23796

Радосвет Радев: След лов и преди война се лъже най-много- по повод конфликта Симеонов-Ангелкова

Оценка за европредседателството на България.

„Радосвет Радев – „Дарик радио”, добре сте ми дошли, заповядайте! Озаглавих темата на нашия разговор: „За истината и лъжата в политиката и медиите”, с което мисля, че може се обхванат много неща. Каква е оценката Ви за Европредседателството на България?”, обърна се водещата Илиана Беновска към своя гост. „България направи едно добро председателство. Заявката не беше да е чак толкова добро. Ние си имахме собствените си, българските, притеснения – дали ще го направим като хората.”, отговори Радосвет Радев.

„Знаеш ли, само за секунда, говорим си на ти, защото се познаваме добре, Митко Абаджиев ми подари тази книга – „Шанхай” на Дейвид Ротенбърг и ме посъветва да спазвам Закона за слоновата кост, ще го прочета, защото съответства на това, което каза: „Ние имаме достатъчно религия, за да се мразим, но не достатъчно, за да се обичаме един друг”. Мисъл на Джонатан Суифт, която е приложима към това, което казваш току-що.”, вметна Илиана Беновска. „Бяхме по-самоподценили се. Аз коментирах с доста хора, които са следели много откъсо естонското председателство, това, което предхождаше нашето. Същинската работа е била доста по-назаден план от опаковката, от станиола, от фолиото, където много мощно, много силно е пропагандирана Естония като една високотехнологична нация, едва ли не – единствената европейска държава, която е от бъдещето. С още по-голямо любопитство ще проследим и последното от нашата тройка председателство –  това, което започва на 1 юли в Австрия, което аз ще имам възможност да следя отблизо. Смятам, че съвсем технократски и коректно – България направи едно добро председателство.”, потвърди оценката си роденият през 1960 г. в гр. София бизнесмен.

„В какъв смисъл ще го следиш отблизо, защото живееш там?”, заинтригува се Илиана Беновска. „Защото имам чести пътувания до там, да”, сподели юристът, завършил СУ „Св. Климент Охридски”.

„Добре де, но възниква въпросът, че очакванията се разминават с резултатите. Много от така наречените анализатори се опитват да критикуват резултатите от много неща: от срещата на върха; от посещението на Борисов в Русия; от това дали трябва да се строи АЕЦ „Белене”; от това дали сме годни да бъдем „мост” между Турция и Европа и ред други неща. Кой моделира процесите?”, попита Илиана Беновска„Председателството е, на практика, върховна демонстрация на алтруизма на страната домакин, тоест ти нито една дума не трябва да кажеш за себе си и да изкелиферчиш, и да осребриш това домакинство. От тази гледна точка – България имаше по-малък шанс да влезе в Шенген или в чакалнята на Еврозоната по време на собственото си председателство. Сега, вече в австрийското или след това в румънското, може би ще се случи. Аз мисля, че това е един много европейски и много държавнически стил на цялото председателство. Ние никъде не злоупотребихме с домакинството си. Ние никъде не се размрънкахме като малки и ревящи дечица, въпреки че не сме сред най-нахранените деца!”, анализира бившият служител в Софийски градски съд.

Коалиционните и междупартийни отношения в България.

 „Добре ли се развиват А – отношенията между коалиционните партньори, от една страна, Б – с опозицията, от друга страна?”, смени темата на дискусията Илиана Беновска. „Мисля, че са абсолютно нормални отношения – и коалиционните, от гледна точка на управляващата коалиция, и на опозиция”, констатира бившият кадър на програма „Христо Ботев” в Българското национално радио.

„Кое му е нормалното!? Нормално ли е вицепремиерът Валери Симеонов да дава Министерство на туризма на прокуратурата?”, възрази Илиана Беновска. „Това не!”, категоричен беше  създателят на „Дарик радио”.

„Защо, ако наистина има нарушение?”, задълбочи темата Илиана Беновска. „Мисля, че съвсем друг е реда! Министерства не се дават на прокуратура, дават се физически лица. Няма учреждение, което да е извършило нарушение”, обясни членът на Управителния съвет на Българска стопанска камара.

