39feb3a150619dce1727ccdc58134361

Калоян Паргов: Трябва да сме наясно какво включва Северна Македония и това ще доведе ли до териториални претенции

Вотът на недоверие.

  „Внасяте вот на недоверие, а в същото време подкрепяте правителството за модернизацията на армията и за АЕЦ „Белене“, какво се случва, заедно ли сте с правителството, защо се получава така?“, попита водещата. Калоян Паргов отговори, че вотът на недоверие не е породен само от последните събития, а е цялостна оценка за управлението на кабинета в последната една година. Инцидентите от последния месец просто са отражение на състоянието на сектор „Сигурност“. Лидерът на столичните социалисти обясни, че въпросът не е вече само за националната сигурност, а за сигурността на всеки отделен човек, без значение дали живее в голям град или в малко населено място. Той определи идеята частни охранители да пазят селата като абдикация на МВР и държавата от отговорност. Случаят в Ботевград ни връща в годините назад, когато вместо държавата да въдвори ред оставяме престъпниците сами да си раздават правосъдие. Всичко това създава чувство за несигурност и този вот има за цел да обобщи всички тези случаи от последната една година.

   Водещата отбеляза, че АБВ иска оставката на вътрешния министър, а Воля тази на министъра на отбраната и попита каква е позицията на БСП. Събеседникът й отговори: „Очевидно, че краят на европредседателството отваря сезона на оставките – беше казал един вицепремиер!“. Той продължи, че конфликтът между Валери Симеонов и Николина Ангелкова е малко странен за едно правителство, което би трябвало да защитава обща позиция. Според лидера на столичните социалисти е очевидно, че в правителството има раздори и противоречия и тук самият премиер трябва да се произнесе, защото това е неговото правителство. „И един въпрос към г-н Симеонов – г-жа Ангелкова като министър на туризма е ли номинация на НФСБ или нещо паметта ме лъже и как тогава беше прието да бъде подкрепена, пък на шестия месец стана „лошата“, която не слуша вицепремиера? Всичко това защитава тезата, че това правителство не е наясно със себе си! Очевидно е, че е сформирано с хоризонт  европредседателството, а какво става след 30-ти юни 2018 г. предстоои да видим!“, категоричен беше Калоян Паргов.

   На въпроса на водещата какво да очакваме след края на европредседателството, Калоян Паргов отговори, че е трудно да гадаем, но очевидно нещата не отиват на добре. Той заяви, че притесненията са големи и за състоянието на икономиката, и за сигурността на отделните български граждани. Свидетели сме на най-различни протести.

Споразумението за името на Македония.

   „Настояхте правителството да поиска гаранции относно новото име на Република Македония, защо от БСП имате опасения, че това може да предизвика териториални претенции?“, попита водещата. Калоян Паргов отговори, че е логично българската страна да запита какво точно обхваща Северна Македония чисто в исторически план назад във времето, дали това включва например Гоце Делчев и Банско. Така правят гърците, нормално е да го направим и ние.

   Лидерът на столичните социалисти заяви, че от миналата година отношенията между България и Македония стремглаво се подобряват. Тепърва предстои да видим как следващите председателства на ЕС ще продължат темата за Западните Балкани. „Аз считам, че тази перспектива е неизменна, но според мен първо трябва да си решим нашите проблеми. България трябва да отстоява своите исторически интереси, без разбира се да ги превръща в националистически, както се опитват да правят някои членове на правителството, защото шовинизмът и национализмът едва ли ще ни доведат до обединение, а по-скоро до разединение. Виждате през годините какво се е случвало, война след война, а както казват сърбите и други балкански народи – ние сме братя, ние сме балканци!“, завърши Калоян Паргов  участието си в ефира на „Радио К2“

Публикувано от: novinata.bg