IVP_9812

България с летящ старт на Световната купа SATUC

Българският отбор стартира по убедителен начин участието си в Световната купа за деца в неравностойно положение SATUC. В откриващия двубой възпитаниците на селекционера Методи Здравков победиха категорично Ирак с 4:0, а по-късно се наложиха с 2:0 срещу коравия тим на Либерия. По този начин „лъвчетата“ спечелиха група А и се класираха за четвъртфиналната фаза, която ще се състои утре (13 август) отново на Националната футболна база „Бояна“. Там България ще срещнe втория от група B – Босна и Херцеговина, като двубоят ще се играе от 16:00 ч.

По-рано през деня бе даден официален старт на благородната инициатива – в присъствието на редица знатни гости, посланици на каузата, както и на представители на държавните институции, лично Шейха Ал-Тани и президентът на БФС Борислав Михайлов произнесоха приветствени речи и дадоха старт на второто издание на надпреварата. „Нашата цел не е да поставим тези деца в равностойно положение за някакъв кратък срок или да им връчим някакви временни привилегии. Онова, което искаме да направим, е да им подарим шанса да мечтаят; да прегърнат вярата и надеждата и да си тръгнат от тук убедени, че бъдещето им зависи единствено от тях“, заяви Михайлов.

От своя страна принцесата на Катар благодари на Българския футболен съюз и на държавните институции за огромните усилия, положени за това събитие, както и за гостоприемството на домакините. „Позволявам си да посъветвам децата да не използват този турнир като платформа за демонстрация единствено на спортни качества, а да попият опита на всички посланици на каузата и на личностите, които са на тяхно разположение“, каза Шейха Ал-Тани.

Специалната изненада от страна на организаторите бяха изпълненията на Нина Николина и Магическите гласове на България, които откриха и закриха тържеството.

Както е известно, фондация SATUC и Българският футболен съюз са съорганизатори на състезанието, чийто финал ще се проведе на 15 август в Дома на футбола в София. Специално за последния ден от турнира ще пристигне португалската легенда Нуно Гомеш, който ще вземе участие и в демонстративната среща на посланиците на SATUC в сряда.

Публикувано от: novinata.bg