9494494063231dc5ec74f84c0bb70cb5

Илиян Тимчев: Моделът на управление на здравеопазването е изчерпан, а управляващите нямат визия за реформа

Разкритията около убийството на Виктория Маринова.

   Илиян Тимчев заяви, че не би искал да коментира действията на служителите на МВР, които са си свършили добре работата, по-скоро му се ще да коментира усещането за липса на сигурност сред гражданите. Чувството за несигурност е общо, още повече, че този случай е изложил държавата ни и в международен план.

   „Бойко Борисов обвини и вас, и журналистите, че сте допринесли за атакуването на авторитета на българската държава и беше много гневен по този повод!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че коментарите са се получили от световни медии, а работата на правителството е била да защити България. Той беше категоричен, че от БСП не са работили в тази посока.

   „От какво е продиктувано това чувство на несигурност в държавата?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че самият модел на управление на държавата води до това. Той беше категоричен, че обществото няма доверие в нито една институция.

Предложенията за реформа в здравеопазването и вотът на недоверие.

   Илиян Тимчев заяви, че предложените от министър Кирил Ананиев два модела не представляват реформа, а просто различни предложения за финансиране. Той продължи, че под реформа разбира стъпки за промяна на цялостния модел на управление на здравеопазването. Що се отнася до вотът на недоверие, той не е предизвикат от тези две предложения, а от цялостната политика на правителството по отношение на здравеопазването.

    Народният представител беше категоричен, че сегашният модел на управление на системата е изчерпан. Това е проличало още при написването на управленската програма на сегашната коалиция, където по отношение на здравеопазването е имало едва десетина изречения, които по същество не са съдържали никаква визия. Действията на управляващите са свързани само с козметични промени, а реално системата се движи постарому.

    Илиян Тимчев заяви, че според него един от най-големите проблеми е търговският статут на болниците. Затова във „Визия за България” на БСП е залегнала идеята болниците повече да не са търговски дружества. Той обясни, че от срещите с хората остава с впечатление, че те имат същото очакване.

   „Защо тръгнаха тези подозрения за корупция в здравеопазването, защо всяка година се увеличават средствата за здравеопазване, а то не става по-добро?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че според него що се отнася до корупцията основен проблем е бедността, защото бедността поражда корупция. Освен това трупането на болници в големите градове и липсата на болнични заведения в малките населени места деморализира системата и води и до поява на корупционни практики. Що се отнася до допълнителните плащания, искани от пациентите, народният представител обясни, че често консумативите не се покриват от клиничната пътека. Във „Визия за България” на БСП е записано, че консумативите трябва да влизат в клиничната пътека, тоест минимум пакет, който да ползва пациентът, който здравно се осигурява. Ако обаче иска по-скъп консуматив, тогава да си доплати.

   Илиян Тимчев обясни, че мотивите за вота на недоверие вече са написани. В момента се провеждат консултации със съсловни организации. „Отсега е ясно, че вотът няма да мине, каква ще бъде вашата цел на този вот?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че целта е мотивите да бъдат чути от българското общество. Затова и социалистите са сменили тактиката и провеждат извънпарламентарни консултации. „До понеделник ще станат готови пълните ни мотиви за вота и ще бъдат внесени!”, завърши Илиян Тимчев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg