изтеглен файл

Александър Сиди: Причините за повишението на цената на тока са по-дълбоки и оставката на Иван Иванов не би променила нищо

 Повишението на цената на тока.

    Александър Сиди каза, че цената на природния газ в световен мащаб се е увеличила драстично и това няма как да не се отрази и върху цените на топлоенергията и тока в България. Той обясни, че КЕВР е независим орган и народните представители няма как да се месят в неговата работа. Въпреки това народните представители са провели разговор с председателя на КЕВР Иван Иванов, в който той се е ангажирал да не се удовлетворяват исканията за големи инвестиции на компаниите, които да доведат до още по-голямо покачване на цената на тока в бъдеще. Разбира се няма твърди гаранции, че това няма да се случи. „Проблемите са много по-дълбоки и една оставка на председателя на КЕВР по никакъв начин няма да промени пазарните тенденции!”, категоричен беше народният представител. Според него сегашната ситуация се дължи на поредица от грешки на различни правителства, които през годините са приватизирали част от тецовете в Маришкия басейн, откъдето се изкупува ток на много висока цена. За високата цена допринася и голямото количество зелена енергия, което пък е било част от ангажиментите ни при присъединяването ни към ЕС. Държавата няма много мерки, с които да контролира този процес.

   „При 200-300 лева пенсия не рискуваме ли просто да спрат да се плащат сметките?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че доходите в България наистина са много ниски и затова „Обединените патриоти” са поели ангажимент за тяхното повишаване. Има развитие в тази посока, разбира не с темповете, с които „Патриотите” искат, важното е обаче, че има известен напредък.

Концесията на летище „София”.

   „Вие одобрявате ли тази концесия, защо опозицията е против и защо ГЕРБ толкова много държат на нея?”, попита водещата Клара МариноваАлександър Сиди обясни, че чрез тази концесия се търси финансиране на други големи транспортни обекти в страната и влизане на свежи пари в сектор „Транспорт”.

Повишаването на акцизите на бездимните цигари.

    Александър Сиди обясни, че противоречията са дошли от това, че от ГЕРБ изобщо не са се консултирали с „Обединените патриоти” при внасянето на законопроекта. „В петък ни беше казано – тук има един закон, дайте да го подкрепим набързо, което ние разбира се отказахме по две причини. Едната е, че не се прави по този начин, има коалиционен съвет, който определя тази политика. Втората причина е, че изведнъж изравняваме акцизите на бездимните цигари с тези на конвенционалните, което не е съвсем правилно предвид факта, че няма неоспорими доказателства, че двете тютюневи изделия са еднакво вредни и едното не щади здравето повече от другото!”, заяви народният представител. Той добави, че такава е и препоръката на ЕК, което показва, че е добре да се даде шанс на всяко едно нещо, което би могло да се окаже по-щадящо.

   Александър Сиди продължи, че днес е била проведена среща между ръководствата на „Обединените патриоти” и ГЕРБ и след като всички аргументи са били поставени на масата е взето решение да се предложи увеличение на акциза с 50% от сегашната ставка. Това от една страна ще увеличи приходите в бюджета, но от друга няма да има това драстично увеличение на цените на бездимните цигари, което да ги изключи от пазара. Той добави, че това е пътят, по който трябва да се решават коалиционните въпроси, а не през медиите.

Оценката му за европредседателството. Защо правителството е по-успешно на международната, отколкото на домашната сцена?

    „На европейска сцена се справихме нелошо, но вътре положението е драматично.” Използвам този извод на Атанас Семов, професор по европейско право, за да ви попитам защо България има повече успехи във външни прояви, а вътре в страната проблемите ни заливат, затрудняват, засипват нашия живот и нашия ден? И към този въпрос – каква е Вашата оценка за европредседателството?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Сиди заяви, че дава много висока оценка на европредседателството ни. Той продължи, че лично него темата за Западните Балкани винаги го е вълнувала живо, а нашето европредседателство е успяло да постави този въпрос в центъра на вниманието. Според народния представител европредседателството няма как да има измерения за обикновения български гражданин, защото Европа не може да се намеси пряко в увеличението на доходите на българските граждани, макар че сме председатели на ЕС за определено време.

   Що се отнася до проблемите вътре в страната, народният представител изрази мнение, че такива има почти във всички сектори, но се правят и реформи и се работи в посока на тяхното подобряване. Той заяви, че за съжаление ние до голяма степен сами си усложняваме проблемите, като се впускаме в ненужни скандали. Например днес БСП за загубили два часа и половина парламентарно време около исканата оставка на Иван Иванов, въпреки че много добре знаят, че неговата смяна не би променила с нищо нещата. „Това е нещо, което аз лично не разбирам, дразни ме, побърква ме, не мога да си обясня защо по този начин, вдигайки един скандал, трябва някой да се опитва да го видят медиите. По-добре е тихичко и кротичко отдолу да работиш и да свършиш работата, за която си избран. Надявам се, че българското общество не мери работата на народните представители според това колко пъти си се изказал от трибуната и какво точно си казал, защото съм се наслушал на празни дебати по теми, които нямат нищо общо с дневния ред на обществото!”, завърши Александър Сиди разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg