images

Откриха „Европейските дни на наследството“

С фотоизложбата „Човешкото лице на културното наследство” в галерия „Средец“ на Министерството на културата бяха официално открити „Европейските дни на наследството“, които са кулминация и на честванията на „Европейската година на културното наследство – 2018“. В събитието взеха участие зам.-министърът на културата Амелия Гешева, Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България и д-р Петър Миладинов, държавен експерт, Национален координатор за България на „Европейската година на културното наследство – 2018“. Сред гостите на събитието бяха и зам.-министърът на културата Румен Димитров, представители на дипломатическия корпус и чуждестранните културни институти в страната, както и част от лицата на изложбата.

Зам.-министър Гешева приветства с добре дошли гостите в галерия „Средец” и уточни, че Министерството на културата на практика всеки ден участва, открива, съинициира и подкрепя много събития, посветени на културата и на културното наследство. По думите й инициативата „Европейски дни на наследството“ от самото си създаване досега привлича съмишленици. Тя благодари на съмишлениците от Представителството на Европейската комисия в България в лицето на Огнян Златев за различния поглед, който ни подаряват чрез изложбата. Зам.-министър Гешева сподели, че чрез настоящата експозиция вглеждайки се в очите на другите можем да оценим онова, което ни прави уникални като хора и като нация. Изказа задоволство, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС са приети първите заключения, посветени на културното наследство. „Сигурна съм, че те ще очертаят път и ще дадат перспектива и на европейската политика, посветена на опазването му и превръщането му в стратегически ресурс”, изтъкна зам.-министърът и подчерта, че всеки ден е мисия, кауза и задача да се работи за това. 

„Много се радвам, че в лицето на Министерството на културата както винаги намираме съмишленик, особено що се отнася до инициативи, свързани с културата и културното наследство. Щастлив съм, че Министерството прие подадената ръка от наша страна за партньорство в една малко по-нетрадиционна инициатива, а именно – да представим културата и това, което сме ние, българите, през очите на 27 европейски граждани, които по една или друга причина са решили да живеят в България. Да разкажем Европа през тях и как те виждат нас, българите”, каза Огнян Златев и сподели, че много от историите на лицата в изложбата са го докоснали лично.

С над 320 събития през месец септември България ще отбележи Европейските дни на наследството. В превърналите се в традиция чествания, съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия, ще се включат 82 общини от всички области в страната.

           През целия месец 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, едновременно насочват усилията си към популяризирането на културното наследство, като в проявите се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави Дните на културното наследство най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в света.

                Мотото на тазгодишните чествания е „Културното наследство – изкуството да споделяш!”.

Календарът на събитията е на разположение на официалната интернет страница на Министерството на културата.

Публикувано от: novinata.bg