b6c76de31d1fc82203d1e30bed2eba91

Амелия Гешева: Сътрудничеството между държавата, местната власт, бизнеса и гражданите е ключово за опазването на културното ни наследство

Сътрудничеството между държавата, местната власт, бизнеса и гражданите е ключово за опазването на културното ни наследство. Това заяви зам.-министърът на културата Амелия Гешева на дискусия „Чудесата на Варна – визитка на България пред света. Нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона“.

Зам.-министърът призова кметове да подкрепят музеите и галериите, защото те не са просто структури към тях, а са техния естествен партньор в опазването и популяризирането на наследството.

Присъстващите се обединиха около мнението, че са необходими повече средства за национална реклама. Амелия Гешева акцентира върху добрата съвместна работа между Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на туризма и Министерството на културата по социализацията и популяризирането на културното наследство. Тя посочи, че в началото на следващата година ще бъдат отворени първите програми по Норвежкия финансов механизъм в областта на културата, по които могат да кандидатстват музеите и галериите, общините и др. Посочи още, че министерството активно работи по даването на граници и режими на археологическите резервати, за може на по-късен етап да се пристъпи към изработване на планове за управление.

По-късно зам.-министър Гешева посети Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата.

Публикувано от: novinata.bg