113012

Михаил Константинов: Интересите на Нинова към Гергов са се променили и тя променя отношението си

Математиката в политическия анализ.

Водещата Илиана Беновска посрещна своя събеседник, като го попита дали математиката е в основата на всичките науки, а това е хубаво да го чуат всички деца. Михаил Константинов отговори, че има по-хубаво твърдение и това е, че математиката е единствената наука.

„Доколко математиката е в основата на политическия анализ, не само като механичен сбор, но и като философия?“, попита водещата Илиана Беновска.

Професор Константинов отвърна, че математическото и формално мислене помага във всички области и един математик не може да каже неверни неща, но той като такъв често не казва „всичко“, а ако каже нещо може да е сигурно, че то е вярно.

 Призивът на президента Румен Радев за единение.

„ Ще кажете ли „всичко“ за призива на президентът Радев за единение? Към кого беше този призив и редно ли е един избран по Конституция държавник да обединява нацията и да призовава за единение? Каква е невидимата страна в този призив?“, попита водещата Илиана Беновска.

Михаил Константинов отговори, че този призив е написан на сградата на парламента, атой гласи, че „Съединението прави силата“ и не напразно той е избран да стои там. „Безспорно единение е нужно още повече, че навлизаме в трудни времена, но те не се дължат на България. Ако трябва да кажем причината, това е рязкото изчерпване на ресурсите в световен мащаб, както и климатичните промени“., каза още професорът.Беновска продължи темата, като попита своя събеседник дали освен природния ресурс не е изчерпан и човешкият ресурс в управлението заради метаморфозите, които се получават там в глобален мащаб и само Русия успява да устои.  Михаил Константинов отговори, че не е сигурно колко стои Русия, тъй като единна Русия е получила първи представи за реалността след, като е загубила някои от местните избори. „Медведев призна, че за първи път понасят такива загуби и е редно да си направят изводи.“, коментирапроф.Константинов.

  „ Борисов дълго време ли не е губил?“, попита Беновска.

  Професорът отвърна, че не е дълго и каза, че на 6-ти ноември 2016 г.Борисов е понесъл сериозна загуба чрез президентските избори. „Резултатът е 11 на 1 за Борисов, а и беше доста отрезвяващо това, че загуби тези избори.“, добави още той.

 Има ли умора от властта?

 „Михаил Константинов заяви, че има и това е естествено, а Илиана Беновска попита как тази умора ще бъде преодоляна, тъй като нея я има, както в управляващите така и в управляваните. Професорът отговори, че по принцип няма вечни неща, а хората и идват и си отиват. Той коментира, че има дълго управляващи политици и даде за пример Бисмарк, който е управлявал 20 години, както и Тодор Живков и диктаторът Сталин.

 „Намеквате ли, че и Бойко Борисов е диктатор, тъй като той е най-дълго управляващият съвременен политик?“, попита Илиана Беновска.

Михаил Константинов заяви, че Борисов е най-дълго управляващия политик избиран на избори.Водещата  Беновска допълни с коментар, че даже той управлява по-дълго дори и от Стамболов, а Константинов отвърна, че Борисов е рекордьор сред демократично избраните.

 „Ще се единият ли Борисов и Радев, как го виждате?“, попита водещата Илиана Беновска.

 Професор Константинов отговори, че едва ли това ще стане в близко бъдеще и, че това единение като идея е добре, но трябва да има и конкретни форми. Водещата на свой ред попита защо според него „едва ли“ това ще стане, а професорът отвърна, че обстановката в българия е много турбулентна и има тежки проблеми, които няма да бъдат бързо решени. „Проблемът бедни-богати е основен, както и демографската криза“, каза още Константинов, а Илиана Беновска добави, че има проблем и с образованието. „В момента има тотално недоволство срещу политическата класа и буквално ако утре 50 на 100 вдигнем качеството на живот, каквото и да значи това, хората пак ще са недоволни.“, коментира Михаил Константинов.

 „Недоволството е към управляващите или към политиците като цяло?“, попита водещата Илиана Беновска.

 Михаил Константинов заяви, че те го фокусират това недоволство, но то е срещу политиците като цяло. „Ако случайно г-жа Нинова мисли, че много я обичат, то нека не си мисли такива работи“.

  „Точно за нея исках да Ви попитам. Тя привлекателен субект ли е?“, попита водещата Беновска.

  Професорът отговори, че тя е хубава жена, а водещата добави, че не точно това е попитала, но пък той е естет човек и е дал своята оценка след, което Беновска зададе въпросът дали Нинова е привлекателна като политически лидер, който може да обещае на избирателите по-добър живот? Михаил Константиновотвърна, че според българския избирател тя не е особено привлекателна, тъй като партията, каквато е била преди 5,6 години в пунктове  такава остава и сега. Той коментира, че от последните парламентарни избори през 2017 година до сега, разлика няма.

