640-420-diana-savateva

Диана Саватева: Няма данни, че убийството на Виктория Маринова е свързано с нейната професия

Убийството на Виктория Маринова.

 „Здравейте, г-жо Саватева! Няма как, трябва да започнем с най-важната новина днес, която беше огласена в 9 часа сутринта, на извънреден брифинг, от премиера, министъра на вътрешните работи и главния прокурор – има вече заподозрян и арестуван човек за убийството на българската журналистка, на това беше посветена пресконференцията. Какъв е Вашият коментар? След обяд Вашата комисия имаше среща с министъра на вътрешните работи, той Ви информира подробно за много неща. Слушам Вашия коментар”, обърна се водещата Клара Маринова към своята събеседничка. „Здравейте, г-жо Маринова! Тази новина вълнува хората през последните дни. Става въпрос за много брутално и жестоко убийство! Когато говорим за смъртта на млада жена, трябва да започнем със съболезнования към близките! Каквито и да са причините и мотивите за убийството – един млад живот е отнет, един убиец остави едно дете без майка! Аз като журналист съм отразявала много тежки престъпления! В съзнанието ми се появиха различни аналогии. Това, което беше по-различно в случая е, че това жестоко престъпление се натовари с допълнителна тежест! Очаквах днешния брифинг, за да се изяснят фактите и да спрат спекулациите. В случая става въпрос за класическа форма на информационен хибрид – верни факти, които бяха инжектирани с фалшиви детайли! Наистина има тежко убийство, но акцента се постави върху професията и един детайл, който не беше доказан и не беше свързан с обективната действителност, че Виктория, светла й памет, е разследващ журналист! Заради този акцент, новината обиколи европейските страни и породи коментари, които кореспондират с друга чувствителна тема – свободата на словото! В България са извършвани и други престъпления, които не са получавали такъв международен отзвук. В случая това се дължи на този хибрид, който се получи в информацията – смесване на вярно с невярно!”, анализира родената през 1963 г. в Царево депутатка.

 „Кое не е вярното – че е журналист ли? Тя е журналист и няма никакъв хибрид! Просто тя е жена, майка, но и журналист. Няма нищо хибридно! Това, че е журналист, всички го разбрахме, не може да се промени! Защо казвате, че има измислици?”, опонира Клара Маринова. „Не го отричам това нещо. Смятам, че не показваме уважение към паметта на жертвата като дописваме или променяме биографията й. Няма никакви обективни данни, колегите на Виктория от Русе го потвърдиха, че тя се е занимавала с някакви конфликтни теми, че убийството би могло да бъде свързано с нейната работа! В началото на едно разследване трябва да се работи по всички версии, но тази обвързаност, между работата и престъплението, беше изкарана пред скоби, беше поставен акцент, доста злонамерено, от определени представители, включително и на политически сили! Не мога да коментирам жестокостта на престъплението. Имаше няколко факта, които подсказаха, че става въпрос за престъпление, което е по-скоро с битов, чисто криминален характер, а не е поръчково убийство!”, коментира Диана Саватева, която е завършила Българска филология във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий”.

 „Не знам, във всички държави, където се случва подобно тежко убийство, и човекът е журналист, се обръща внимание на професията му! Ако е лекар, се обръща внимание на това, че е лекар, ако е учител, се е обръща внимание, че е учител. Нямаше нищо странно във факта, че се обърна внимание на нейната професия – журналист! Да, журналист е била!”, сподели мнението си Клара Маринова. „Няма никакви данни, че престъплението е свързано с нейната професия, защото хората, които коментираха в международен план, се хванаха точно в този нюанс. Затова се получиха такива коментари, които бяха свързани с другата чувствителна тема – свободата на словото! Днес част от международните институции реагираха в обратна посока, което е доброто в лошото, ако мога да се изразя!”, аргументира се бившата журналистка, стартирала кариерата си във вестник „24 часа”.

 Криминогенната обстановка в България.

