112930_660_370

Митрополит Антоний: Ще проверя Цветан Василев още ли е на икона

Искрен Веселинов: Законът за вероизповеданията ще се приеме преди Коледа

 Протестите на Светия Синод относно проектозакона за вероизповеданията.

 „Властта и църквата – възникна за пореден път напрежение между властта и църквата! Заповядайте, г-н Веселинов! Добре дошъл, заповядайте, настанете се! На телефона ще имаме Негово Високопреосвещенство, митрополит Антоний, който беше задържан в Стара Загора, иначе уговорката ни беше да дойде тук. Чуваме ли се, митрополит Антоний? Ваше Високопреосвещенство, от какво сте недоволни в Светия Синод в обсъждания Закон за вероизповеданията в 44-то Народно събрание? Тука, в студиото, е Искрен Веселинов, автор и вносител на един от двата закона, другият беше на ДПС, със съвносител Йордан Цонев, който не можа да дойде”, обърна се водещата Илиана Беновска към своите събеседници. „Също и ГЕРБ и БСП!”, допълни Искрен Веселинов.

 „И ГЕРБ, и БСП, пардон!”, коригира се Илиана Беновска. „Първо искам да уточня, че няма напрежение между църквата и държавата! Имахме един много хубав диалогичен разговор с премиера и съвносителите на тези два проектозакона, които бяха в Светия Синод. Ние сме изложили в нашето становище основните пунктове, по които не сме съгласни с така предложените проектозакони. Имахме уверението, че ще има комисия, която ще обсъди със специалисти юристи от Светия Синод и тези, които са внесли този закон. Светият Синод протестира против прекаленото вмешателство и ограничаване на отделността на Църквата от държавата и вмешателството във вътрешните църковни дела!”, отговори родения през 1978 г. в семейството на изселници от тракийския град Гюмюрджина, Гърция (съвременното му име е Комотини – бел. авт.) свещенослужител, чийто светско име е Живко Михалев.

 „Не искате ли Вие, Ваше Високопреосвещенство, и църковните служители, да тъне в тайнственост: кой какъв е в Църквата; какви пари получава от различни източници; кой и как влияе в църквата? Така го разбират гражданите Вашия протест, че Вие искате тайнственост”, попита Илиана Беновска. „Църквата много добре знае откъде идват тези източници и миряните в Църквата, които живеят религиозния живот, много добре знаят откъде идват тези средства, за да се обновява дълголетието на храма!”, заяви изтъкнатият клирик, чието детство е преминало в гр. Стара Загора.

 „Веднага да Ви попитам как го разбират? На проповед ли се обявява това?”, провокира събеседника си Илиана Беновска. „Разбира се! Когато влязат в храма и видят, че има нещо променено в него. Виждат обновен храма или пък реставриране на стенописите – за тях е ясно. Трябва да има една връзка, както между едно семейство, трябва всичко да се знае!”, разясни възпитаникът на Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий”.

 „Недейте ме замъглява, извинете ме, но ще употребя този израз! Кажете ми конкретно – как го разбират миряните? Излиза съответният проповедник и казва – уважаеми миряни, днес сме получили дарение?”, продължи Илиана Беновска. „Споделя своята радост и казва – ето, виждате, че се намираме в обновен храм, или виждате, че имаме нова икона, която е копие на някои от чудотворните, и е подарена от еди-кой си дарител! Хората знаят, ако самият дарител иска да му се знае името, защото едно от разписаните положения в така предложените закони е, че трябва да се обявяват имената на дарителите. Дарителството е един личен, интимен акт на вярата, затова ние сме против да се обявяват имената на дарителите, защото самите те понякога не желаят!”, категоричен беше отличникът на Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

 „Веднага се сещам за една икона, на която беше изографисан ликът на „съвременния Буров” – Цветан Василев, собственикът на Корпоративна търговска банка, която знаете как приключи земния си път! Това как ще ми го разтълкувате?”, вметна Илиана Беновска. „По канон – ктиторите на големи храмове или манастирски комплекси имат право да бъдат изографисани в притвора на храма, естествено не като светци, а като дарители на църквата. Това, че това е било направено, не е против канона. Тук е вече въпрос на отношение на църквата към тези крупни свои дарители. Тук не говорим за личността на г-н Цветан Василев, а за делото, което той е направил”, обясни бившият клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично”.

