Untitled

Вяра Емилова: Отказът на Борисов да приеме македонския президент е недопустим

Отказът на Борисов да се срещне с президента на Македония Георге Иванов.

    „На посещение в България е президентът на Македония Георге Иванов, който се срещна с президента Румен Радев, но не бе приет от министър-председателя Борисов и министъра на външните работи Захариева. За мен това е безпрецедентен случай, как го оценявате Вие и какъв е Вашият коментар?”, попита водещата Клара Маринова. Вяра Емилова отговори, че наистина не е нормално у нас да идва президент на съседна държава и да не бъде приет от премиера. Според нея може би това се дължи но лошия външнополитически пиар на Бойко Борисов. „Това, което направи Бойко Борисов, е недопустимо в международен план и може би той изказва своята подкрепа и към Зоран Заев по някакъв начин!”, заяви тя.

Решението на БСП да внесе вот на недоверие.

    Вяра Емилова обясни, че на последното заседание на НС на БСП са били приети две много важни позиции – за проектите за модернизацията на армията и за пакет „Мобилност”. И по двете точки е имало 4 часова дискусия. Водещата попита защо ПГ на „БСП за България” е подкрепила проектите за модернизация и е взела решение да внесе вот на недоверие без санкция от страна на НС. Събеседникът й отговори, че ситуацията е била такава, че във вторник ИБ и ПГ е трябвало бързо да реагират на всички обстоятелства, които се случват в държавата. „Знаете за всички случаи на натягане на напрежението относно сигурността. Хората не се чувстват сигурни в своя бит. Правителството на ГЕРБ беше обещало да има полицай във всяко населено място, но това не се случи. Можем да кажем и още много случаи на убийства, избягали затворници. Това не е нормална ситуация в нашата държава. И последните събития наложиха бързото вземане на решение от ИБ и ПГ, дебатът беше изключително дълъг в рамките на няколко часа след което излязохме със становището за вот на недоверие!”, обясни Вяра Емилова.

   „Обикновено левите партии внасят вотове на недоверие в социалната област, защо вие решихте да бъде в областта на сигурността?”, попита водещата Клара Маринова. Вяра Емилова отговори, че сигурността не опира само до физическото оцеляване на хората, а може да засяга различни аспекти. Например сигурност дали здравните осигуровки отиват точно за това, за което ги плащаме, сигурност за това дали майките на деца с увреждания ще получат своите права. „Сигурност може да бъде търсена във всеки един сектор на обществения живот и аз мисля, че това е една доста широка тема!”, категорична бе тя.

Протестът на майките на деца с увреждания.

   „Оставката на социалния министър беше подадена, след това беше върната, на всичкото отгоре премиерът каза доста цинично – „да се решават там проблемите на майките на деца с увреждания, за да му се махнат от главата”. Как според Вас ще се развият тези събития? Първо какво ще се случи с този министър и второ – как ще се прекратят протестните действия на тези жени, които обитават палатки не само пред Народното събрание, но и в други градове на страната?”, попита водещата Клара Маринова. Вяра Емилова отговори, че животът на майките на деца с увреждания е безкрайно труден и не е редно министър-председателят да неглижира по този начин проблемите на жени, които искат да отглеждат децата си в България. Те нямат възможност да ходят на работа, защото цялото им време е отделено за техните деца. Затова думите на премиера са много грозни. А дали социалният министър ще остане на поста си ще каже самият Бойко Борисов, но е доста смешно на единия ден да казва, че е отстранен от работа, а на другия да го връща. Това удря много по авторитета на социалния министър и оттук-нататък каквито и действия той да предприеме няма да бъдат достатъчно ефективни.

   Членът на ИБ на БСП заяви, че се радва, че майките на деца с увреждания са повдигнали въпроса, защото той стои от много години и много правителства са го неглижирали. Тя изрази своята надежда в чисто човешки план той съвсем скоро да намери своето решение. „Аз си спомням онази майка от Добрич, която разплака премиера, защото напусна България, тъй като не можеше да реши проблема на болното си дете, защото всеки ден трябваше да пътува до Варна. Научихме от нея, че сега е в Холандия и там успешно се справя с проблема!”, припомни този случай водещата Клара Маринова. Нейният събеседникът отговори, че това не е единственият случай на жена, която е трябвало да напусне България, за да реши проблема с болното си дете. Тя продължи, че преди няколко седмици при БСП са дошли хора, които се нуждаят от белодробна трансплантация. Става въпрос за 16 души в цялата страна, но държавата е прекратила договорите и не им е осигурила нужната помощ. „Аз мисля, че в момента управляващите трябва много да преосмислят своите приоритети, защото хората са първият приоритет, за който трябва да се грижат. А оттам нататък външни пиар акции на министър-председателя няма да му измият очите пред обикновените граждани!”, категорична бе Вяра Емилова.

Европредседателството.

   Вяра Емилова заяви, че за тези 6 месеца не сме поставили важните въпроси за нашата страна. Тя продължи, че управляващите са заложили на ремонти на сгради и на дейности, които не са приоритетни за българското общество и то ще остане в историята като едно безславно европредседателство, тъжно за България, защото сме имали големи възможности. БСП ще представи своята оценка в началото на юли.

Предстоящото представяне на визията на БСП за развитието на България.

   Вяра Емилова заяви, че през юли БСП ще представи своята визия за развитието на България. „Правим я самостоятелно и вероятно някои хора ще ни обвинят, че сме се събрали и сме написали нещо, които е важно само за нас. Увлекли сме неправителствения сектор, БАН, експерти. Ще има няколко основни приоритета, на базата на които ще бъдат разработени и политиките!”, завърши Вяра Емилова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”

Публикувано от: novinata.bg