104457

Димитър Абаджиев: България не е имала толкова активна външна политика през последните 28 години, за което субективната роля на Борисов е голяма

Разменените книги.

    Димитър Абаджиев подари на водещата книгата „Шанхай“ с обяснението, че Шанхай вече е много важна част от неговия живот. Водещата Илиана Беновска прочете посвещение, което гласи: „На Илиана, която е родена както и аз на 15-ти декември, с пожелание да не спира да бъде това, което е и от време на време да си спомня за „Завета на слоновата кост““. Тя прочете, че „Заветът на Слоновата кост“ гласи „Ние имаме достатъчно религия, за да се мразим, но не достатъчно, за да се обичаме един друг“. Беновска подари на своя гост книгата с интервюто й с почетния председател на ДПС с думите: „И понеже имаме достатъчно религия и да сме умни, аз Ви подарявам Ахмед Доган, говорили сме с него в едно голямо интервю от 1992 г, срам ме е да кажа – преди 26 години.

    Илиана Беновска припомни на зрителите и слушателите, че гостът й Димитър Абаджиев е участвал преди години в група, която сам е създал –  „Джара-Джара“ и пусна да звучи в ефир едно от парчетата им. Той обясни, че авторството е съвместно между него и двама негови приятели. Самият албум е записан в студиото на ФСБ през 1990 г.

Предстоящата в София среща от формата 16+1.

    „Носите ми „Шанхай“, преди Словения бяхте консул в Шанхай, предстои да се проведе в София форматът 16+1, големите китайски срещи. Какво да очакваме от нея, още повече, че се говори, че ще имаме и инвеститор за АЕЦ „Белене“ евентуално, от китайски произход? Говореше се дори, че тази среща е под въпрос, но се оказа, че не е!“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Абаджиев отговори, че това е един много важен формат, иницииран от Китай преди 7-8 години. Идеята е да се компенсира липсата на достатъчно активност по отношение на бизнеса между Китай и страните от Централна и Източна Европа. За пръв път в България ще се проведе форум на лидерите на страните от 16+1, което е голям успех за България.

   „Каква трябва да бъде българската задача, освен да е домакин?“, продължи водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че е много добре, че сегашното правителство осъзнава важността на отношенията с Китай. „Колко е голям Вашият принос това да се случи?“, попита водещата Илиана Беновска. Той отговори, че не би казал, че има голям принос. „Моята роля е такава, каквато аз съм успял да изиграя като генерален консул, положих всички усилия, но основната роля разбира се е на правителството, на премиера за това, че срещата ще бъде тук. Самият знак, че срещата ще бъде тук и присъствието на премиера Ли Къцян ще бъде знак за китайските инвеститори и това ще даде нов тласък на интереса към България!”, категоричен бе посланикът ни в Словения.

   „Не сме ли малка територия? Какво можем да предложим ние на мащабния китайски бизнес?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че имаме доста предимства – част от ЕС сме, намираме се на кръстопът и имаме може би най-добрата данъчна политика. На забележката на водещата, че БСП искат да премахнат плоския данък, Димитър Абаджиев отговори, че според него това би било грешка. Той добави, че за наше съжаление имаме и евтина работна ръка, а всичко произведено у нас става продукт на ЕС и може да се пласира на целия европейски пазар. Водещата отбеляза, че работната ръка в Китай е дори по-евтина от тази в България. Гостът й не се съгласи и обясни, че в някои райони, като Шанхай например, заплатите са по-високи от тези в България.

    Димитър Абаджиев обясни, че има западни лидери, като шведския премиер например, които са против формата 16+1, защото разделя Европа. „Аз не мисля, че е така, защото дори и сега инвестициите в западната част на Европа са по-големи от тези в източната. Този формат според мен е една добра платформа! При Китай е много важно да влезе човек на тяхната честота, там всичко е по друг начин разположено във времето и инвестициите зависят от това също!”, категоричен бе той. 

Значението на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София и отзвукът от нея в Европа.

