DSC_0600

В навечерието на Деня на Перник Областна администрация съвместно с корпоративни партньори даде началото на социално отговорна инициатива

От днес перничани могат да даряват старите си и ненужни дрехи в специални контейнери, за да отидат при хора в нужда. 
Инициативата на областния управител на Перник се осъществи съвместно със социално отговорните компании „Хюманита“ АД , „Лидл България“, Български Червен кръст. Кампанията бе адмирирана от кмета на община Перник д-р Вяра Церовска.
В областния град контейнерите са два на брой и са разположени в търговските обекти на „Лидл България“. Те са със специални обозначения, а капацитетът им е общо 400 кг.

„Радвам се, че тази практика се въвежда за първи път в Перник, в навечерието на празника на Св. Иван Рилски. Нашият град е третият в България, където фирма „Хюманита“ АД поставя свои контейнери. Надяваме се, че идеята ни ще се превърне в иновативна система и ще се разгърне и в другите общини от областта. Благодаря на нашите партньори за оказаната подкрепа и помощ. С тази социалната мисия Областна администрация – Перник продължава своята екологична зелена визия. Събраният текстил ще бъде допълнително преглеждан и разпределян. Годните за употреба дрехи ще бъдат използвани в т.нар. кризисен резерв на БЧК. Така в случай на бедствие ще дарява дрехи на хората в нужда.”, сподели при старта на кампанията Соколова.

Инициативата е безсрочна и има за цел да приобщи хора от всички възрасти да бъдат екологично и социално отговорни и чрез своето участие да помогнат за стимулиране на дарителството, опазването на природните ресурси и запазването на ценни суровини за обществото и икономиката.

Проектът на БЧК и „Хюманита“ АД стартира в България през 2016 г. Планира се до 2020 г. в страната да бъдат поставени до 1000 специално обозначени контейнера. Всеки желаещ може да подкрепи каузата, дарявайки употребявани текстилни изделия като дрехи, чанти, колани, завеси, спално бельо. Условието е стоките да бъдат чисти и в добро състояние.

Публикувано от: novinata.bg