104452_660_370

Андрей Новаков: Борисов печата с дела, това което е написал с мастило и то още преди 10 години, когато заяви своите намерения

„Тъй като Андрей Новаков , евродепутат –ЕНП-ГЕРБ закъснява, аз ще запълня времето с това, което каза Петър Курумбашев по време на пресконференция на БСП, която се състоя днес в 15 ч., леко в негов ироничен стил и упрекна г-н Новаков, че цитирам Курумбашев: „ Новаков си е присвоилколективния успех не само на ГЕРБ, но и на останалите делегирани представители на България и Европейския парламент“, за което сега ще говорим с него по тази тема и за тешкия спор, който водим по така нареченият закон „Макрон“.“, каза водещатаИлиана Беновска.

 Съдбата на българските превозвачи и законът „Макрон“

„Виждам, че г-н Новаков вече идва. Заповядайте и от вратата ли да Ви почна и защо закъсняхте?“, попита водещата.

Андрей Новаков зачви, че е закъснял, тъй като пътува от Благоевград.

 „Благодаря Ви за това гостуване и Ви нападам веднага с думите на Курумбашев по време на пресконференция на БСП, която те дадоха в 15 ч. днес. Познавате Курумбашев с присъщото му чувство за хумор, че Вие си присвоявате успехът, който е постигнат от всички представители на България в ЕП, ако това е успех разбира се и сега ще обясните, по темата за превозвачите и така наречения зако „Макрон“. Между другото Ви поздравявам, за това което направихте с обиколката с тир, а то беше наистина уникално хрумване и наистина на практика показахте как се случват нещата.“, каза Беновска.

Андрей Новаков й благодари, като каза, че прави чест за това, че водещата го е споменала, а т своя страна Илиана Беновска заяви, че няма как да го пропусне, тъй като и тя би направила същото.

Г-н Новаков продължи коментара си по темата като каза, че г-н Курубашев трябва финално да вземе решение  по темата, дали това е успех или провал. „Ако е провал съм виновен аз, а ако е успех защо съм само аз. Не знам кое истината според неговите думи, но няма пост или интервю, където да съм казал, че само аз единствен съм постигнал, каквото и да е било, а напротив казах на десет места, че има общ български успех с личният ангажимент на премиера, с кординацията на министър Московски и с всички, които работихме. Една седмица слушам какви ли не подигравки и лични нападки, а и г-н Курумбашев си е позволил да ме нарече с едни много грозни думи в Народното събрание, нещо което не му прави чест. Така че аз от тук насетне считам, че линията на поведение няма да се промени като ще продължа да работя за това, не само за превозвачите, но и за всички останали каузи, зад които заставам. Жалко е, че сега един истински български успех беше поставен под съмнение, зради това, че някой не се видя достатъчно обозначен с него, а това се случва по принцип с работа. Ако някой ме е припознал с успеха при гласуването, то е защото една година и половина аз живея с този проблвм на хората до толкова, че съм готов да прекося континента и да се уверя колко тежко живеят. Няколко пъти беше поставен въпросът за начина, по който съм го комуникирал след гласуването.“, каза още Новаков.

 „Кого сте комуникирал“, попита Беновска.

 Андрей Новаков отговори, че това е самото гласуване и спечелените вотове. Той заяви също, че когато ти пука и искаш да решиш даден проблем, то така се и радваш, когато постигнеш успех. „При положение, че първоначалните изводи на комисията бяха да се забрани тотално да се почива в кабината или това, че международните шофьори трябва да бъдат третирани като всеки друг работник и ако престоят повече от три дни трябва да бъде прилагано местното законодателство спарямо тях, а сега те отпаднаха. Имаше идея шофьорът да се прибира в държавата, която му е постоянния адрес, това отпадна също. Аз намирам това за успех от всички българи, които бяхме там. Колкото и усилено да твърди г-н Курумбашев, че това не е така няма да ме отклони от правия път.“, добави Новаков.

 „ Слушам Ви много внимателно и наблюдавам целия процес за Вашето пътуване с тира. Защо ние българите все се делим вътрешно, а не се обединяваме? Как ще успеем да се наложим като нация, която ще бъде уважавана?“, попита водещата Илиана Беновска.

 Андрей Новаков заяви, че първите три дни, след като е станало ясно какво са гласували в комисия е настанала еуфория и радост. „ На следващия ден, когато прочетох някои заглавия. Аз не можех да повярвам на това, което чета. Трябваха ми два дни, за да разбера откъде идва целият проблем и кой стои зад него. Когато говорих с други колеги от ЕП им заявих, че за съжаление трябва да се прибера, за да обесня какво е произлязло от гласуването в комисията, а те ме попитаха защо, тъй като сме спечелили. Тогава ми стана много болно, че трябва да им обяснявам, че по чисто вътрешни тясни партийни пристрастия ние трябва да обясняваме успехът успех ли е. Истината е, че ако бяхме изгубили, което и да е от всички тези гласувания, адът за българските шофьори щеше да настъпи още септември месец.“, добави още г-н Новаков.

 Така е, но защо Ангел Джамбаски също леко Ви критикува?“, попита Беновска.

 Събеседникът й отговори, че е прочел един от последните постове на г-н Джамбаски и от прочетенето се оказва, че двамата са на едно мнение вече. Той заяви, че Джамбаски се запознал с текстовете, които те вече са гласували. „ Оказва се, че действително има….Ако се тълкуват превратно и ако си злонамерен в това действително можеш да хвърлиш паника. Има текстове, в които се пише, че камионът би трябвало да се връща обратно, но това се отнася само за каботажни превози.“, поясни Новаков.

 „Какво означава каботажни превози, пояснете за хората?“, попита водещата.

 Новаков посочи, че това са превози, които се извършват между две точки в една и съща чужда държава.

 „Защо не си гокажем право в очите, както се говори и пише от анализатори и прочее, че сякаш целта е нашите превозвачи да бъдат ликвидирани заедно с техните семейства и да може този бизнес да бъде извършван, както на територията на България, така и от други европейски държави, а особено силни там са Франция и Белгия?“, попита Илиана Беновска.

 Андрей Новаков отвърна, че няма да конретизира държави, но че действително тези нови правила са били изключително пагобни за българските превозвачи. „ Това ме мотивира да се отдам на тази кауза. Сега се сещам, че вчера или днес г-н Курумбашев е казал, че не съм генерал да побеждавам тоя или оня.“, допълни Новаков.

 „Пропуснала съм тази мъдрост“, коментира водещата.

 „Аз не съм генерал, но не съм и дезертьор. Тогава, когато се налагше да седя и да гласувам и да изковавам това нещо за България, аз бях там. Доколкото ми е известно Курумбашев не беше там. Така че не приемам критики от човек, който няма принос в тази работа и да ми дава акъл и да ми оценява колко е голям българския успех.“, коментира Андрей Новаков.

 „Не колко е голям, а колко го няма“, каза Беновска.

 Г-н Новаков коментира, че ако това е така и се върнат първоначалните предложения Курумбашев ли трябва да плаща на българските превозвачи немски, френски и белгийски осигуровки. „ Защото ако оставим това на превозвачите те ще фалират за 3 месеца. Той ли ще им плаща хотелите вместо те да могат да стоят в кабините?“, запита Новаков.

 „Не само това. Въпросът е друг. Ние ще загубим 15, 18 милиарда от БВП.“, допълни водещата.

 „ Ще си закрием фирмите на практика и това е истината.“, заяви Новаков.

 „ И ще станем зависими на превоз на стоки друго от чуждестранни фирми.“, коментира Беновска.

 Андрей Новаков каза, че за щастие тези притеснения са останали в миналото и че тази седмица предсти да се гласува мандат за прегвори на докладчиците по темата и ако всичко е наред нещата трябва да се задвижат напред. „ Няма да се уморя да казвам, че това е общ български успех, колкото и да твърдят някои хора, че това не е така.“, каза още евродепутатът.

 „Но ще оспорите ли това, което каза сутринта по БНР Ангел Джамбаски, че всъщност целта, в продължение на думите, които казах преди малко, е да превърнем България в една територия на евтина работна ръка и добавям от себе си и продажба и консумация на ГМО, както и отнемане на един добре работещ бизнес, който може да се усъвършенства разбира се, но това предстои?“, попита Беновска.

 Андрей Новаков й отговори, че г-н Джамбаски винаги е бил ярък в своя израз и чи когато някой наистина го интересува дадената ситуация може да си позволи да бъде по-краен. „Аз не мога да съм толкова краен, тъй като това не е насочено само към България, но очевидно е направено, така че да бъде съобразено с българския и източноевропейския интерес. За щастие имаме ЕП, където хората са изпратили от всяка страна свои членове и да можем да защитаваме интересите си. Уверявам ви, че никак не беше лесно за нещата, които Ви изброих да можем да ги преборим.“, коментира още Новаков.

 „Ако не успеем? Това ще ни направи ли евроскиптични и трябва ли да се вслушаме в гласовете за референдум за членството ни в Европа?“, попита Беновска.

 Андрей Новаков отговори, че това не трябва да поставя под въпрос членството на България в ЕС. Той заяви, че този път има алтернатива. В този момент водещата попита отново, че ако България не успее да се пребори с този закон „Макрон“ ще успее ли това да направи българите евроскептици и анти европейци. Новаков отвърна, че ако има каквото и да е притеснение, то трябва да се използваме всички законови средства, за да се противопоставиме върху това решение и да се обърнем към всички компетентни европейски институции.

 „Да но това няма да спре изпълнението. Нали нямате предвид спиране на изпълнението при обжалване?“, попита Беновска.

