изтеглен файл (1)

Петър Витанов: България ще има ползи от влизането в еврозоната, но то трябва да стане след обществен дебат

Кандидатурата на България за еврозоната.

    „България задвижва кандидатурата си за еврозоната. На 12 юли е срещата на финансовите министри на страните от еврозоната, на която се очаква да бъдат обсъдени детайлите по кандидатурата на България за валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Срещата е решаваща дали София ще получи конкретен политически ангажимент от страните в еврозоната и ЕЦБ да влезе в чакалнята в момента, в който Франкфурт е готов с предварителните проверки за Механизма за тясно сътрудничество (начинът за страните извън еврозоната да са в банковия съюз). Какви са Вашите прогнози? Защо България има интерес да влезе в еврозоната?”, попита водещата Клара Маринова. Петър Витанов отговори, че БСП има и решение на най-висшия си форум по въпроса и той е, че влизането ни в ERM II и банковия съюз е основен приоритет за страната ни. Той подчерта обаче и нуждата да се организира обществен дебат по темата. Ползите за страната ни са повече от рисковете и те са свързани с повишаване на кредитния рейтинг, стабилизиране на финансовата система, увеличаване на чуждестранните инвестиции. Не по-маловажен е и факът, че ЕС е по-разединен отвсякога и за България е важно да бъде в ядрото, а не в периферията.

   Водещата отбеляза, че доста експерти и икономисти, както и външни фактори поставят активно въпроса, че икономиката ни не е конкурентоспособна, а доходите ни изостават все още от средноевропейските, което показва, че не сме подготвени. Тя попита дали ще преодолеем този негативизъм, или ще се получи като със Шенген. Събеседникът й отговори, че за съжаление голяма част от решенията в последно време са се превърнали в политически, въпреки че има икономически критерии. Той продължи, че критики търпи и правителството, което не е създало необходимите предпоставки да убеди обществеността в необходимостта от влизането ни в еврозоната. Народният представител обясни също така, че има известна опасност от спекулативно нарастване на цените при приемането на еврото, но тази опасност може лесно да бъде преодоляна с конкретни мерки от страна на държавата. Опасенията има също така в посока, че ще загубим част от суверенитета си, тъй като голяма част от правомощията на БНБ ще се прехвърлят към ЕЦБ.

Форумът 16+1 и посещението на китайска делегация у нас.

    „Каква е реалността и истината за обещаваните китайски инвестиции или става дума за заеми у нас и в Източна Европа?”, попита водещата Клара Маринова. Петър Витанов отговори, че проектът на Китай за възстановяване на „Пътя на коприната” включва десетки милиарди долари. За съжаление у нас все още пречупваме икономическите проекти през политически идеологии и не можем в пълен обем да се възползваме от възможностите, които ни се предлагам. Народният представител обясни, че няма как да каним премиера на Китай у нас, а в същото време вторият човек в ГЕРБ да прави изявления, че Пекин е основният проблем пред международната сигурност. Освен това, ако направим анализ на китайските инвестиции у нас ще видим, че те са по-малко в сравнение с нашите съседи.

   Петър Витанов заяви, че не успял да отсее някакви конкретни предложения за инвестиции. Няма как обаче да бъде по друг начин след като излъчваме противоречиви сигнали. Народният представител изрази своите опасения, че доста сме закъснели.

Срещата на върха на НАТО.

    Петър Витанов обясни, че в момента съществуват тежки разломи между държавите в самия алианс. Според него един от основните въпроси на форума ще бъде поканата за членство към Македония, което е добре за страната ни, защото това би спряло дезинтеграционните процеси в нашата съседка и би гарантирало до голяма степен стабилността й.

   Народният представител изрази мнение, че може би донякъде основателно САЩ критикува своите европейски партньори, че не отделят достатъчно средства за повишаване на отбранителните си способности. Той продължи, че разломите си личат и от възникналата съвсем скоро идея за създаването на един западноевропейски отбранителен съюз.

Разногласията в управляващата коалиция по въпросите за акцизите за бездимните цигари.

    Петър Витанов заяви, че позицията на БСП е ясна – сегашната управляваща коалиция се движи на автопилот и е вредна за страната. Той изрази мнение, че коалицията не е сформираната на базата на някакви общи идеи, а единствено с цел консумацията на властта. Колкото до акцизите за бездимните цигари БСП смята, че нито това е начина, нито сега е момента за въвеждането на този по-висок акциз. Това противоречи и на Закона за публичните финанси. Тук става въпрос и за здравето на хората – има достатъчно доказателства, че бездимните цигари са по-безвредни. Потърпевши от повишаването на акцизите ще бъдат поне 100 000 души, които вече са закупили такива тютюневи изделия.

Случващото се в БСП.

   Водещата припомни оставката на Жельо Бойчев и напускането на ЗС „Александър Стамболийски” и попита какво се случва в БСП. Петър Витанов отговори, че не се случва нищо извънредно. Самият Спас Панчев е заявил своето желание да се яви самостоятелно на местните избори, което е несъвместимо с коалиционното споразумение. Що се отнася до Жельо Бойчев, народният представител обясни, че в частен разговор той е споделил, че до известна степен се чувства изтощен и не трябва да се търсят никакви политически мотиви в неговата оставка. Постъпката на Бойчев е била коректна. „Упорито се говори, че зад оставката на Бойчев стои Румен Овчаров, чийто кадър е Жельо Бойчев, а Румен Овчаров по този начин вдига червен картон на Корнелия Нинова, изтегляйки Жельо Бойчев, за да го запази като кадър евентуално след смяна на Корнелия Нинова!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че според него Жельо Бойчев е достатъчно ерудиран човек, за да бъде пришит като нечий кадър. Тази асоциация дори е унизителна. Водещата отбеляза и коментарите на Михаил Миков, че Нинова управлява еднолично и попита своя събеседник дали има такова усещане. Той отговори, че в БСП винаги е било водещо демократичното начало и не счита, че се игнорират ръководните органи. „Това, което винаги ме е боляло, като дълбоко партиен човек, е, че тези вътрешнопартийни различия се демонстрират не по време на партийни форуми, а от малкия екран. Аз бих предпочел да се изказват само по вътрешнопартийни форуми!”, завърши Петър Витанов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” 

Публикувано от: novinata.bg