59711_660_370

Лиляна Павлова: Глобалният център за партньорство на държавите от ЦИЕ и Китай в България е предизвикателство и признание

Решението на премиера Бойко Борисов да предложи Лиляна Павлова да поеме организацията по създаването и управлението на бъдещия Глобален център за партньорство на държавите от ЦИЕ и Китай.

    Водещата Илиана Беновска поздрави своя гост и попита: „Какво означава тази новина, още утре ли започвате да управлявате този глобален фонд?“. Лиляна Павлова отговори, че през следващите 6 месеца все още ще има ангажименти по европредседателството, тъй като ние сме част от триото Естония – България – Австрия. Паралелно с това през следващата половин година заедно с китайската страна трябва да структурираме този център и да се намери добрата правна основа как той да функционира. Тя обясни, че това е глобален център и идеята е неговата централа да бъде в България. Много е важно той да бъде създаден като партньорски център между държавите от Източна Европа, да бъде мост, който ще създаде контактите и връзките, както и посредничеството и консултирането за бизнес и иновации.

   Лиляна Павлова обясни, че предизвикателството е много голямо. Първоначалната стъпка е да го структурираме за 16-те държави от Източна Европа. Следващата стъпка обаче е да убедим нашите европейски партньори и останалите държави от Европа да приемат този модел. „Защото знаете, че има държави в Европа, които имат притеснения изобщо от формата 16+1, имат съмнения, че това е един конкурентен формат, който разделя. За мен лично е много важно посланието, което Ли Къцян отправи. Всъщност той използва София за трибуна, от която излъчи много силни послания и към Европа, но и към Америка. Към Европа излъчи посланието – аз не искам да разделям Европа, аз искам да работя с Европа, искам да установя трайни икономически и търговски отношения с Европа и искам да се обедини Китай с Европа в, макар че сме се зарекли да не казваме търговската война, но и в търговските отношения вече не само поотделно между Европа и Китай, предизвикателствата, който срещаме в отношенията с Америка, но и да обединим усилия. Защото ако обединят усилия Европа и Китай в изясняване на търговските отношения с Америка, ще бъдем много по-голяма сила!”, категорична бе Лиляна Павлова. Тя добави, че е много важно посланието на китайския премиер, че ще намали митата за внос на стоки от Европа, а това е огромен потенциал. Това наистина е голяма възможност за страната ни когато говорим за промишленост, развитие на предприятията, на малкия и среден бизнес и на земеделието и туризма.

   „А доколко този Глобален център за партньорство на държавите от ЦИЕ и Китай практически ще бъде ръководен от България? Ще имате ли съуправляващ директор до себе си от Китай и от някоя от другите държави от Централна и Източна Европа?”, попита водещата Илиана Беновска. Лиляна Павлова отговори, че Ли Къцян е заявил, че китайската страна ще спонсорира структурата, но иска в България да бъде създаден центърът, който да функционира за цяла Централна и Източна Европа първоначално, а защо не впоследствие и за цяла Европа.

   „Как си го представяте Вие, ще има ли филиали в останалите централно и източноевропейски държави? Имаме ли достатъчно капацитет, защото доколкото схващам ролята на този център е да филтрира проекти и да помага на предприемачите, които ги предлагат, да ги изготви по съответните изисквания?”, продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че все още нещата са в твърде суров вид. Може обаче да се мисли за няколко варианта. Един от тях е в България да бъде създадена централата, а държавите да имат свои представители в този офис в България. Това трябва да се изясни както с китайската страна, така и с европейските институции. Министър Павлова обясни, че би следвало да има и китайски представител. За момента това ще бъде посланикът, а по-късно китайската страна ще прецени кой ще я представлява. „Заминавайки си днес от София, премиерът на Китай Ли Къцян замина за Германия за среща с канцлера Меркел. Посещението е важно именно защото той отправи послание от София отново към Европа, така че в последните 6 месеца София се превърна в мястото, което създава мостове в отношенията, както беше и с Турция, с Русия, с Близкия изток, ето сега говорим вече и с Китай. Това беше важна отправна точка, но се надявам, че тази среща ще даде възможност да убедим и държавите, които са скептични, защото ние не започваме с пълна подкрепа на всички страни от ЕС. Затова и предизвикателството никак няма да е лесно, тъй като имаме държави от старите членки, които имат сериозен скептицизъм към този формат по отношение на разделяне, по отношение на правила и процедури. Затова ние много ясно казваме – спазването на европейските правила, спазването на европейското законодателство ще бъде основен принцип в работата на този център. Това е и една от причините поради която премиерът Борисов държеше, познавайки именно тези европейски правила, имайки този опит и експертиза и от предишното ми качество на министър, отговарящ и за европейските въпроси и инфраструктура, и европейските въпроси сега, да отстоим и да сме гарант пред Европа и европейските институции, че ние ще отстояваме и европейските ценности и стриктното спазване на европейското законодателство, нещо, което повече отвсякога ни е необходимо. Затова за премиера Борисов беше важно да има гарант и пред европейските партньори, че България ще отстоява европейския интерес и в мое лице!”, обясни министър Лиляна Павлова.

