736-137283_wide

Димитър Антов: Велоалеите в София не са ефективни, защото бяха направени набързо, за да се усвоят едни пари

Велоалеите.

   „Направиха се много велоалеи, но забелязвате ли, че те са празни, а велосипедистите са си пак по тротоарите?”, попита водещата Клара Маринова. Димитър Антов отговори, че за съжаление велоалеите са били направени набързо и за да се усвоят едни пари. Много от тях нямат изходи, а в центъра са били направени стоянки, които са си свързани с хора от сенчестия бизнес. Общинският съветник изрази мнение, че трябва да се гледа интереса на хората и там, където им харесва да карат, трябва да се правят велоалеи. Пример за такова място са подходите към Витоша. „Може би в държави като Холандия и Белгия тези неща имат дълга традиция и са мислени добре, при нас не работят!”, категоричен беше Димитър Антов.

Миенето на улиците.

    „Тази акция по измиването беше доста съкратена и доста малко улици бяха измити!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Димитър Антов отговори, че трябва да се разполагаме според възможностите си. Той изрази мнение, че можем да мием улиците много често, но ефектът от това не е много сигурен, защото скоро след това вятърът отново навява прах.

Повишаването на цената на тока.

    Димитър Антов заяви, че според него няма как да се мине без никакво увеличение на цената на тока, но му се струва, че това може да стане в някакви по-умерени размери. Той изрази своето мнение, че КЕВР работи в интерес на определени слоеве, които имат полза от увеличението на цената на тока.

Протестите на хората с увреждания.

   Димитър Антов каза: „Инвалидите имат право да се оплакват, че живеят зле, но пенсионерите също живеят зле, онкоболните живеят още по-зле, а тези, които искат да имат деца, но не могат, са най-зле, защото техните деца, ако ги имат, ще ни хранят като остареем!”. Той продължи, че обществото трябва да си прецизира ценностите и да каже какво може да се направи с тези пари, с които разполагаме. Според общинския съветник най-добрият начин да се помогне на хората с увреждания е като се включат чрез някаква социална полезност към обществото. В някои западни страни има социални дейности, които са дадени само на хора с увреждания. „И когато ми размахват пръст от телевизията инвалиди и казват – уволнете този, уволнете онзи – не го смятам за добро. Тези неща се решават с обществен дебат. Наскоро говорех с емпатия, да се поставиш в тяхното положение и доколкото е емпатично обществото, толкова ще им даде. А обществото не е емпатично, то закоравя, защото тепърва го учим, че трябва да бъде комерсиално. Това общество няма желание да дава на закъсалия. Тръгнете отзад напред, тръгнете от думата морал. Напоследък думата морал е почти забранена дума в България, а тя съществува, имало я е хиляди години. Сега решихме, че моралът е нещо тъпо, нещо глупаво и трябва да сме лъжци и хитреци. Не се живее така. Инвалидите са жертва на тази нова ценностна система, която ни пробутват и се опитват да наложат на следващото поколение и ние възрастните допускаме това!”, завърши Димитър Антов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg