43354

Михаил Миков: Високият тон на Корнелия Нинова и караниците с ГЕРБ няма да помогнат на БСП да спечели избори

Две години управление на Корнелия Нинова начело на БСП – резултати и изводи

„Нали няма да станете и експолитик или може би атмосферата в БСП Ви навежда на други мисли“, започна разговорът Илиана Беновска.

Михаил Миков отговори, че атмосферата е едно, но когато човек иска да се занимава с политика е друго, защото това е свързано с начина на мислене, с поведението, понякога казваш няма да се ядосвам повече и на другия ден пак продължаваш.

„Значи идвате зареден с енергия от пленума на БСП“, попита Беновска.

Михаил Миков каза, че се зарежда с енергия от нещата, с които се занимава, от близките,от приятелите, от истинските неща в живота, това зарежда човек с енергия.

„Преди малко питах Андрей Новаков от ЕНП и цитирах изявление на Корнелия Нинова от днешния пленум. Вие сте го чул и видял, не знам каква е била реакцията на партийните членове. Нинова е казала пред Вас, че Борисов се е провалил във всичките мисии на отмъстител, строител и обединител. И тъй като дойдоха някои представители на БСП, не  знам защо напоследък на пресконференции Корнелия Нинова не идва или Вие ще ми обясните защо. Попитах Курумбашев, Зафиров и Зарков ако Борисов е неуспял, в какво е успяла Корнелия Нинова за тези две години. Те ми отговориха, че БСП са успели в с.Макреш, Видинско. Това каза Зафиров и спря дотук. След това Курумбашев се сети и каза, че успех на Нинова било и изборът на президент. Аз не се съгласих с това и казах, че това е успех благодарение на ДПС. И третият успех е, че Борисов и ГЕРБ са се съгласили с позицията на БСП за АЕЦ „Белене“. Какъв е Вашият анализ за двете години мандат на Корнелия Нинова“, попита Беновска.

Михаил Миков заяви, че винаги като лидер на партията се е явявал на пресконференции и е отговарял на въпросите на медиите. Той каза, че не може да говори от името на Корнелия Нинова. Относно изборната победа на БСП в с.Макреш, Миков каза, че този успех е на хората от Видин и той не бива да се подценява. За съжаление, резултатите от местните избори показват, че тенденцията БСП да губи продължава. Това, за което беше избрана Корнелия Нинова начело на БСП, не се случва. На много места дори БСП не успява да номинира кандидати.

„Само да Ви кажа какво каза Георги Гергов, като потвърждение на това, което казвате. Той заяви, че „причината е в ръководството на БСП, БСП да е заспала и да не е в кондиция“, попита Беновска.

Михаил Миков коментира, че има апатия и на много места хората не намират идеята, заради която да тръгнат след БСП. Не е достатъчно само да се караш с ГЕРБ и да викаш на висок глас. Нужни са политики, които да увлекат млади и стари. В поредицата частични местни избори се вижда, че това продължава като негативна тенденция и се доказва от социологическите проучвания. Високият тон и караниците няма да помогнат на БСП да спечели доверие.

„Въпреки всичко и този анализ, който не е само Ваш, но Нинова продължава да е председател на БСП. Това до кога ще продължава, може би до следващия конгрес“, попита Беновска.

Михаил Миков смята, че е важно какво се случва с БСП. Партията отстъпи от още една лява позиция, която я идентифицираше като лява партия. Това е позицията за модернизацията на армията. БСП не подкрепяше 2%от БВП увеличение преди да се намерят средства за здравеопазването, образованието, демографската катастрофа. Плевнелиев се опита да превърне това предложение на един КСНС в предложение на политическия елит. Тогава БСП заяви, че не искаме да сме от този елит. Михаил Миков обърна внимание, че само 44 души от 80 от БСП са участвали в гласуването в пленарна зала, а другите са намерили повод да не са в зала. Днес постфактум БСП ревизира тази си позиция. Една лява партия при този ръст на БВП, състояние на бюджета, при този недостиг на средства в здравеопазване, образавание, при тази тежка демографска катастрофа, ако щете и за пътищата да отидат парите е по-добре, категоричен е Миков.

„Вие много неща направихте за реформиране на предишния устав на БСП. Допустимо ли е една ПГ или който и да било да вземе решение „за“ или „против“ подкрепа на увеличение на парите за въоръжаване, без това да бъде обсъдено от партията и при положение, че има противно партийно решение“, попита Беновска.

„Днес ние издадохме една индулгенция по един предрешен въпрос. Аз лично гласувах против. Замаза се работата. Тук става въпрос за 3,3 млрд.лв. с тенденция да станат 4 млрд.лв., ако се включи и модернизацията на флота“, заяви Михаил Миков. Според него, има натиск върху опозицията. Странно е да говориш, че правителството е корумпирано, а в същото време да подпишеш проекти за над 3 млрд.лв.

