P1660728-1024x768

Министър Боил Банов откри „Къщата на маските“

Министър Боил Банов откри „Къщата на маските“ в пернишкото село Кошарево, посветена на народния обичай Сурова.

   „Искам специално да поздравя всички, които са работили за този проект. Поздравявам Ви и за начина, по който е възстановена къщата –съобразена с всички условия на Института за паметници на културата. Всичко е направено така че да бъде запазено в автентичния му вид. Защото в крайна сметка смисълът на всичко, което правим е да се съхрани за поколенията“, каза министърът на културата и добави, че е сигурен, че този край има огромен потенциал.

   Сградата на „Къщата на маските“ е красив образец на възрожденската ни архитектура. Строена е през 1870 г. от местни майстори.

   „Днес ставаме свидетели на невероятна реставрация, обновяване и изграждане на „Къща на маските“ – нещо много значимо както за община Брезник, така и за цялата област. Чрез тази къща се обръщаме към идните поколения с надежда да съхранят тази уникална традиция Сурова“, заяви кметът на Брезник Васил Узунов.

   „Този проект ще помогне Брезник да се превърне в туристическа дестинация“, обърна се към гостите и хората от селото кметът на община Цървени кръст, град Ниш, Сърбия, проф. д-р Мирослав Милутинович.

   „Години наред “Къщата на маските“ е символ на цялата брезнишка община, която я пазеше ревниво с молба да се превърне в музей на онзи обичай, който е най-типичен, най-любим, който не се пропуска в Брезнишко – това е Сурова“, каза Ирена Соколова, областен управител на област Перник и благодари на всички, участвали в реализирането на проекта.

   Музейният комплекс „Къща на маските“, посветен на народния обичай Сурова е финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България-Сърбия. Изпълнява се в партньорство между Областна администрация Перник и градска община Цървени Кръст, гр. Ниш, Република Сърбия.

Публикувано от: novinata.bg