991-ratio-haskovo-defile-vylsheben-sviat-festival

Рекорден брой участници в 12-тият Международен танцов фестивал „Вълшебен свят“ в Хасково

Рекорден брой -1444 танцьори са заявили участие в 12 –тото издание на Международния танцов фестивал „ Вълшебен свят“ в Хасково, който започва на 15 юни, съобщи на пресконферениця днес директорът на фестивала Милена Налбантова. В продължение на три дни на три сцени  в града ще се изявят представители на 104 танцови колектива, за сравнение миналата година са били 52.  В Хасково ще пристигнат танцьори от 13 държави сред които Русия, Швеция, Гърция, Румъния, Италия, Индия, Унгария. Те  ще бъдат оценявани от авторитетно международно жури. Освен медали и купи са предвидени стипендии, парични награди а купата на кмета ще бъде връчена на най-атрактивния танцов колектив, като задължително условие е той да не бъде от  Хасково. За първи път сцена на фестивала става и зала „ Дружба“ , до сега се използваха само сцените в Младежки център и читалище „Заря“. В Хасково ще бъдат представени повече от 30 танцови стила за първи път на сцената в зала „Дружба“ ще могат да бъдат видяни карибски и бални танци, както и аржентинско танго.

Заедно с танцьорите са и техните придружители, хореографи, треньори, според резервациите в хотелите в града и околните населени места това са над 4 хиляди души. Всички хотели в радиус от около 20 километра до Хасково са пълни.  Откриването на фестивала е в петък то е предшествено от парад на участниците от площад „ Свобода“ до читалище „ Заря“. Мастър клас по съвременна хореография ще направи Марко Бати. Той ще направи кастинг за академията си в Италия.  

“Вълшебен свят”, се организира с подкрепата на община Хасково. Той ще завърши с гала бест концерт на най-добрите в неделя от 18:30 часа в читалище“Заря”.

 „За нас престижно е признанието, което получихме като единствено събитие, не само в България, но и в Източна Европа. Акредитирани сме да дадем стипендия от най-голямата световна танцова академия Бродуей денс център в Ню Йорк. Другата е от другата голяма световна компания Степс. Продължават и други степендиантски програми за обучение в Италия, Гърция, Унгария.  Така, че фестивалът изцяло оправдава своето име“, каза на пред журналисти директорът на фестивала Милена Налбантова. По думите й събитието се превръща в отворен прозорец за хората, които искат да продължат да се развиват в сферата на танците.Милена Налбантова благодари за изключителната помощ на Общината за реализацията на фестивала, освен финнасово общината предоставя безплатно зали и осигурява охрана.

Публикувано от: novinata.bg