 „Между другото, мога ли да Ви помоля, Ваше Високопреосвещенство, Вие имате тази власт, да проверите тази икона още ли седи в, няма да цитирам, манастира, където е, и да ми отговорите официално, от името на Светия Синод, не само на мен, а и на хората – трябва ли да продължи да седи, ако седи до момента, защото тука опира въпроса за морала?”, продължи Илиана Беновска. „Това е в прерогативите на Софийската света метрополия, тъй като този манастир се намира на територията на Софийска епархия (Гигинският манастир „Св. св. Козма и Дамян”, намиращ се близо до Брезник, Пернишко – бел. авт.)”, фиксира пределите на църковния диоцез бившият послушник в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий”, Видинска епархия.

 „Ще Ви помоля за съдействие!”, потърси личен ангажимент Илиана Беновска. „Добре”, лаконично се съгласи бившият ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий”.

 „Искрен Веселинов, Обединени патриоти, Ви слуша през цялото време, влезте в диалог. Г-н Веселинов, какво ще кажете в защита срещу критиките на Светия Синод към вашите два закона?”, даде думата на госта в студиото Илиана Беновска. „За съжаление тези законопроекти не бяха дискутирани предварително с Църквата и другите вероизповедания. По отношение на законопроекта, който беше иницииран от вицепремиера Каракачанов и внесен от нашата парламентарна група, имаме извинителната причина, тъй като такива срещи бяха насрочени, бяха уговорени, но се появи в деловодството на Народното събрание другият законопроект, поради което и ние побързахме да внесем нашия, за да не бъда разгледан на комисии набързичко, претупан в зала, и една сериозна промяна в този закон да остане в замразено положение”, поясни роденият през 1972 г. в Русе политик.

 „Нека в този момент да чуем митрополит Антоний – извинявате ли политиците и тяхното оправдание, че са бързали, затова някои неща не са както трябва?”, даде отново думата на духовника Илиана Беновска. „Няма как да разберат самоуправлението и устройството на Българската православна църква! Затова трябва да има такива работни групи, в които да се работи със специалисти на Светия Синод, които познават в детайли вътрешното устройство на Българската православна църква, както също и на другите вероизповедания, за да могат да достигнат до един консенсусен текст. Радостното е, че, след проведената среща с г-н премиера и вносителите на тези закони, се достигна до извода, че те трябва да бъдат съобразени с изискванията, които са изложени в това становище!”, отчете бившият протосингел на Пловдивската митрополия.

 „Въпрос и към двамата, първо към г-н Веселинов, после към Вас, Ваше Високопреосвещенство, митрополит Антоний – защо наистина трябваше да има такава трескава, спешна среща, на която министър-председателят да отива?”, попита Илиана Беновска.  „Воля на мистър-председателя е да се намеси в този проблем. Проблемът дойде от форсирането на закона в комисията по вероизповедания (Комисия по вероизповеданията и правата на човека – бел. авт.). Тогава имаше ново становище на Синода, с апел да бъдат оттеглени законопроектите – нещо, което не е добър почин. Не бяха толкова унищожителни, поне що се отнася до нашия законопроект!”, припомни дипломираният инженер по специалността Промишлено и гражданско строителство.

 „Чели ли сте им бележките, които са ей толкова (показва с ръка – бел. авт.) дебели?”, продължи Илиана Беновска. „Да, чел съм доста внимателно! По цели глави от нашия законопроект има пълно одобрение!”, отсече магистърът по Публична администрация.

 „По цели глави има страшни забележки!”, опонира Илиана Беновска. „Горе-долу 50 на 50! Част от забележките са плод на неразбиране на замисъла, който сме вложили в съответните текстове!”, предположи магистърът по Право.

 „Те да не са глупави?”, със скептицизъм отбеляза Илиана Беновска. „Не, пристрастно се тълкуват някои текстове. Смятам, че и двата законопроекта, но най-вече нашият, е бил воден от това – първо да предотвратим възможността за радикализация на части от ислямското вероизповедание, но не на последно място – да заздравим финансово Българската православна църква, да дадем възможности за допълнително обучение на децата в училищата, да разрешим проблема с религиозното обучение. Ние сме подходили към този проблем с желание да помогнем на Църквата, защото ние сме част от тази Църква! Църквата не са само владиците!”, анализира бившият координатор на ВМРО за Русе, Разград, Търговище и Силистра.

