865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a874198b17f068d5d9b7668e19fb8ae470841

Маноил Манев: Президентът да си изясни дали ще прави политически проект, или ще бъде обединител на нацията

Разкритията около убийството на Виктория Маринова.

   Маноил Манев заяви, че през цялото време на разследванията посланията са били да оставим МВР да си свърши работата. Той подчерта колко е важно да не се спекулира на всяка цена с такива теми. „В тези няколко дни с какво впечатление останахте, службите как си свършиха работата?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че всички, които са работили по разкриването на това ужасно престъпление са свършили работата си перфектно, още повече, че то е било натоварено и със странични емоции и политически влияния, което е внесло допълнителна трудност. Народният представител подчерта също така, че няма как по време на самото разследване да се изнася информация за оперативната работа.

   „Направи ми впечатление, че на брифинга на въпрос за мотива на извършителя не успяха да отговорят нито главният прокурор, нито вътрешният министър, защо така?”, попита водещата Клара Маринова. Маноил Манев отговори, че всъщност е било обяснено, че престъплението е извършено спонтанно и извършителят е взел решението в последния момент. „Трябва обаче да прибавим и още нещо. Покрай работата на службите се случи нещо много неприятно и важно. За пореден път от някакви наши вътрешни желания за блясък на някакви „експерти” и политици ние отново сринахме авторитета на България! Всеки трябва да си дава сметка, когато има трибуна, на която говори, че не може така!”, категоричен бе народният представител.

Нагласите в обществото според последните социологически изследвания.

   „Поредно социологическо проучване на „Алфа рисърч“ сочи спад на доверието в управляващите и в основните институции, но ГЕРБ все още държи преднина пред БСП с около 2-3%. Обаче тенденциите са ясни. А Вашият коментар?”, попита водещата Клара Маринова. Маноил Манев отговори, че въпреки факта, че ГЕРБ е управляваща партия, а от БСП са подели много активна негативна кампания, изследването показва, че има доста здравомислещи хора в България, които не се подвеждат. Той беше категоричен, че ГЕРБ е партия с държавническо мислене и отговорна политика. Всичко това се оценява от хората.

   „Но защо се срива доверието в институциите?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че няма как да не е така при условие, че основният опонент на ГЕРБ ежедневно се опитва да руши доверието в институциите.

Враждебността между изпълнителната власт и президента.

    „Разломът между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2 е очевиден, има много податки, че там не може да се постигне съгласие. Президентът обясни своето виждане по темата за единението, вчера имаше кръгла маса по темата бедност. Не е ли редно по тези големи теми на държавата и каузи на България изпълнителната власт и президентът да постигнат съгласие?”, попита водещата Клара Маринова. Маноил Манев отговори, че би било добре това да е така, но има предпоставки, които пречат. На първо място самият президент е крайно време да изясни дали е част от БСП, дали ще прави свой политически проект или ще бъде обединител на нацията, както е по конституция. Той продължи, че президентът и хората от неговия екип трябва ясно да определят каква функция и роля на държавния глава искат. Народният представител изрази мнение, че въпросната кръгла маса за борба с бедността е била организирана по такъв начин, че не да се търсят реални политики и решения, а да се трупа рейтинг.

Предстоящото нарастване на цените и инфлацията.

   Маноил Манев заяви, че самият той не е финансист и икономист, но от разговорите си с експертите е останал с впечатление, че драстични увеличения не се очакват. Разбира се известно покачване на цените ще има, което е обосновано от международни икономически тенденции, но драстична инфлация не се очаква. Народният представител обаче подчерта, че правителството вдига заплатите на администрацията, което е стимул и към частния бизнес да го направи. „Това са мерките, които може държавата да взема. Тя не може да се меси в пазара, но може да играе със своите инструменти. Когато повишиш на цялата администрация заплатите, когато повишиш заплатите на учителите, тогава натискът върху частния бизнес идва и той също трябва да увеличи заплатите!”, завърши Маноил Манев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” 

Публикувано от: novinata.bg