 „Как оценявате цялата криминогенна обстановка в България? Вие сте човек, който неведнъж се е сблъсквал този проблем, включително и сега, с убийството на тази жена от Русе” попита Клара Маринова. „Този случай ме върна към един случай. Много са близки двата случая. През 90-те години, в Поморие, беше убито едно момиче, на 15 или 16 години. Момичето беше цигуларка в Бургаската музикална гимназия. Нейното тяло беше намерено близо до квартал Свобода в Поморие. Също изнасилена, също удушена. Убиецът се оказа един от обитателите на близката ромска махала. Няколко години по-късно се оказа, че той е извършил второ убийство, което до този момент се водеше като самоубийство. В моментна този човек, който се казва Черньо Иванов, излежава присъда в бургаския затвор, доживотна. Давам пример със случай, който е много близък. За първи път ми се случва убийство да има толкова широк международен отзвук! Затова направих връзката с преекспонирането на професионалната ангажираност. Виктория е наш колега, не можем да пренебрегнем този факт! Става въпрос за много брутално престъпление! Каквато и да е причината – не трябва да омаловажаваме това престъпление!”, заяви бившият отговорен редактор в регионалното подразделение на вестник „24 часа” в Бургас.

 „Дано този, който са го арестували в Германия, е истинският убиец, дано  това се докаже, защото след обяд започнах да чета по разни сайтове и медии версии, че има и други замесени, че не е бил сам, че пак  се намеква за поръчково убийство”, вметна Клара Маринова. „На така наречения блицконтрол, който беше във вътрешната комисия – министър Младен Маринов каза, че се търсят евентуални съучастници или мотиватори на престъплението, което означава, че продължава работата по случая. Това е началото на разследването, но нека не пренебрегваме и един от категоричните факти, че е изолирано ДНК от биологичен материал, който е намерен на местопрестъплението. Един от проблемите в публичното говорене е, че много често се подхвърлят тези, без авторите на тези тези да се чувстват длъжни да ги защитят с факти! Предстои процедурата по изпълнение на европейската заповед за арест. Ще има дело за определяне на мярката за неотклонение, това ще е още утре. Ще има следващо заседание, в рамките на няколко дни, до месец, в което съдът ще прецени дали да върне съответния заподозрян в страната. На него все още не му е повдигнато обвинение, защото той не разпитан. Не се ангажирам със срокове, може би ще бъдат ускорени”, прогнозира бившият преподавател по дисциплината Репортерско майсторство в Бургаския свободен университет.

Дейността на Комисията по културата и медиите.

„Ние предадохме директно Вашето заседание днес, така че нашите слушатели са много добре информирани по тези въпроси. Да отидем на другата Ви битност – на заместник-председател на Комисията по културата и медиите. Важни законопроекти се разглеждат във Вашата комисия – кои са те? Кой ги е внесъл и до какво се отнасят?”, смени темата на разговора Клара Маринова. „В Комисията по културата и медиите минават законопроекти, които не са толкова атрактивни, но са свързани с важни неща. Последният закон, който днес приехме на първо четене, касае една важна група от хора, чиято съдба е доста обсъждана през последните дни и месеци – това са хората с увреждания. Днес приехме законопроект за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права, който е внесен в Министерски съвет през август. Той е свързан с прилагане на една директива, която ограничава приложното поле на закона за авторското право, за да могат определени авторски произведения да бъдат достъпни до хората, които имат проблеми със зрението – не могат да виждат или имат намалено зрение. Този закон мина на първо четене и предполагам, че в обозрими срокове ще бъде приет на второ! Миналата седмица в комисията на второ четене бяха приети два законопроекта за изменение и допълнение. Единият е законопроект за изменение и допълнение на Закона за закрила и развитие на културата. Тука акцентите бяха свързани с това, че се предвижда конкурсите за директори на държавни културни институти, както и за изпълнителния директор на агенцията „Национален филмов център” (Изпълнителна агенция – бел. авт.), да бъдат излъчвани на запис на интернет страницата на Министерството на културата. Тоест – по-голяма прозрачност. Създава се регламентация – при невъзможност на министъра на културата да присъства на заседанията на „Национален фонд „Култура”, той да бъде заместван от упълномощен от него заместник-министър. Тези поправки са повече правнотехнически. Тези закони се очаква да влязат в зала и да бъдат гласувани през тази седмица. Другият закон е за изменение и допълнение на Закона за културното наследство. Той касае дейността по дигитализацията. Въвежда се дейност при дигитализация на културното наследство. Нормално да търсим и да регламентираме дигитализацията на културното наследство. Важен нюанс са заседанията на специализираните експертни съвети да се излъчват в реално време през интернет страницата на Министерството на културата, което също е свързано с по-голяма прозрачност!”, завърши Диана Саватева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg