_thumb

Стефан Апостолов: Законът за футболното хулиганство ще има възпиращ ефект върху хората, които ходят на стадиона, за да правят проблеми

Законът за футболното хулиганство.

 „Здравейте, г-н Апостолов! Използвам случая, че Вие сте специалист в областта на футбола, да коментираме този закон, който Вие предвиждате да се приеме – Законът за футболното хулиганство. Защо има нужда от такъв закон? Каква е неговата цел? Каква е неговата философия?”, обърна се водещата Клара Маринова към своя събеседник . „Здравейте на Вас и на Вашите слушатели! Днес мина заседанието в комисия. Законът беше приет единодушно с единадесет – за и седем – въздържали се. Единствено от БСП и от ДПС гласуваха въздържали се, като те си запазиха правото между първо и второ четене да дадат промени и ми казаха, че ще подкрепят на второ четене законопроекта. Това не е окончателният закон, това са едни бързи поправки преди футболното първенство, което започва на 20 юли. След като стана инцидентът с полицайката (на 18 април 2018 г. – служителка на жандармерията пострада от хвърлена бомбичка по време на дербито ЦСКА-София – Левски – бел. авт.) – имаше работна група. Решихме, че е най-добре да се направят едни бързи промени, които да помогнат до въвеждането на новия закон. Един нов закон отнема доста време. Щяхме да изгубим ценно време!”, сподели роденият през 1988 г. в гр. Благоевград народен избраник.

             „В какво се изразяват тези промени?”, попита Клара Маринова. „Има доста промени. Дефинират се видовете спортни мероприятия – кой ги организира, кой отговаря за тяхната безопасност, прецизира се отговорността на „отговорник по сигурността” – представително лице на собственика. Отделно от това – конкретизират се отговорностите на организаторите на спортни мероприятия, взаимодействия с полицейските органи, режим на достъп до спортните обекти. В спортен обект ще се влиза с лична карта!”, разкри синът на кмета на гр. Симитли Апостол Апостолов. 

             „Това го приехте като поправка – да влизането с лична карта?”, продължи Клара Маринова. „Да, приехме го! В комисия мина. Другият вариант – ще се направят специални карти, като абонаментни карти, със снимка на тях. Те ще минават през четци и по този начин МВР ще знае кой е на стадиона. Ще има вече регламентирана продажба на билети. Ще се купува билет с лична карта. Ще има разделяне на двете агитки, със специални буферни зони. На всеки вход ще има по две камери. Ще се наблюдава кой влиза, кой излиза на стадиона. Контрол на достъп на непълнолетни посетители. Вече непълнолетните и малолетните посетители ще трябва идват с придружител и този придружител ще трябва да носи специална декларация от родителите на тези деца. Един придружител ще има право да бъде придружител на не повече от 3 деца. Няма да се допуска продажба на спиртни напитки на спортните обекти. Видео камерите ще се наблюдават непрекъснато от отговорник по сигурността. По този начин да се идентифицира извършителят на някакво неправомерно действие!”, отчете магистърът по Финанси от Югозападния университет „Неофит Рилски” –  Благоевград.

             „Всички тези поправки ще искат и средства, защото това не са безплатни дейности! Кой ще финансира тези нови изисквания, които Вие поставяте с поправките в закона?”, заинтригува се Клара Маринова. „Тепърва ще се уточнява кой ще финансира тези изисквания. Тези неща ще попаднат в изискванията за лиценз. По този начин ще се знае стадиона дали ще вземе лиценз или няма да вземе лиценз. Преди няколко години в България имаше само три-четири стадиона, които имаха осветление, сега вече всеки един отбор в А група, даже доста стадиони в Б група, дори стадиони във В група – имат осветление. Това няма да бъде проблем! Министерството на спорта непрекъснато пуска програми, по които могат да кандидатстват тези отбори и да си оправят спортната инфраструктура. Миналата година се отпуснаха пари на Етър – Велико Търново, да си направят осветлението. Преди това се отпуснаха пари на Локомотив – Горна Оряховица, на Черно море – Варна, на Дунав – Русе. Също така има нещо ново, което е също много добро – налагане на принудителна административна мярка, така наречените „ПАМ-ове”. Извършителят ще полага след това общественополезен труд. Този общественополезен труд може да бъде заменен със задържане в Районните полицейски управления между 5 и 15 дни.  Паричните санкции доста се вдигат, глобите стават между 1000 и 2000, между 2 000 и 4000. Ако един футболен хулиган е със забрана да посещава спортни мероприятия, ако пак се хване на стадиона, докато му тече тази санкция, му се кумулира новата санкция със старата санкция. Отделно с това му се вдигат часовете общественополезен труд! Може да бъде задържан в полицейското управление за повече дни. Това са доста крути мерки, които ще имат доста възпиращ ефект върху хората, които ходят на стадиона, за да правят проблеми и да бъдат хулигани! В България не всички футболни фенове са хулигани!”, категоричен беше лицензираният футболен съдия, ръководил някои от най-важните дербита в Първа професионална лига.

