150651826172442

Галя Василева: Приемането на България в еврозоната би било заслужено и не крие никакви опасности

Дебатите по закона за горивата.

    Галя Василева обясни, че горивото е акцизна стока и затова е хубаво да има закон, който да регулира всички дейности, свързани с него. Тя обаче подчерта, че трябва и да се намери баланс, който да защитава интересите на всяка една от страните. Трябва да се отбележи също така, че сивият сектор в търговията с горива е много голям и една от основните цели на този закон е да намали този сив сектор.

   „Имат ли основание притесненията на собствениците на малки бензиностанции?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител още веднъж подчерта, че основната цел на закона е да се ограничи сивия сектор и е убедена, че собствениците на малки бензиностанции ще го разберат.

Споровете около акциза на бездимните цигари.

   Галя Василева заяви, че на заседание на бюджетна комисия ще се разбере какви точно ще бъдат параметрите. Тя подчерта, че основата цел на управляващите е да повишават приходите в бюджета. Затова се предлага и това вдигане на акциза за бездимните цигари. „Темата се изопачи, но считаме, че всяко едно тютюнево изделие е вредно и затова то се облага и с акциз!”, категорична бе Василева.

Кандидатурата на България за влизане в еврозоната.

   „България задвижва кандидатурата си за еврозоната. На 12 юли е срещата на финансовите министри на страните от еврозоната, на която се очаква да бъдат обсъдени детайлите по кандидатурата на България за валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Срещата е решаваща дали София ще получи конкретен политически ангажимент от страните в еврозоната и ЕЦБ да влезе в чакалнята. Какви са Вашите прогнози? Защо България има интерес да влезе в еврозоната?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Василева заяви, че страната ни е изпълнила всички критерии за приемане в еврозоната и няма никакви причини това да не се случи. Тя изрази своето очакване, че резултатите от срещата ще бъдат положителни за България. Народният представител подчерта също така, че хората трябва да се успокоят и да не вярват на митовете, които се разпространяват в общественото пространство. Няма опасност нито да се повишат цените, нито да изгубим своя суверенитет. „Това е процес, през който трябва да преминем и аз смятам, че колкото по-рано започне, толкова по-бързо и нашата държава би преминала!”, категорична бе тя.

    Водещата отбеляза, че доста сериозни експерти смятат, в това число и от правителства на западноевропейски държави, че не трябва да ни приемат в еврозоната, защото икономиката ни не е конкурентоспособна и доходите ни не са се изравнили със средноевропейските и попита как ще се преборим с това мнение. Събеседникът й отговори, че наистина има такива мнения, но тя не е съгласна с тях, защото през последните години страната ни показва засилена интеграция, а всички икономически анализи на МФ показват, че конкурентоспособността ни няма как да бъде застрашена. „Тя малко става работата като с европредседателството – всяка държава членка ни похвали, всяка политическа сила в ЕП даде висока оценка, а ние тук в България казваме, че то не се е случило правилно и не е постигнало целите си!”, категорична бе Галя Василева.

Срещата на високо равнище на държавите от НАТО в Брюксел.

    „Лидерите на държавите – членки на НАТО, ще проведат инфарктна среща на високо равнище на 11 и 12 юли в Брюксел. Основното притеснение по повод предстоящия дипломатически форум е свързано в крайно негативното отношение на американския президент Доналд Тръмп към алианса. Седмица преди срещата държавният глава на САЩ остро разкритикува съюзническите страни, че не плащат достатъчно за отбрана, и неофициално заплаши Германия, че може да изтегли от нейната територия своите над 35 хил. военнослужещи. Какви са Вашите очаквания от срещата на НАТО с Тръмп?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Василева изрази надеждата си, че лидерите на държавите от НАТО ще разберат, че когато се работи заедно и има добър диалог целият свят ще спечели. „Готови ли сме ние да отделим 2% от БВП за повишаване на отбранителната ни способност?”, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че в отбраната все още има какво да дадем. Тя добави, че когато има едно такова общо решение, всички държави в съюза трябва да го спазват.

Резултатите от форума 16+1 и постигнатите договорености с Китай.

    „Каква е реалността и истината за обещаваните китайски инвестиции или става дума за заеми у нас и в Източна Европа?”, попита водещата Клара Маринова. Народният представител отговори, че Китай има сериозен интерес да работи с всички държави от Централна и Източна Европа. „Ние трябва да се възползваме най-правилно от тази ситуация и да успеем по най-добър начин да развием нашите двустранни отношения с тях?”, завърши Галя Василева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” 

Публикувано от: novinata.bg