   „Простете за сравнението, но на Вас ще Ви бъде вменена и силно дипломатическа роля ми се струва, като създател на този бъдещ Глобален център за партньорство на държавите от ЦИЕ и Китай, защото китайците като че ли са по-склонни, Ли Къцян за разлика от Владимир Путин като че ли малко по-бързо се решава да спазва европейското законодателство. Както виждате при Путин процесите вървят по-бавно и ние не можахме по този повод да осъществим проекта „Южен поток”. Не трябва ли да убедите Европа да бъде малко по-отстъпчива?”, попита водещата Илиана Беновска. Лиляна Павлова отговори, че именно затова е казала, че ние не тръгваме с пълна кошница, а с много условности. Трябва да убедим първо европейските ни партньори, че ще сме гарант за спазването на европейските правила и Китай също е готов да спазва тези правила. Това е и големият въпрос, как Китай оттук нататък ще преструктурира своя бизнес и своите отношения, защото при тях държавата и бизнесът функционират по различен начин. „Звучи доста увлекателно, с добро чувство ли тръгвате?”, продължи водещата Илиана Беновска. Министърът за българското европредседателство отговори, че тръгва с добро чувство, защото обича предизвикателствата. „Задачата е уравнение с много неизвестни, така че тепърва ще трябва да намираме едно по едно тези неизвестни!”, добави тя.

Оценката й за европредседателството.

   „Поради какво китайците ни гласуваха такова доверие? Ще ми се да не ми отговорите със скромност, а искрено – какви качества доразвихте и придобихте по време на европредседателството, които сега ще инвестирате в развитието на този Глобален център?”, попита водещата Илиана Беновска. Лиляна Павлова отговори, че според нея чрез европредседателството преди всичко сме позиционирали България по един различен начин. Променили сме имиджа на страната ни, което е било много важно. България се е позиционирала не само на европейската, но и на глобалната сцена като държава, на която може да се разчита, че е стабилна, устойчива и може да гради мостове. В нито един момент не сме действали на инат и не сме позволили да надделее емоцията, не сме се поддавали на конюнктурно-моменти ситуации. През цялото време сме залагали на разума и на прагматичното. „Доказахме, че сме доверени, достойни, прагматични и градящи мостове, а не горящи мостове!”, категорична бе Лиляна Павлова.

   „Вижте какъв парадокс се получава, по време на европредседателството Борисов докара всички лидери на Европа в България, продължи да стабилизира процеса на обединяване на Западните Балкани и изясняване на проблемите вътре, Борисов продължи и да бъде една деликатна трансмисия между Европа и Турция, сега и Китай ни избира за територия на превод, на контакт и сближаване между Европа и Китай!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Лиляна Павлова отговори, че през последните 6 месеца сме доказали, че не сме егоистично настроени. Според нея Западните Балкани са били ключът, който е отключил доверието към нас в по-глобален аспект. „Не гледахме тясно националните си интереси, а през Западните Балкани, знаете, Китай работи в партньорство със Западните Балкани, ние сме държава член на ЕС, потенциално добър партньор за тях, в същото време сме стожера на европейската перспектива за Балканите. А Балканите като регион, включвам и нас, но и държавите, които още не са член на европейското семейство, са важен потенциален партньор на Китай. Така че мисля, че това даде много сериозно отражение в решението, избора на Китай да избере именно България – лидер, двигател на развитието на Балканите от една страна, държава добре позиционирана между партньорите на европейската сцена, така че в двойно качество мисля, че изградихме това доверие!”, заяви Лиляна Павлова.

   „Една минута за финал, но искам да ми отговорите по същество и концентрирано – как ще отхвърлите обвиненията на президента Радев, че „председателството е било фанфарно, с прегръдки и целувки по „Моста на влюбените”, за вътрешнополитически пиар и с кратък срок на годност”?”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че доказателство, че тези оценки на държавния глава не са верни, е и срещата, която се е провела с китайската страна, а изказването на държавния глава е по-скоро конюнктурно-позиционно, отколкото обективно. „България се оказа стратегически център за Европа и геополитически добре позиционирани, да бъдем държава, която гради и търговски, и икономически, но и геополитически връзки със широк спектър!”, завърши Лиляна Павлова разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3”

Публикувано от: novinata.bg