             „Смятате ли, че с тези изменения и допълнения, които сте приели, ще бъде овладяно футболното хулиганство и какво Ви дава основание за това?”, попита Клара Маринова. „Смятам, че ще бъде овладяно, защото тези мерки са взаимствани от Великобритания, Италия, Испания. Там няма проблеми с футболното хулиганство. Всички знаем за трагедията в „Хилзбъро”, Англия (на 15 април 1989 г. загиват 96 души по време на мач между Ливърпул и  Нотингам Форест, който се провежда на стадион  „Хилзбъро“ в гр. Шефийлд, Великобритания – бел. авт.), след това се приема Законът за футболното хулиганство. Сега в Англия, като отидеш на мач, може да си фен на определен отбор, отиваш при феновете на другия отбор – няма никакъв проблем! Това може да бъде направено и тук, в България, с приемането на тези мерки, едни кризисни мерки! В новия закон ще присъства фигурата на „стюарда”. На световното първенство няма вътре полицейска охрана, а навсякъде се охранява от стюарди, и няма никакви проблеми!”, категоричен беше политикът, даряващ значителна част от заплатата си за подпомагане на инвитро-процедури.

Световното първенство по футбол в Русия.

             „Вие самият споменахте световното по футбол, което ангажира вниманието на цялата планета! Кажете ми Вашата оценка от това, което досега се случи в Русия – за организацията, за провеждането на самите мачове, какво е Вашето впечатление от това световно първенство?”, смени темата на разговора Клара Маринова. „Организацията е на доста високо ниво! Не е имало проблеми от сорта на футболно хулиганство! Играе се доста красив футбол! Непрекъснато се чупят рекорди – най-резултатно световно първенство, най-много автоголове! Пак се получава така, че четири европейски отбора достигат до полуфиналите, което говори, че европейският футбол е на доста високо ниво! Съдиите се справят със задълженията си!”, заяви избраният с преференциален вот депутат, изкачи го от 22 на 2 място, отстъпвайки единствено на водача на листата в Благоевградски избирателен район Цветан Цветанов.

             „Развива ли се футболната игра според Вас в последните години – от миналото световно досега?”, продължи Клара Маринова. „Според мен се развива, въвеждат се нови  технологии, методи на тренировки! Технологиите се развиват с часове!”, отсече Стефан Апостолов, който е принуден да се раздели с дяловете си в 9 фирми заради избирането си за народен представител.

             „А Вашите колеги, футболните съдии, как оценявате тяхната работа?”, попита Клара Маринова. „Според мен се справят много добре, въпреки че и те грешат! Знаете системата ВАР (видео асистент рефери) – мисля, че добре се справят, въпреки че имаше някои грешки!”, анализира финансистът.

             „Понеже си говорим за световното първенство, неприлично ли е да Ви попитам  – Вие на кого залагате за финалист? Единият вече е известен, кой ще бъде другият?”, полюбопитства Клара Маринова. „Фаворит нямам! Отборът на Хърватска е доста добър отбор! Отборът на Англия е добър отбор, с добри индивидуалности, като отбор играят добре!”, констатира футболният съдия.

             „За кого ще викате на финала?” в заключение попита Клара Маринова. „За съдийския отбор? Нали знаете, че има три отбора, аз съм за съдийския отбор!”, завърши Стефан Апостолов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg