L1

В Лувъра откриха изложбата „Преславското съкровище. Отражение на златното българско средновековие“

В Музея „Лувър“ бе открита за публика изложбата под надслов „Преславското съкровище. Отражение на златното българско средновековие“. В изложбата участват експонати от три български музея – Археологическия музей – Велики Преслав, Националния археологически институт с музей при БАН и Националния исторически музей.
  Официални гости при представянето на експозицията в крило Ришельо на Музея „Лувър“ на 30.06.2018 г. от 16.30 часа бяха посланикът на Република Франция в София, Н. Пр. г-н Ерик Льобедел, Н. Пр. г-н Ангел Чолаков, посланик на Република България в Париж и д-р Александър Горчев, кмет на община Велики Преслав. Присъстваха представители участващите музеи, кураторите и координаторите на изложбата от българска и френска страна, както и други гости.

Основната цел на изложбата е да бъде представен един от най-бляскавите периоди в българската история – Златният век на българската култура. Подбрани са предмети, открити при проучването на християнска столица на Първата българска държава Преслав. Главно място в експозиционната концепция заема Преславското съкровище, открито през 1978 г. във Външния град на столицата.

  Съкровището се състои от повече от 180 предмета. За изработването им са използвани злато, сребро, скъпоценни и полускъпоценни камъни, емайл и бронз. Учените считат, че съкровището има връзка със сватбата на византийската принцеса Мария, внучка на император Роман І Лакапин, с българския цар Петър І, която се е състояла през 927 г.

  Бижутата от Преславското съкровище могат да принадлежат само на самия български цар и семейството му. Това произведение на ювелирното изкуство е било притежание на царското семейство в продължение на 40 години.

В изложбата участват също и каменна пластика и рисувани керамични плочки, които дават нагледна представа за облика на преславските дворци и църкви. Включени са също и надписи върху камък и керамика на български, гръцки и латински – трите основни езика, на които се е пишело и говорело в столицата на българския златен век.

  Изложбата, организирана от Министерството на културата на Република България, съвместно с трите български музея и Музея „Лувър“, ще гостува в Париж до 5-ти ноември 2018 г.

Публикувано от: novinata.bg