„Юристът в теб говори!”, отбеляза Илиана Беновска. „Българският туризъм, това което се случва в последните години, откакто я има тази администрация на министерството, на изпълнителна власт в туризма, са най-добрите години на българския туризъм. Решават се проблеми, които бяха зарязани години наред. Мога да си представя – всяка една администрация да работи по начина, по който работи Министерството на туризма, аз трябва да Ви кажа, че доста отрасли в икономиката на България ще „летят”…”, аргументира се Изпълнителният директор на „Бул-маш” АД.

„Това за коалиционните партньори, а за отношенията с опозицията? Корнелия Нинова заклеймява непрекъснато Бойко Борисов за най-различни работи!”, продължи Илиана Беновска. „Те са абсолютно стандартни. Какво друго да прави една опозиция, нали това й е работата!”, отчете председателят на Съвета на директорите на „Геология и геофизика” АД.

„Има ли основание?”, попита Илиана Беновска. „Това, дали има основание, или няма, е друга тема. Опозиционното поведение е дефинирано да бъде такова”, каза председателят на Съвета на директорите на „Доверие-Капитал” АД.

„Ти имаш радио, извинявай много, хайде да питам…”, стартира задаването на нов въпрос Илиана Беновска, но беше прекъсната от госта си. „Последното интервю, което съм дал за собственото си радио, е преди 25 години”, довери членът на Съвета на директорите на „Доверие-Брико” АД.

„Това е второто, което даваш за мен тука. Това, че опозиционното говорене, ами ако то съдържа неистини, ако то е fake news?”, направи допълнителен ракурс Илиана Беновска. „След лов и преди война се лъже най-много”, пошегува се членът на Съвета на директорите и на КК „Албена” АД.

Корнелия Нинова се връща от лов, където е уловила президента Радев, или се готви за война, за следващите избори?”, продължи в хумористично-ироничен тон Илиана Беновска. „В тая метафора – ловът е винаги изборния ден. Всичко до тогава е позволено, само предпоследния ден е забранено.”, разясни тезата си членът на Надзорния съвет на „Медика” АД.

Еманципиран ли е президентът Румен Радев от БСП?

„Уловила ли е Корнелия Нинова на лов президента Радев?”, попита Илиана Беновска. „Не знам, това е интересно…”, дистанцира се конкретен отговор членът на Управителния съвет на „Елит” АД – гр. Павликени.

„Не ми се измъквай!”, не остана длъжна на стила си Илиана Беновска. „Не ти се измъквам, просто се замислям.”, уклончиво отговори съоснователят на приватизационен фонд „Доверие”.

„Нямаш ли мнение? Той на кого е президент?”, безотказна беше Илиана Беновска. „ В смисъл? Какво, да ти отговоря, в Конституцията ли какво пише: „на всички българи”, цитира Конституцията съоснователят на приватизационен фонд „Албена инвест”.

Борисов каза оня ден, че: Радев вече не е надпартиен президент, защото е заедно с неговия си шеф Нинова! Само да цитирам точно: „Радев беше надпартиен президент, вече не е със своя шеф Нинова”, припомни Илиана Беновска. „Аз съм готов да се обзаложа, че до края на мандата на президента Радев ние ще чуем още много оценки, и от Борисов”, заяви членът на затворения елитарен бизнес клуб „Възраждане”.

 „И ще дадем и ние сигурно!”, допълни Илиана Беновска. „Естествено!”, съгласи се Радосвет Радев.

 България след европредседателството.

 „Какво ще се случи след европредседателството? Какво трябва да прави Борисов?”, в заключение попита Илиана Беновска. „От европредседателството ще имаме една доста добре научена администрация. Вече администрацията няма да стои безпомощна и няма да се чуди – защо някакви хора в Брюксел искат определени неща. Това вече е знание! Ако има държавническа мъдрост, може да стане капитал, да се модернизира ден по ден”, завърши Радосвет Радев разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3” 

Публикувано от: novinata.bg