maxresdefault

Кресна отдаде почит на своя велик син – Стефан Карчев

Откриха паметна плоча върху фасадата на къщата във Ветрен на Стефан Георгиев Карчев (1859 – 1956). 

Плочата е дарение от признателна Кресна по случай 140 годишнината на Кресненско-Разложкото въстание и ще напомня на всеки жител или гост на гр.Ветрен, че тук е живял един изключителен родолюбец, будител, революционер (Стефан е секретар на главния войвода на Кресненско-Разложкото въстание, Стоян войвода) и учител от Кресна, чиито дела и писмовно наследство са неподвластни на времето и забравата. 

На тържеството присъстваха кметът на община Кресна, г-н Николай Георгиев, председателят на общинския съвет на община Кресна, г-жа Мая Божинова, кметът на община Септември, г-н Марин Рачев, кметът на гр.Ветрен, г-н Радослав Лютаков, заместник кметове и кметове на кметства от Кресна и множество граждани на гр.Ветрен и община Септември. 

Ето и пълният текст на речта на кмета на община Кресна, г-н Николай Георгиев: 

Уважаеми г-н Рачев, 
Уважаеми г-н Лютаков, 
Уважаемо семейство Карчеви, 
Уважаеми представители на медиите, 
Уважаеми граждани на град Ветрен и околията, 

Дами и Господа, 

Казвам се Николай Георгиев и съм кмет на община Кресна. 

Тази година, на 5 октомври ще честваме 140 години от избухването на Кресненско-Разложкото въстание. 

Само няколко месеца бяха необходими на нашия народ да изкрещи за справедливост в лицето на Великите сили, който разделиха Санстефанска България на Берлинския конгрес и върнаха в пределите на Османската империя неразривно свързани с българското землище географски дялове от нашето Отечество, включително нещастна Македония. Неизброимите мъки, тежнения и страдания на моите прадеди ги подтикнаха в началото на октомври 1878 г. да изоставят всичко, да грабнат пушките и да се изправят срещу вопиющата неправда. 

В тази неравна борба хиляди оставиха своите кости, десетки хиляди се превърнаха в емигранти в собствената си страна, но борбата роди и своите велики герои. 

Днес, заставам пред вас с чувство на изпълнен дълг към паметта и делото на героя от Кресненско-Разложкото въстание, Стефан Георгиев Карчев ! 

Стефан Карчев е не само велик българин, патриот, родолюбец, народен будител, забележителен учител и родом от Кресна. Той е и секретар на Главния войвода на Въстанието, Стоян Карастоилов и като такъв изпълнява с душа и сърце своята длъжност до момента, в който е ранен тежко в дясната ръка. В Кресна още пазим джобният часовник на майор Калмиков, подарен на памет на Стефан, за неговото себеотрицание и жертвоготовност. 

Домът на семейство Карчеви в град Ветрен заслужава този дар от признателна Кресна, защото тук Стафан намери най-добрата почва за разпространение на наука и образование. Като истински сеяч на слово и знание той разгърна мащабна будителска дейност и се превърна в символ и на вашия град. И днес още се разказват легенди, че когато децата преминавали пред този дом на 24 май, поглеждали с благоговение към възрастния човек на прага и прошепвали с нескрито вълнение и трепет: „Вижте, вижте, това е старият учител !“ 

Кресна дължи признание и огромна благодарност на ветренци, че са приели Стефан Карчев и са му позволили да се превърне в истинска легента и пример за подражание на всеки, който иска да отдаде живота си в полза на род и родина. 

Дълбок поклон към теб, учителю ! Признателна Кресна знае и вечно ще помни своите герои ! 

Публикувано от: novinata.bg