2018-07-11-нови-метровлакове-3

Започнаха доставките на новите метровлакове за третия лъч на метрото

Започнаха доставките на новите метровлакове. Първият от тях вече е в София и до началото на август очакваме още два. Влаковете за третия лъч са с всички удобства за пътниците и са производство на „Сименс“. Това каза днес кметът на София Йорднака Фандъкова при посещение в новото метродепо на ул.“Житница“, кадето е доставен първият от 20 метровлака.

Влаковете са съобразени с натоварването и броя на пътниците, затова първите влакове ще са 60 метрови, а последните – 80 метрови, за времето, в което ще пуснем участъка до „Слатина“, който вече се проектира. Станциите от третата линия ще бъдат с преградни стени на пероните за допълнителна безопасност на пътниците.

Нивото на автоматично управление на влаковете включва автоматично потегляне, автоматично спиране с точност до 20 см, автоматично следене на скоростта и профила на пътя.

В момента се изграждат два от четирите етапа на Линия 3 на метрото в София, включващи трасето: „Бул. „Владимир Вазов” – бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” – Орлов мост – НДК – ж.к. „Красно село” – ж.к. „Овча купел”, с дължина 12 км и 12 метростанции.

Кметът провери и изпълнението на метростанцията на бул.“България“ и бул.“Гешов“.

Тунелопробивната машина на третия лъч се намира на метростанцията на НДК и снощи потегли към станцията на бул. „Патриарх Евтимий“. Машината „Витоша“ изпълнява средно на ден между 15 и 20 метра тунел. 3 км от тунелите са вече готови, а физическото изпълнение е на 67%. Първите 8 км от третата линия ще бъдат пуснати през есента догодина. Следващите 4 км – до Околовръстния път при Горна баня, ще пуснем през пролетта на 2020 г. Осигурихме тяхното строителство като го гарантирахме със средствата от бюджета на София, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. С първите 12 км от третата линия ще намалим вредните емисии във въздуха с 11 хил. т. годишно. Заедно с метрото до есента на 2019 г. ще обновим изцяло ул. „Житница“ и бул. „Президент Линкълн“.

Строителството на новото метродепо „Земляне“ започва през януари 2017 г. Изграждането му трябва за бъде завършено в края на настоящата година. До месец юли изпълнението му възлиза на около 75%.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на ЕК и благодаря за съвместната работа на Управляващия орган и Министерство на транспорта.

Публикувано от: novinata.bg