Simfonia 8

„Симфония на хилядата“ и „Музиката на Западните Балкани“ закриват Българското председателство на Съвета на ЕС

Два големи концерта – „Симфония на хилядата“ и „Музиката на Западните Балкани“ ще отбележат края на Българското председателство на Съвета на ЕС.

 На 27 юни в Зала 1 на НДК ще звучи Симфония № 8 на Густав Малер, известна като „Симфония на хилядата“, тъй като е създадена за многобройни състави – оркестър, хор и солисти. Над 400 музиканти ще се качат на сцената в НДК. Творбата на австрийския композитор е и символично предаване на председателството на Съвета на ЕС на Австрия. 

 Приветствия към присъстващите ще отправят министърът на културата Боил Банов, министърът за Българското председателство Лиляна Павлова и представител на австрийското правителство.

 На 1 юли в парка зад НДК ще се състои концерт под надслов „Музиката на Западните Балкани“. Достъпът е безплатен, а музиката ще бъде в изпълнение на формацията “Western Balkans Band BG”, създадена от емблематичния музикант Теодосий Спасов. Преди тях на сцената ще се качат музикантите от “Спектрум” и “4th Edition”.

 Организатори на събитието са Министерство на културата и Министерство на Българското председателство на Съвета на ЕС със съдействието на НДК.

Публикувано от: novinata.bg