DSC_9608

В Москва откриват изложбата „Шедьоври на християнското изкуство от България“

Министър Боил Банов ще открие изложбата „Шедьоври на християнското изкуство от България“ в Третяковската галерия в Москва. Събитието ще се състои тази вечер (28 юни) от 19.00 ч.

  Жителите и гостите на руската столица ще могат да видят някои от най-ценните експонати на НИМ, на музея „Старинен Несебър” и на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

  Предметите-шедьоври показват основни етапи в развитието на християнската култура и изкуство в България от Средновековието до ХIХ век.

  Сред експонатите са: копие на иконата на Св. Богородица Троеручица от Троянския ставропигиален манастир, златната Архиепископска митра от XVIII век, принадлежала на Охридския архиепископ,  сребърната дарохранителница от манастира „Възнесение” от Дечани, кръст с миниатюрна дърворезба, позлатен, украсен със сребро, филигран, клетъчен емайл, цветно стъкло и полускъпоценни камъни, три златовезани литургични тъкани от XIII-XVI в.

  Експозицията ще продължи до 2 септември т. г. Организирана е от Министерството на културата, посолството на България в Русия, Българския културен институт в Москва и НИМ.

Публикувано от: novinata.bg