emil_kjostebekov-black71

Напусна ни Емил Кьостебеков

На 89 години ни напусна актьорът и дългогодишен директор на редица български театри, почетен член на Съюза на артистите в България, Емил Кьостебеков. Това съобщиха от Драматичен театър „Сава Огнянов” в Русе.   Ето и съобщението от колектива на театъра и Съюзно дружество на САБ при ДТ-Русе:

   „Напусна ни една ярка фигура в българския театър. От средата на 40-те години на XX век до края на 90-те с творческите си прояви Емил Кьостебеков беше в центъра на ярките събития в извънстоличния театър. Талантлив и известен актьор, дългогодишен директор на театрите в Шумен, Хасково, Димитровград, Асеновград, Бургас, Сливен, Силистра, дълго време член на ръководството на САБ – разнообразни са пътищата и творческата му дейност.

     Емил Кьостебеков написа книги и много изследвания върху историята на българския театър – факт, който обогати проявите на театралната му дейност.

     От 1989 г. той и семейството му се установиха да живеят в Русе. Тук той участваше като гост-актьор в редица постановки на Русенския театър, включваше се активно в културния живот на града.

        Българският театър губи една ярка творческа личност, губи мощна фигура в съвременното развитие на националния ни театър!

          Поклон пред паметта на Емил Кьостебеков! Сбогом, скъпи приятелю!

       Поклонението ще бъде на 25.10 /четвъртък/ от 12.30 часа в църквата „Света Троица”.

   Министерството на културата изказва съболезнования на семейството и близките на Емил Кьостебеков.

Публикувано от: novinata.bg