    „Взимайки „Завета на Слоновата кост”, който прочетохме в началото, ще го прочета пак – Ние имаме достатъчно религия, за да се мразим, но не достатъчно, за да се обичаме един друг”, мисъл на Джонатан Суифт, да Ви запитам – Срещата на върха, която се състоя под патронажа на Бойко Борисов в рамките на европредседателството в София, БСП и лично Корнелия Нинова се опитват да я профанират, какъв е отзвукът в Европа, в Словения от тази среща?”, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Абаджиев отговори, че специално в Словения отзвук е много положителен за България, там смятат, че страната ни, като председател на Съвета на ЕС, е успяла да влезе в лидерска активна роля. Това е казано директно от министър-председателя на Словения Миро Церар по време на срещата му с Борисов в Любляна. Казано е и от президента на Словения Борут Пахор по време на посещението му в България и срещата с президента Румен Радев. „Те оценяват това, че България успя да превърне темата за целия регион на Западните Балкани във важна тема за цяла Европа. Всичко това се оценява наистина!”, категоричен бе посланикът ни в Словения.

   „В началото на коментара си запитах какво ще прави Борисов през лятото, като приключи европредседателството, дали ще може да продължи темата за консолидацията на Западните Балкани, за техния прием в ЕС и НАТО, дали ще продължим да бъдем мост между Европа и Турция? Каква е Вашата оценка?”, попита водещата Илиана БеновскаСъбеседникът й отговори, че толкова активна външна политика през последните 28 години България не е имала. Той беше категоричен, че субективната роля тук има голямо значение, ролята на премиера и на външния министър за ключови за това. „Мисля, че тази инерция трябва да се запази и ще се запази, защото те и след европредседателството ще продължат да бъдат министър-председател и министър на външните работи и съм сигурен, че и г-н Борисов, и г-жа Захариева ще използват тази инерция. И пак казвам, това, което виждам в Словения, която е една страна член на ЕС, на еврозоната, на Шенген, за пръв път чувам такива оценки за България!”, категоричен бе той.

Парламентарните избори в Словения.

   Димитър Абаджиев обясни, че на 22 юни предстои първото учредително събрание на словенския парламент, след което президентът трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на партията с най-много гласове. Това е Демократическата партия на Словения на Янез Янша. Тази партия е член на ЕНП, а самият Янша е близък до идеите на Виктор Орбан. Много трудно обаче ще се състави правителство, защото поне засега лидерите на повечето партии са заявили, че няма да участват в коалиция с него, главно поради субективни различия със самия Янша. Абаджиев заяви, че в Словения се е потвърдила тенденция на избор на партия, която защитава идеята за развитие на Европа на националните държави. В същото време обаче ляво-центристките партии също имат доста голям процент. „Аз очаквам трудно сформиране на правителство, такова е и очакването на повечето анализатори!”, заяви посланикът ни в Словения.

Трябва ли България да се приближи до политиката на страните от Вишеградката четворка.

    „Трябва ли България да се приближи повече до политиката на Вишеградската четворка?”, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Абаджиев отговори, че ние трябва да защитаваме националния си интерес, както го правят страните от Вишеградката четворка. Това обаче трябва да става не само през призмата на оцеляването, а и на това ЕС да се превърне в средство народите в него да живеят по-добре.

Мнението му за бъдещето на проекта АЕЦ „Белене”.

    „Бяхте и в управляващия орган на „Набуко”, който за съжаление не се осъществи, трябва ли да се строи АЕЦ „Белене”, доколкото Вие, като посланик можете да вземете отношение по въпроса?”, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Абаджиев отговори, че основният проблем на България по отношение на енергетиката е зависимостта ни. В случая сме зависими от Русия, но от който и друг да бяхме зависими, това не е добре, защото води до монопол на цените. Това продължава да бъде огромен проблем за България.

Обсъждането на кандидатурата му за посланик в Саудитска Арабия.

    „Кога ще Ви видим в Рияд?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не би могъл да даде точен отговор, защото това е решение на правителството, съгласувано с президента. „Това, което мога да кажа, е, че България трябва да има дипломатическо представителство там, тъй като Саудитска Арабия е може би един от най-ключовите, да не кажа най-ключовия играч в този регион и затова България трябва да има силно присъствие!”, завърши Димитър Абаджиев разговора си с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3

Публикувано от: novinata.bg