  „Какво и куца на Нинова?“, попита водещата Илиана Беновска.

 Професор Константинов отговори, че той не гласува за БСП така, че не иска да коментира, а водещата от своя страна каза, че той е анализатор и е необходимо. Професорът добави, че той няма интерес от тази партия и следователно не очаква нищо от нея. Водещата продължи с коментар, че той като наблюдаващ човек може да си направи конкретни изводи, а Константинов отвърна, че като изводи е това, че хората, които искат да чуят нещо от нея очевидно не го чуват.

  „Куца ли нещо на Нинова“?, попита отново водещата своя събеседник.

  Константинов отговори, че тя не успява да разшири своята власт и остава на едно и също място. Илиана Беновска продължи с въпроса, дали Нинова е виновна или лявото е непопулярно, а събеседникът й отговори, че лявото е непопулярно и, че то бяга от лявата си идея.

 „Колко ляво, от съвременна гледна точка е това, че  Корнелия Нинова, на извънредно заседание на Изпълнителното бюро на БСП, е заявила, че не одобрява сделка на една община с нейния създател бих каза, тъй като той я направи бизнес дама и я лансира в политиката, Георги Гергов?“, попита водещата Илиана Беновска.

 Михаил Константинов коментира, че това е по-скоро ляво действие, тъй като се удрят по този начин „чорбаджиите изедници“. Илиана Беновска попита дали чорбаджиите изедници нямат право на стопанска дейност и трябва ли да искат разрешение от БСП, а Константинов отвърна, че „чорбаджиите изедници“ никога не са били обичани от народа. Беновска отговори с коментар, че Нинова е обичала Гергов, когато е била негов заместник на Пловдивския панаир. Професорът отвърна, че явно там интересите са се променили и за това и отношенията са се променили. „Няма вечни приятелства и политиката е мръсна работа. Знаете ли колко ужасно е да сте в политиката? Тя ги изсушава и ги прави като чирози.“, коментира още той.

  „Ахмед Доган „изсушен“ ли е?, попита водещата Беновска.

  Професорът отговори, че той като, че ли се е отдръпнал навреме от политиката, а Беновска го попита дали наистина се е отдръпнал. Той коментира, че не знае, но от 2013 г. Доган не се е появявал. „Политиката унищожава живота на хората без да им връща нищо.“, добави още той. След това, Беновска попита своя събеседник дали това го е казвал на някой политик, а той отвърна, че го е казвал. Беновска отново зададе въпрос, дали го е казвал на Бойко Борисов? Михаил Константинов заяви, че не си говори толкова често с Борисов, но мисли, че политиците го знаят това нещо.

 „Борисов би ли се отказал от политиката“, попита Беновска.

  Събеседникът й отговори, че има неща, които се отказвате от тях, но те не се отказват от вас. „Не винаги, като влезеш в гората излизаш по собствено желание.“.

 „ДПС заяви, че подготвя програма за ускорено развитие на база ценности и имат самочувствието да я предложат, както и заявяват желание за власт?“, попита водещата Илиана Беновска.

  Михаил Константинов заяви, че ДПС имат тежък проблем след последните парламентарни избори, когато изгубиха 100 000 гласа. „За първи път ДПС станаха първа политическа сила, а беше свикнала да е трета. Те спечелиха 250 000 гласа, а 100 000 спечелиха ДОСТ. За мен ключовия въпрос там е, къде са тези 100 000 гласа в момента? Частичен отговор ще получим на 26 – ти май, когато са евроизборите. Това, което им трябва на ДПС е работа по мест и то много работа, за да могат да си върнат част от тези 100 000 гласа, а аз мисля, че го могат.“, коментира още проф. Константинов.

 „ Какво определение бихте дал за Валери Симеонов като вицепремиер?“, попита Беновска.

 Събеседникът  отговори, че има положително мнение.

„ За Каракачанов какво определение бихте дал?“, попита водещата.

 Професор Константинов заяви, че го харесва и следи неговата политика от 22 години. „Какъвто е бил преди, такъв е и сега. Той даже не е точно и политик, тъй като си има една линия и си я следва“, коментира още той.

 „Задават ли се предсрочни избори“, попита водещата Илиана Беновска.

 Михаил Константинов беше категоричен, че тази година няма да има предсрочни парламентарни избори. „ До 26-ти май догодина други избори няма да има, но ако много се влошат нещата, демократичния изход са избори.“,  така завърши предаването „Беновска пита“ в ефира на Радио К2 и Канал 3

Публикувано от: novinata.bg