P6134811

Ивелин Николов: 1968г. предопределя голяма част от живота след това

„Случилото се 1968 г. предопредели много от събитията, взаимоотношения, поведения и начин на живот след това“, заяви в началото на дискусията директорът на Националния политически институт „Димитър Благоев“ Ивелин Николов. Той изтъкна  една от характеристиките на концепцията от 1968г. – случва се в един от най-острите периоди на противопоставяне в Студената война и уж се случва от двете страни на „желязната завеса“.  „Но дали това, което се случва от едната и от другата страна, и те са свързани като цивилизационно развитие, като интелект, нрави, развитие на духа, е важен въпрос“, попита той.

Николов обясни, че по тази причина и дискусията беше разделена в панели- за Западна Европа, САЩ, Япония, Латинска Америка и от друга страна на Изток от „желязната завеса“ и накрая да се видят последствията в България.  „Има ли връзка между тези събития- че точно през 1968г. се появяват всички младежки домове. Дали това е отделен процес или тенденция в обществото“, коментира Николов. 

В края на дискусията участниците в нея се обединиха около мненията, че: 1968г. е бунт на родените след края на Втората световна, срещу нравите и нежеланието им да живеят с мислещите в контрекста на военните години; през 2018г. политиците, които живеят в контекста на Студената война, не могат да очакват подкрепа от поколението на тези, които са родени след нейния край през 1990г.

Публикувано от: novinata.bg