IMG-882cefcdca06d9011302f78c07365fa3-V

Съвместният парламентарен комитет ЕС-Сърбия поздрави България за Председателството

Съвместният парламентарен комитет ЕС-Сърбия проведе днес в Страсбург осмото си заседание. Българското Председателство на Съвета на ЕС бе представено от заместник-министъра на външните работи Емилия Кралева.

Всички участници поздравиха България за успеха да върне темата за интеграцията на Западните Балкани високо в дневния ред на ЕС, като подчертаха значението на Срещата на върха в София, проведена 15 години след Съмита в Солун.

Дейвид Макалистър, докладчик на ЕП за Сърбия подчерта, че с Българското председателство регионът уверено тръгна по пътя към ЕС.

Тезата бе потвърдена и от представителите на Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност и присъстващите евродепутати.

От сръбска страна също бе заявена висока оценка за постигнатото от Българското председателство, което води към солиден напредък в евроинтеграцията на региона, независимо от вътрешните предизвикателства в ЕС.

Емилия Кралева подчерта, че до края на председателството България ще се стреми към приемането на обективни заключения на Съвета на ЕС, които да отразяват постигнатия напредък от всяка една от страните от Западните Балкани. 

В рамките на дебата бе направен обстоен преглед на реформите в Сърбия.

Публикувано от: novinata.bg