73186

Антоанета Христова: След европредседателството – пред Борисов е изправена социалната политика на България

Оценка за европредседателството на България.

 „Професор Антоанета Христова – БАН, добре сте ми дошли, заповядайте! Озаглавих темата на нашия разговор: „За истината и лъжата в политиката и медиите”, с което мисля, че може се обхванат много неща. Каква е оценката Ви за Европредседателството на България?”, обърна се водещата Илиана Беновска към своята гостенка. „Това европредседателство даде по-голямо самочувствие на България. Ние някак си гледаме процесите отстрани, до този момент. Някак си се чувстваме в „антрето”. Не сме факторите, които определят резултата. Да, това европредседателство може да събира различни оценки, но за мене най-голямата е тази, че показахме, че можем да лидираме процеси. Тези процеси не могат да бъдат крайни, бързи, дотам детайлно-резултатни, че да бъдат всички доволни и да кажем: „ура, тука се случиха нещата, край!”, но тука се започна един процес, който даде нова визия, нова перспектива, нова гледна точка на политиците ни, шанс и визия за себереализация на отделния българин. В това съм напълно убедена!”., отговори Антоанета Христова.

„Добре де, но възниква въпросът, че очакванията се разминават с резултатите. Много от така наречените анализатори се опитват да критикуват резултатите от много неща: от срещата на върха; от посещението на Борисов в Русия; от това дали трябва да се строи АЕЦ „Белене”; от това дали сме годни да бъдем „мост” между Турция и Европа и ред други неща. Кой моделира процесите?”, попита Илиана Беновска. „Не може да няма критика, защото тука си имаме местни политически борби, защото тука всеки се опитва да намери пробивната, в която и през която ще може после да реализира собствената си идея, политика, да насочи медиите към самите себе си. Политиката тука се възприема само като сблъсък. Много по-друга опция на политическа култура е тогава, когато нещата да бъдат признати точно в периода, когато се случват добре за държавата. Нормално е, типично е българско, типично политически българско като култура. Не съм изненадана, за мен нещата се развиват нормално в момента. Въпросът е оттук накъде ще се развиват.”, анализира магистърът по Психология от СУ „Св. Климент Охридски.

Коалиционните и междупартийни отношения в България.

 „Добре ли се развиват отношенията А – между коалиционните партньори, от една страна, Б – с опозицията, от друга страна?”, смени темата на дискусията Илиана Беновска. „Ще започна с коалиционните партньори – много сложни взаимоотношения. Взаимоотношения, които са определени от обстоятелствата да държат властта, да могат да формират кабинет и да управляват. И двете страни си знаят какво са дали и какво са взели от това „ръкостискане”. Със сигурност мога да кажа, че с приближаването на изборите, противопоставянията ще се случват все повече и повече. Всеки осъзнава смисъла от тях”, констатира специализантката по Клиенто-центрирана консултация и психотерапия към Международния институт по личностно-центриран подход в гр. Лугано, Швейцария.

 „Какви избори наближават?”, потърси уточнение Илиана Беновска. „Европейски, местни догодина”, поясни Антоанета Христова, която е изучавала Политическа психология в „Маршън център”, САЩ.

 „А сега наближават ли някакви други избори? БСП казаха, че до края на годината щяло да има предсрочни избори!”, продължи Илиана Беновска. „Не, не казвам, че приближават, напротив. Казвам, че им трябва време, говоря за ГЕРБ и Патриотите, да се отграничат, за да могат да имат своя профил по време на избори. Този профил не става за един месец.”, аргументира се лекторът по дисциплината Политическа психология в Нов български университет – гр. София.

 Сравнение между вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

 „Как се отграничава вицето Симеонов, за разлика от вицето Каракачанов? Това са коалиционните партньори”, задълбочи темата Илиана Беновска. „Профилът им е много различен. Аз, когато говоря за тях, винаги говоря за три глави на един змей. Не знам дали те искат да бъдат един змей, дали са осъзнали, че трябва да са един. Тези глави са много различни!”, заяви лекторът по Политическа психология и политически маркетинг в Югозападния университет „Неофит Рилски” – гр. Благоевград.

