1522054272-nigjar-djafer

Д-р Нигяр Джафер: Не палиативни грижи, а цялостна реформа е нужна за сектора

Ние категорично стоим зад нашата идея, която фигурира във всичките ни предизборни платформи и изяви до този момент, а именно, че трябва да има демонополизация на здравната каса. Това заяви пред Zdrave.net дългогодишният член на здравната комисия и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер в коментар за обсъжданите здравноосигурителни модели.

Тя бе категорична, че е необходимо да има възможност за пълна конкуренция между финансиращите органи и изтъкна, че това ще доведе до повече прозрачност и до по-добро качество на здравната услуга. Ние смятаме, че това е работещият модел и че всичко друго са някакви палиативни мерки. Бихме желали да има цялостна реформа в системата, посочи д-р Джафер.

Тя обаче подчерта, че все още няма нищо внесено официално като предложение за сектора и посочи, че коментари и позиции могат да се заявяват, едва когато моделите бъдат представени. „В момента сме поставени в ситуация да обсъждаме медийни изяви и откъслечни изявления”, посочи още тя. „Не разбираме защо и това е най-строго пазената тайна в държавата”, отбеляза още зам.-председателят на парламента.

За предложението д-р Дечо Дечев да оглави НЗОК д-р Джафер заяви, че то още не е обсъждано в партийното ръководство на парламентарната група.

Тя изрази лично мнение, че той е един доказал се мениджър, управлявал добре болница „Св. Иван Рилски”. Доказателство в тази посока е фактът, че тя предостави заем на една друга областна болница, което е прецедент във финансирането на здравната ни система, посочи д-р Джафер. Припомняме, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ отпусна безлихвен заем на ловешката болница, която бе в тежко финансово състояние.

Запитана дали смята, че той ще успее да се задържи на поста през целия му определен мандат, тя заяви: „Не са важни персоните. В никакъв случай не искам да принизявам ролята и качеството на отделните личности, но е важен моделът, важна е системата, важно е каква визията за развитието на здравеопазването, а това е нещо, което трябва управляващият екип да представи”.

(www.zdrave.net)

Публикувано от: novinata.bg