 Новаков заяви, че все още се обсъжда колко да е дълго времето за отлагане на изпълнение. „Аз се надявам да е достатъчно дълго. Използвам момента да кажа на българските превозвачи, че никой от понеделник няма да ги кара да променят начина, по който работят.“, заяви евродепутатът.

 „Те вярват ли Ви още, защото се появиха гласове на недоверие от страна на превозвачите?“, попита Беновска.

 Андрей Новаков заяви: „ За съжаление имаше малка група от тях, които бяха подведени, както и считам, че са употребени политически. Но е нормално, когато се страхуваш за хляба си и някой ти каже, че ще го загубиш в понеделник да излезеш и да си изразиш мнението. За щастие, няколко часа по-късно група от други превозвачи застанаха заедно с мен в Народното събрание, където заявихме, че от това, което сме имали вчера със сигурност е успех огромната част от изисквания, които имахме.“

 БСП срещу правителството.

 „ В тази връзка да Ви попитам един философско-аналитичен въпрос. Ефективна ли е опозицията срещу Бойко Борисов използвайки този случай с превозвачите и да се нахвърля с това, че има напразно хвалене, преди малко говорихме и за Петър Курумбашев, представител на БСП в ЕП?“, попита водещата Илиана Беновска.

 Андрей Новаков заяви, че според него БСП са се нахвърлили до голяма степен върху него. Илиана Беновска продължи, като му каза, че всичко това отива върху Борисов, както че и той е три мандата на чело, а пък Корнелия Нинова иска да оглави неистово България. Новаков коментира, че  има причина премиерът да бъде толкова време на чело и хората да продължават да му вярват. „ Винаги досега това, което той е поемал като ангажимент е било изпълнявано и на практика. Той печата с дела, това което е написал с мастило и то още преди 10 години, когато заяви своите намерения. Да вземем брифинга, който дадоха БСП по темата мобилност. Моят колега от БСП „рапира“ пред медиите, като ме сравняваше с животни, намеси песни от българския фолклор тогава, когато говорим за превозвачи. Простете, но няма как по този начин хората да му вярват.“, коментира още Новаков.

 

„Веднага да Ви питам. Като рапиране ли трябва да приемем днешното изявление на Корнелия Нинова, че Борисов се е провалил във всичките си мисии на –  отмастител, строител и обединител? Имаше и пресконференция на БСП преди предаването и очаквах да видя г-жа Нинова, но тя напоследък не се явява на пресконференции, а праща свои подгласници и попитах: „Ако Борисов е толкова изгубил и неуспял, къде са нейните успех?“, защото тя има едни спечелени избори в село Макреш за тези две години. Курумбашев ме поправи, че и президента е техен успех, само че аз няма да се съглася с това и без да влизам в словестни излияния нека знаем, че ДПС фактически спечели президентските избори добавяйки своите гласове. Помолих г-жа Нинова да даде един отчет за тези две години, понеже тя се беше заклела, че всеки месец ще дава отчет пред хората или пък да напишат в един списък успехите си – с. Макреш, президента. Курумбашев добави, че хубаво било, че ГЕРБ приели тезата за АЕЦ „Белене“ и това са трите неща, които те ми изредиха на тази пресконференция, когато ги питах , ако Борисов е неуспял, те къде са успяли и къде е успяла Нинова.“, попита Беновска.

 Андрей Новаков отговори, че има проблем да спори за очевидни неща и попита водещата дали си спомня къде е била България преди Борисов да се захване с управлението. Той коментира, че метрото го е нямало, а боклука на София е бил по улиците. „ В България тогава минималната пенсия беше 75 лв., а минималната заплата около 200 лв, а сега колко е? Пътувахме до морето седем часа и хората се избиваха по този път до там. Всичко това го забравихме. България беше абсолютен аутсайдер на международната сцена. Не искам да казвам, че преписвам всичко и изцяло на него, но със сигурност не е за сметка на Корнелия Нинова и със сигурност не е за сметка на Петър Курумбашев. Историците най-накрая ще наредят премиера там, където заслужава с действията си, а пък такива хапливи и изтъркани визове, с кото се опитваш да влезеш в заглавията на медиите и се опитваш да наклепеш някой, то това заминава след ден два.

 „Искаше ми се да поговорим за стандарта на горивата и въобще цялата Ви роля в парламента. Знаете, че предстоят и евроизбори и трябва да се направи една равносметка като се иновира маниера на поведение и така натам. Исках да ви чуая и по тази тема, но няма време. Но последният ми въпрос е трябва ли да се строи АЕЦ „Белене“?

 Андрей Новаков отговори, че със сигурност ако не се прави нищо ще изгубим, тъй като държавата е инвестирала страшно много. „ След като решението за строителство датира от началото на 80-те години мисле, че мина достатъчно време и трябва да кажем сега му е времето. Хората трябва да знаят, че парите, които са инвестирани от техните данъци няма да отидат на вятъра.“, така завърши Андрей Новаков разговора си с Илиана Беновска в ефира на Радио К2 и Канал 3

Публикувано от: novinata.bg