 „Искрено се развеселих, това съм го пропуснала! Нали знаете, че юнакът накрая идва и отсича и трите глави на триглавия змей!”, каза, смеейки се, Илиана Беновска. „Ако не се преформатира „змеят”. Всяка една глава е много различна. В своето единство – те правят цяло. Ако имат този разум да осъзнаят това, вероятно ще имат и по-добра перспектива в бъдеще!”, отчете бившият преподавател по дисциплините Политическа психология и Връзки с обществеността във Военната академия „Г.С.Раковски” – гр. София.

 „Все пак обаче – процесът на адаптивността към властта. Красимир Каракачанов има много голям стаж в политиката!”, направи допълнителен ракурс на темата Илиана Беновска. „Не бих казала, че единият е по-малко адаптивен. Единият се вижда много силно, много ярко, говоря за Валери Симеонов. Той бива отразяван. Той чертае път само със собствената си личност, заради това свое ярко, силно, по някой път – неконтролирано, неовладяно поведение!”, отговори главният редактор на списание „Психологични изследвания”.

 „Вие за неговата политика ли сте, или не?”, попита Илиана Беновска. „Не, не го оценявам в момента. Смятам, че той направи максимума на това, на което е способен в момента”, категоричен беше директорът на младежката школа за социални науки.

 „Какво мислите за това, че той дава на прокуратурата Министерството на туризма? Психологът да каже.”, продължи Илиана Беновска. „От правна  гледна точка е ударил „десятката”! Психологът ще каже, че твърде е естествен, напорист и упорит, вижда му се! Надявам се, даже от такъв вид напористо поведени, да се ражда добър резултат”, констатира докторът по психология.

 Личността на Корнелия Нинова. 

 „И Корнелия Нинова ли е твърде естествена, опозиционно?”, продължи психологическия калейдоскоп на българската политика Илиана Беновска. „Корнелия Нинова си има своите цели, добри успехи”, сподели мнението си Антоанета Христова.

 „Например кои?”, заинтригува се Илиана Беновска. „Това, че задържа лидерството си в партия, която има много сериозни вътрешни противоречия!”, разясни политическият психолог.

 „Професор Христова, хайде да не се правим на толкова невинни. БСП, те не могат, те не са никакъв „змей”! Те са като „широко разтворени пръстчета”, вместо да се свият в юмрук, те не могат! Корнелия Нинова запазва поста си, но знаете ли какво ми казаха на пресконференция в 15:00 часа? Попитах: „Къде е г-жа Нинова?”, че напоследък се губи от пресконференциите, и като критикува Бойко Борисов, да каже своите успехи за последните две години. Аз споменах един успех – село Микреш, Видинско, спечелени избори. Курумбашев спомена втори успех – изборът на президента, но аз тука добавих, няма да ме оборите, че ДПС помогнаха. Третият успех, според Курумбашев, е това, че ГЕРБ са приели позицията на БСП за „Белене”. Дотука бяха успехите, които самото БСП ги признава!”, анализира Илиана Беновска.  „Това имам предвид, казвам, че й е трудно! Тя е изправена пред много сериозен проблем – да превърне опозиционния образ на БСП, който е шумен, ярък, даже, по някой път, минава рамката на културното политическо дебатиране и опозиционно говорене, да го превърне във внушение за това, че има капацитет за управленско говорене. До този момент това не се е случило. Не знам дали ще й се отдаде”, отбеляза Антоанета Христова.

България след европредседателството.

 „Какво ще се случи след европредседателството? Какво трябва да прави Борисов?”, в заключение попита Илиана Беновска. „Пред Борисов е изправена социалната политика на България. Той трябва да преориентира, и говорене, и политики, и решимост, и лица, които да покрият темата, защото това ще бъде темата на конфликта на политическия терен в България оттук нататък”, завърши Антоанета Христова разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3”

Публикувано от: novinata.bg