 „Митрополит Антоний, кратко, Вие бяхте на спешното пристигане в Светия Синод на министър-председателя Борисов. Кое беше най-важното, което прозвуча там?”, попита Илиана Беновска. „Не се съмняваме в добрите намерения на вносителите на тези закони, но нашите опасения бяха, че този закон след време може да бъде използван против Църквата от хора, които са недоброжелатели! Знаем, че политиката е мандатна, не се знае след време как ще се обърнат нещата, затова сме изложили своите съображения, за да не бъде използван този закон срещу Българската православна църква, като наруши нейната автономия. Министър-председателят заяви категорично, че тези закони трябва да бъдат съобразени с изискванията на вероизповеданията, след това да бъдат предложени на гласуване”, каза бившият константийски епископ на Смолянския регион.

 „Вашите много на брой забележки – смятате ли, че трябва да бъдат взети всички предвид, защото аз например, като гражданин, мисля, че някои неща наистина трябва да са по на светло! Започнах и с това в Църквата… Страхът от радикализация на религията не е неоснователен!”, коментира Илиана Беновска. „Хората, които живеят живота на Църквата, много добре знаят къде отиват техните средства и за какво се харчат. Тука не става въпрос за нещо, което искаме да скрием! Що се отнася до националната сигурност – преди този закон страната ни не беше оставала без националната сигурност, така че има кой да следи за радикалните прояви в нашето общество или нарушаването на законите!”, завърши  ексклузивното си участие в предаването „Беновска пита” актуалният Западно- и Средноевропейски митрополит.

 Бъдещето на Закона за вероизповеданията.

 „Добре, благодаря Ви за това участие, Ваше Високопреосвещенство, митрополит Антоний! По телефона, разбира се, по един друг начин. Няма да издам на нашите зрители и слушатели, но предстоят едни много важни нови срещи с Вас скоро. Така че ще се чуем и видим!

Продължавам в студиото с Искрен Веселинов – какво предстои сега, за да се санира ситуацията?”, попита Илиана Беновска. „Ситуацията няма необходимост от саниране. Предстои обичайната процедура при разглеждане на един законопроект. Той е минал на първо четене в основните комисии, в които е разпределен, ще бъде гласуван в зала. Предполагам, че и двата законопроекта ще получат съответната подкрепа. Между първо и второ четене, след като бъде даден срок, за да се направят предложения, които да изменят законите, ще има работа на работна група, в която ще участват и представители на вероизповеданията – нещо, което всички вносители приехме с добра воля!”, поясни парламентарните процедури бившият кадър на „Русе Комерс” АД.

 „Как ще се тушира напрежението, че единият закон е Ваш, на Обединени патриоти, а другият, както Вие справедливо ме поправихте, е внесен от ГЕРБ, БСП и ДПС?”, продължи Илиана Беновска. „Напрежението ще се тушира с общ законопроект, най-вероятно! Законопроектът, който ДПС изготвиха и беше подписан от ГЕРБ и БСП, е една малка част от нашия законопроект, като някои от решенията са по друг начин формулирани, по по-лош начин! Същото е становището на Светия Синод!”, отбеляза Искрен Веселинов.

 „По-лошо от какво?”, заинтригува се Илиана Беновска. „По-лошо формулирани от нашия законопроект!”, безапелационен беше бившият директор на Областното пътно управление в Русе.

 „Вярно? Сега ще стане страшно!”, прогнозира Илиана Беновска. „Става дума за финансирането на основните вероизповедания, където колегите от другите парламентарни групи са сложили лимит от 15 милиона – горна граница на вероизповеданията. Неформално се знае, че 5 милиона трябват на мюсюлманите. Тоест 15 милиона е лимитът за православната църква. Нашето виждане е, ако има недостиг в бюджета за заявките за потребности – тези средства да се разпределят на база на вярващите, защото вярващите са в съотношение едно към осем, не са едно към три!”, констатира бившият общински съветник в Русе, където е избран от листата на ВМРО.

