Image_6733470_126

Алексей Петров: Като икономист не виждам в момента предпоставки за предсрочни избори

„Радио К2“: Какви са очакванията Ви за днешното дело?

 Алексей Петров: Очакванията ми са, че продължава нормално. Това е процес, технология бих казал, която трябва да приключи и очаквам може би към края на годината да приключи.

 „Радио К2“: Стана много брутално и зловещо убийство в град Русе, журналистка беше убита, както знаем от вчера вечерта е заловен заподозрян човек за убийството, заловили са го в Германия, в момента в МС премиерът Бойко Борисов, Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров се изказват за това нещо, какъв е Вашият коментар?

 Алексей Петров: Моят коментар е следният – да, брутално, журналист, нормално е да има обществен отзвук, нормално е да има възмущение, да, някакъв елемент на реакция, включително на протест, защото в крайна сметка журналистът е източникът на информация за гражданите, който трябва да задоволи едно тяхно конституционно право. Затова включително се реагира и в чужбина. Без да се правя на специалист, защото аз не съм такъв, чисто логично смятам, че убийството не е по повод работата на журналиста, защото в края на краищата, ако са засегнати някакви интереси и това е поръчка, едва ли би се случило по този начин с изнасилване. По-скоро аз го намирам за нещо съвсем прозаично – извършителят е човек, който е посегнал на това момиче от чисто такива „мъжкострастни“ подбуди, ако мога да се изразя по този начин. Това е моето разбиране, повтарям отново – без да се правя на специалист.

 „Радио К2“: Да, наистина, ако се окаже този човек, заподозрения в момента, наистина няма да се окаче, че е заради журналистическата й работа. Всъщност по повод това как си върши МВР работата до момента? Необходими ли са реформи там и какво смятате за новия назначен министър Младен Маринов?

 Алексей Петров: Не познавам Младен Маринов, познавам го от медиите, чувал съм от мои бивши колеги добри думи за неговата активност. Енергичен човек, пак по думи на мои познати. Реформи винаги са необходими, смятам, че има нужда от такива. Смятам, че наистина гражданинът трябва да усети, че при нужда има реакция. Имаше по времето мисля на Румен Петков едно разсъждение, че трябва да наситим с полиция по улиците. Аз съм на обратното мнение. Полицията трябва да действа тихо, по-скоро невидимо, включително и униформеният трябва да се появи тогава, когато има инцидент, когато вие, гражданинът, се обърнете, той просто да се отзове на момента. Когато има някакво разследване, то да се извърши професионално. Това трябва да е реформата.

 „Радио К2“: И последен въпрос, говори се, че правителството е на последни „издихания“, вие как ще коментирате, очакват ли се предсрочни избори и необходими ли са такива в момента в страната?

 Алексей Петров: Честно казано аз съвсем съзнателно се дистанцирах от политическия анализ, ако мога така да се изразя и зает с други проекти не съм вниквал в това. Но нямам усещането от позицията на икономист и човек, който се занимава с това, че нещо се е появило на терена, което предлага някакви решения, за да може да обърне поглед, казано най-общо.

 „Радио К2“: Какви са Вашите нови проекти, с които сте се заел?

 Алексей Петров: Съюзът за стопанска инициатива наистина се занимаваме в частта информационни технологии с участието на израелски, италиански, френски специалисти. Идеята е, че имаме много млади момчета и момичета, които се печелили олимпиади по физика и математика, когато са били ученици в България и е добре да се създаде една среда, която да направи опит да ги върне. Проектът е сериозен, на пръв поглед изглежда отвлечен, абстрактен, но аз вярвам в него. Включително говорим за изграждане на изследователски център, целта е с опита и на български експерти, и на други да се работи до ниво на изкуствен интелект!

Публикувано от: novinata.bg