква и т.нар. “кърваво писмо”. НС на БСП трябваше да се свика по-бързо и да се реши да има официален режим за избирането на официален редактор на в. “Дума”.

 Напускането на депутатите на БСП на парламента и „Визия за България“

“На НС обсъждали ли сте частичното напускане на депутатите на БСП на Народното събрание”, попита Беновска.

 Важните политически решения, които касаят поведението на БСП като опозиция, трябва да се съгласуват с НС на партията, заяви Мутафчиев.

 “В писмото са се подписали много знакови лица, част от “старите бонзи”. Как ше оборите подозрението, че не сте удовлетворени от позицията, в която Нинова  Ви е поставила, чрез промяна на устава и затова се бунтувате срещу нея”, попита Беновска.

 Петър Мутафчиев сподели, че Корнелия Нинова го е поканила да стане част от Изпълнителното бюро след Георги Гергов, но е отказал. Той каза, че стои настрана от голямата политика, защото се опитва да се занимава с частен бизнес. Не бива когато развиваш частен бизнес, да бъдеш крайно активен в политиката. “Не се стремя към постове”, допълни още Мутафчиев.

 Политиката на БСП срещу ГЕРБ и отношението към президента Радев

 “Съгласен ли сте с политиката на Нинова активно и на всяка цена срещу Бойко Борисов и ГЕРБ и малко двусмислено в отношенията си с президента Радев”, попита Беновска.

 Петър Мутафчиев каза, че личното поведение на Корнелия Нинова не е политика на БСП. Това е стил на поведение. Ако политиката на управляващите надхвърля нормите на закона, човек може да бъде много остър. Последните месеци политиката на Борисов надхвърля нормите на закона по отношение на проблемите в Търговския регистър, обществените поръчки, и решението на премиера “Джи Пи Груп” да се оттегли от всички обществени поръчки.

 Ефективен лидер ли е Нинова?

 “Ефективен лидер ли е на БСП Корнелия Нинова”, попита Беновска.

 “Корнелия Нинова е ефективна в една определена част и успя да направи скок с избора на президента Румен Радев. Ролята на ДПС при избора на президента може да е подкрепяща, но не е определяща. Нинова успя да наложи някои млади лица и е плюс. Корнелия Нинова има и недостатъци. Разглеждайки “Визия за България” се надявам, че този материал ще бъде доразработен и може да стане сериозна програма за управление на България, но обсъжданията не трябва да са само по селата и градовете, а да минат на експертно ниво”, посочи Петър Мутафчиев. На България  й липсва национална доктрина, а “Визия за България” не е национална доктрина. Необходимостта от национална доктрина доказва, че политическите партии не могат да се справят сами. Трябва да има съгласие по въпросите на: националната сигурност, отношенията с Русия и САЩ, отношенията с Балканите, образование, здравеопазване, транспорт и инфраструктура. Различията могат да бъдат по начина, по който ще се постигат тези цели.

 Беновска попита дали политиката на единение ще помогне на БСП да спечели по-голям електорат и дори помирение с опонента ГЕРБ. “Борисов трети мандат е министър-председател, а Вие нямате спечели парламентарни избори от 2009 година. Не смятате ли, че експертите на ГЕРБ вече 9 години имат качества”, попита Беновска.

 “Всички имаме експерти, но поне да знаем, че се борим за едни и същи цели, за да България добре”, обобщи Петър Мутафчиев пред Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3

Публикувано от: novinata.bg