4(4)

Oткриха изложба на съвременна японска калиграфия

Културното наследство е онова, което ни събира и ни прави по-богати. За мен е чест, че тук отново ще бъде представена японската култура, и то от човек, който е провокиран да направи тази изложба, защото е бил в България. Това заяви заместник-министърът на културата Амелия Гешева, която заедно с Н.Пр. посланик Масато Ватанабе откри на изложбата „Светът на Генджи Моногатари” – авторска изложба на съвременна калиграфия от Сенсуй Оикава в галерия „Средец“. 

    Събитието е част от 29-ите Дни на японската култура в България и се организира от посолството на Япония в страната ни и с подкрепата на Министерството на културата.

    Зам.-министър Гешева изтъкна активната съвместна работа с г-н Ватанабе и неговата съпруга за разширяване на  възможностите за обмен между българските и японските творци.

    Съвременната майсторка на японската калиграфия Сенсуй Оикава изпълни някои от най-известните стихове от романа „Генджи Моногатари” и направи демонстрация на калиграфия. Романът е създаден преди повече от 1000 години и се счита за най-представителното произведение на японската класическа литература.

Публикувано от: novinata.bg