39936634_322778881631120_5065714295552081920_n-853x540

Откриха Шестото издание на „Алея на книгата“ в София

Министърът на културата Боил Банов бе гост на официалното откриване на Шестото издание на „Алея на книгата“ в София. Събитието, което се организира от Асоциация „Българска книга”, се състоя пред Литературния кът до паметника на Алеко Константинов в столицата.

   Министър Банов поздрави организаторите от Асоциация „Българска книга”, които за пореден път инициират изключително събитие в посока популяризиране на българската литература и на българската култура. Подчерта доброто взаимодействие, което има между Министерството и Асоциацията. Министър Банов изтъкна, че подкрепата на държавата за българската книга продължава, като припомни, че наскоро са обявени спечелените на над 440 библиотеки от цялата страна проекти, благодарение на които те ще получат средства за попълване на фондовете си с нови книги. „Успешно приключи панаирът на книгата в Москва, където също подкрепихме участието на родни издателства, подкрепяме и книжния панаир във Франкфурт, така че се надявам с общи усилия да събудим възрожденския дух на българина, усещането му към литература, към книга, към четене”, каза още той.

   Мая Атанасова от Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“ също отправи приветствие. Музикантите от джаз формация „София“ се погрижиха за настроението на гостите.

   Повече от 60 от водещите български издателства ще представят новите си заглавия в общо 23 шатри, а както всяка година, сцена на богата културна програма, включваща премиери на книги, срещи с поети, писатели и преводачи, игри и работилници за деца, ще бъде Литературният кът на Алеята. 

   Книжното изложение на открито вече успешно премина през градовете Пловдив и Варна, като в столицата белите шатри традиционно ще ни очакват на пешеходната част на булевард „Витоша“, от пресечката с бул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Узунджовска“. Алеята ще продължи до неделя, 16-и септември, с работно време всеки ден от 10:00 до 20:00 ч.

   „Алея на книгата“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г. 

Публикувано от: novinata.bg