„Защо не успявате на НС на БСП да наложите една единна позиция не на саморазправа с Корнелия Нинова, а за принципното поведение на БСП. Излезе информация, че Нинова се е срещала с американския посланик. Зафиров посочи, че Нинова в един ден се е срещнала с американския посланик и с руския посланик. Но аз знам, че срещата с руския посланик е била на коктейл в посолството по случай празник на Русия. Това е все едно и аз да съм била на среща с руския посланик. Обяснете не трябва ли тези неща също да се обсъждат“, попита Беновска.

Михаил Миков отговори, че Нинова е трябвало да даде информация за срещите си пред членовете на Националния съвет, но не го е направила. Той отбеляза още, че пленумът продължава с по-нисък кворум от този, който се изисква по устав. Михаил Миков помоли Беновска тези въпроси да ги насочи към Корнелия Нинова, защото по устав Нинова получи повече власт.

„Залязвате БСП“, отвърна Беновска.

Според Михаил Миков, по-важни са идеите и политиките, които БСП предлага да намерят своя ляв носител.

„Елате на власт и си осъществявайте Вашите политики“, отвърна Беновска.

„Не Вие качвате на власт, за да ни каните, а хората. Трябва да ги убедиш с политики, които са в техен интерес. Ние казваме с оръжейните проекти нищо, че сме в опозиция тези 3,3 млрд.лв, впрочем бюджетът на Министерство на културата годишно е около 100 млн.лв., т.е. всяка година по едни 3-4 бюджета на културата ще отиват за въоръжение“, отговори Михаил Миков. Той попита кой ще кара самолетите и танковете, ако не се вземат мерки за справяне с демографската криза. От 30 000 души армията спадна на 25 000 души, заради липсата на финансова мотивация на военнослужещите. Михаил Миков припомни как навремето България е подарявала танкове на Македония, ракетите сме ги върнали на Русия и се полага всички усилия в посока разоръжаване.

„Аз лично като гражданин смятам, че трябва да имаме обновление на армията“, попита Беновска.

Михаил Миков даде пример с Австрия, която има 2-3 пъти по-ниски разходи от БВП за отбрана. Румъния е осигурила темп на растеж 6-7%, затова има по-високи разходи за отбрана. „Когато БСП беше на власт, имаше разходи за отбрана 2,6%, но темповете на растеж на БВП са били 6-7%, растяха заплатите, доходите. Сега с 3% ръст, хайде с 4% да се напънеш, ама така да се напънеш, че да ти се пукнат ушите, къде си тръгнал да купуваш тези скъпи машини изведнъж и да натоварваш бюджета и данъкоплатеца“, ядоса се Миков.

Кога БСП ще дойде на власт и ще спечели избори?

„Вие знаете ли, че не сте били на власт в София от 1990 г., когато кметът на БКП Стефан Нинов беше свален и знаете ли, че не сте печелили парламентарни избори от 2009г.“, попита Беновска.

„Знам и че често задавате този въпрос на Калоян Паргов. Спомняте си, че през 2013 г. Успяхме да съставим правителство като втора политическа сила. Очевидно хората, които дават доверие се разочароват, когато сме на власт и след това се оттеглят. Трябва да трупаме доверие с ясни идеи и послания. Аз съм критичен и по въпроса за прогресивното данъчно облагане. Неравенствата в България растат. БСП две години нито веднъж не внесе законопроекти са премахване на плоския данък“, разкритикува Михаил Миков. За всичко това вина носи дясното управление на България.

Има ли нужди от реформи в МВР?

„Бяхте министър на МВР. Критикувате ли и Вие Валентин Радев за убития затворник Пелов“, попита Беновска.

Михаил Миков каза, че не иска да критикува вътрешния министър, защото натрупванията в МВР са много тежки и не може МВР да се разглежда извън контекста на цялото общество. Миков предупреди, че масово напускат полицаи, заради липсата на финансова мотивация и премахването на социални придобивки. 9 години Борисов не може да се оправдава с предишните правителства. Смяната на министъра не е решил. Нужен е сериозен преглед на проблемите. Михаил Миков припомни, че Цветан Цветанов го е обвинявал за „златните принтери“, но да отиде да види, че сега някъде пишат с гъши пера.

„Наемате ли се излезете с някакво конструктивно предложение за МВР“, попита Беновска.

Михаил Миков отговори, че ако го попитат с удоволствие, но насила помощ няма да предлага. „Ако става въпрос за прогресивния данък, веднага ще го напиша и ще го дам на Борисов да го внесе“, заключи експредседателят на БСП Михаил Миков пред Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по Радио К2 и Канал 3

Публикувано от: novinata.bg