1(11)

Откриха форума „Културни наследства: Архитектурно – артистичен синтез“

Зам.-министър Амелия Гешева взе участие във форума „Културни наследства: Архитектурно – артистичен синтез“ във Варна. Организатори на „Архитектурните срещи“, които се проведоха  на 15 и 16 август, са Камарата на архитектите, Съюза на архитектите и Община Варна. Тема на срещите беше адаптирането на културните наследства към нуждите на съвременния град и социалните аспекти на изкуството в градските пространства. Участваха международни експерти, сред които свeтовноизвестните Пиетро Галиано, Изабела и Тициана Перс, Милене Феранд и Гийом Лоати. 

„Община Варна активно работи за опазването на културното наследство“, посочи Зам.-министър Гешева, като припомни, че в момента съвместна работна група между общината и министерството работи по актуализация на списъците с недвижими културни ценности в града. Радващо е, че общината провежда политиката да обсъжда с обществото и експертите и да намира решения  как градът да има все повече пространства за съвременна култура, посочи тя.

                Форумът се проведе в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, където зам.-министърът при присъства и на представяне на дарение на портрет на Махатма Ганди, нарисуван от  Борис Георгиев през 1935 година. Картината е дарена от г-жа Вирджиния Джакомети. Зам.-министър Гешева информира, че през септември предстои сградата на галерията да получи статут на НКЦ с национално значение. 

По-рано зам.-министърът посети Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна. Заедно със зам.-кмета на община Варна Коста Базитов зам.-министър Гешева се запозна с последните открития на археологическите разкопки на княжеския манастир в местността „Караач теке“.

Публикувано от: novinata.bg