 „Ще следим процеса, но един технически въпрос – ще се приеме ли този закон, тоест вече преоформен, или как да го нарека – редактиран, преди Коледа?”, конкретизира Илиана Беновска. „Много е важно да се приеме, защото бюджетът, за да се заложат в него някакви пера, трябва да има някакви законови основания за това. Много е важно, не само за финансирането, важно е за националната сигурност, защото ние трябва да прекратим зависимостта на нашите мюсюлмани от финансиране от Турция и някакви източници в Арабския полуостров!”, заяви бившият председател на Постоянната комисия по комунални дейности към Общинския съвет в Русе.

 „Много важни аргументи казвате, ще се приеме ли преди Коледа?”, продължи да изисква прогноза Илиана Беновска. „Да, аз смятам, че този закон трябва да се приеме преди Коледа!”, потвърди бившият председател на Общинския съвет в Русе.

 Коалиционното правителство.

 „Понеже сме си говорили досега по телефона, сега ще Ви подаря една здрава, българска, червена ябълка, с въпроса – харесва те ли си вицепремиерите във властта?”, попита Илиана Беновска. „Повече от всичко, както се казва!”, категоричен беше бившият кандидат за кмет на Русе.

 „Защо харесвате Валери Симеонов? Одобрявате ли политическата дейност на Симеонов?”, задълбочи разискването на темата Илиана Беновска. „Въпросът не е да харесвам или да не харесвам някой, въпросът е дали има полезно действие. Смятам, че той се води от някакви принципи, които са в полза на обществото”, аргументира се председателят на Центъра за демографска политика.

 „А Красимир Каракачанов?”, продължи Илиана Беновска. „Също!”, в лаконичен стил отговори Искрен Веселинов.

 Традиционните подаръци.

 „Държите ли?”, попита Илиана Беновска, преди да хвърли към госта си традиционната ябълка. „Държа!”, каза, инженерът и с охота хвана подхвърления дар.

 „Бъдете здрава, българска, червена ябълка! Очакваме Ви в политиката! Ще Ви подаря и една книга, от онези, които непрекъснато протестират, че Вие сте във властта. Автор е почетният председател Ахмед Доган. Понеже Вие сте интелигентен човек, ще ми е много интересно да я почетете аналитично”, продължи с подаръците Илиана Беновска. „Ще бъде наръчник на успеха, както видяхме и в икономиката, не само в политиката!”, с доза ирония коментира юристът.

 „Дано успеете да си купите и Вие някоя електроцентрала! По този повод Ви подарявам и клубната тениска на „Беновска пита”, с въпроса „…Защо?” сте в политиката?”, попита Илиана Беновска. „За да осъществя идеалите, в които съм вярвал винаги!”, довери експертът.

 „Които са, кажете поне три?”, заинтригува се Илиана Беновска. „Това е осъществяването на националния идеал – единение на българите и благополучие на България! Дори двата са достатъчни”, отговори народният избраник.

 „Единение? Можете ли да се едините с президента?”, попита Илиана Беновска. „Всеки българин трябва да е готов да се едини с всеки друг, в името на България!”, дипломатично заяви патриотът.

 „Виждам си подаръка – „Черният гмурец”, Искрен Веселинов! Какво пише в тази книга?”, удиви се Илиана Беновска. „Тази книга е един мой опит, чрез роман, да представя българската митология. Българският отговор на Хари Потър, така беше замислена”, разкри авторът.

 „Това не е първият Ви роман?”, потърси уточнение Илиана Беновска. „Това е първият ми роман”, отчете депутатът.

 „Четох, че имате доста публикации!”, вметна Илиана Беновска. „Имам доста публикации, да, така е!”, потвърди гостът.

 „Всички отговори, които търсим, са в народните ни – вяра, традиция, обичаи. С пожелание винаги да ги намирате! Благодаря Ви за което! Каква обща инициатива можем да направим?”, радушно прие подаръка Илиана Беновска, прочитайки посвещението, написано собственоръчно от автора. „Ние сме имали немалко инициативи, които общо сме подкрепяли”, припомни политикът.

 „Тоест не затваряме вратата с нещо конкретно”, рекапитулира Илиана Беновска. „Мисля, че това е добрият подход!, завърши Искрен Веселинов разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3”

Публикувано от: novinata.bg