1280px-Ministry_of_Culture_in_Sofia_2012_IMG_1711

Здравка Евтимова и Димитър Томов са номинирани за участие в предстоящия Литературен форум „16+1” в Китай

Съюзът на българските писатели е номинирал за участие в предстоящия Литературен форум „16+1” в Нингбо, Китай, Здравка Евтимова и Димитър Томов. Това стана ясно по време на среща в Министерството на културата, на която зам.-министър Амелия Гешева обсъди със зам.-председателя на Китайската асоциация на писателите Иян Джингминг възможностите за разширяване на двустранните отношения в областта на книгата и преводите между двете страни. В състава на водената от г-н  Джингминг делегация бяха г-жа Лин Набеи – писател, зам.-председател на Асоциацията на писателите на провинция Фуджиан, както и представители на писателската общност в Китай – г-н Чен Чуан, г-н Ши Каифу, г-жа Лиу Тинг и  г-жа Чанг Июаниун. На срещата от българска страна присъстваха експерти от Дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в МК, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и членът на Управителния съвет на СБП Димитър Христов.

По време на разговорите зам.-министър Гешева подчерта, че Декларацията от Ханджу, която бе подписана от министрите на културата на страните от Централна и Източна Европа и на Китай във формат „16+1” през м. септември 2017 г., дава много възможности за сътрудничество. Изказа специална благодарност към китайската страна за тяхната активна ангажираност за задълбочаване на културното сътрудничество и даде пример с множеството организирани от тях прояви в областта на изкуствата и културата – литература, музика, танц, театър, изобразително изкуство, нематериално културно наследство, творчески индустрии и др.

Делегацията от Китай изрази желание да вземе активно участие в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата през 2019-а. Те определиха като щастливо съвпадение, че тогава се навършват и 70 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай. Изтъкнаха, че контактите със страната ни ще допринесат и за задълбочаване на културното сътрудничество между Китай и държавите от Европейския съюз.

Публикувано от: novinata.bg